Električna Kia Naimo

Aktualno

Kia je na avtomobilskem salonu v Seulu predstavila koncept električnega vozila Naimo, ki združuje korejsko dediščino in visokotehnološke inovacije. Ime tega električnega križanca izhaja iz korejske besede “Ne-mo”, saj je tudi oblika vozila …

F458EA08-722A-11E0-A96D-316265B94067Kia je na avtomobilskem salonu v Seulu predstavila koncept električnega vozila Naimo, ki združuje korejsko dediščino in visokotehnološke inovacije.

 
Ime tega električnega križanca izhaja iz korejske besede “Ne-mo”, (prebere se kot ‘Neh-mo’, kar pomeni ‘kvadratna oblika’), saj je tudi oblika vozila plod del Kiinega seulskega oblikovalskega oddelka. Naima najbolje zaznamujejo enostavne linije in trdna, mišičasta drža.
 
Enostaven dizajn zaznamujejo številni detajli kot so »uokvirjeno« vetrobransko steklo in nesimetrična oblika strešnega okna, »pikčasti« LED luči in smerokazi. Kombinacija enostavnega in kompleksnega je sicer značilnost tradicionalne korejske umetnosti.  
 
Kiini oblikovalci so pri Naimu uporabili številne inovativne tehnologije. Tako so npr.  namesto običajnega brisalca na vetrobranskem steklu uporabili kar visokotlačni zračni curek, ki opravlja vlogo nekakšnega »zračnega« brisalca.  Namesto stranskih ogledal pa so si pri hišnem konceptu POP sposodili miniaturne kamere nameščene v A stebričku. V notranjosti so uporabljeni povečini naravni materiali, npr. za obloge vrat  in poda so uporabili hrastov les, tradicionalnim elementom so dodali sodobne pripomočke kot je plošča z merilniki s tehnologijo TOLED (transparent organic light emitting diode) in popolna povezljivost vseh naprav.
 
Kiin tretji koncept električnega mestnega vozila v zadnjem letu (najprej je bila električna različica Venge, nato pa koncept POP), ki meri v dolžino 3,89 m se med drugim ponaša z uporabnostjo, ničelnimi emisijami, petimi vrati in štirimi sedeži. Škatlasta oblika in zunanje mere (dolžina 3.890 mm, širina 1.844, višina 1.589) mu v kombinaciji z dolgo medosno razdaljo (2.647 mm) in kratkim previsom s kolesi na koncih karoserije zagotavljajo prostornost in udobje za vse 4 potnike. 
 
Koncept nima B stebrička, vrata v drugi vrsti pa so obrnjena proti sprednjim, kar omogoča lažje vstopanje in izstopanje iz vozila, prtljažna vrata pa so zaradi lažjega nalaganja težjih stvari deljena in z ravnim nakladalnim robom.  
 
Moč zagotavlja elektro motor PMSM (Permanent Magnet Synchronous Motor) z močjo 80 kW (109 KM) in največjim navorom 280 Nm, kar Naimo požene do največje hitrosti 150 km/h.
 
Shranjevanje 27-kilovatnih LiPoly baterij je v prtljažnem dnu. Inovativne litij-ion-polimerske baterije ponujajo številne prednosti v primerjavi z ostalimi tipi baterij.  Naimo tako z enim samim polnjenjem zagotavlja 200-kilometrsko avtonomijo. Da bi podaljšali doseg so vozilo opremili s posebnimi 20-palčnimi alu platišči s pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom. S hitrim načinom polnjenja (50 kW) se baterija napolni do 80% zmogljivosti v 25 minutah. Za 100-odstotno polnjenje je pri običajnem načinu (3,3 kW) potrebnih pet ur in pol.
 
Naimo se bo pridružil Kiini vse številnejši testni floti okolju prijaznejših vozil (hibridna, električna in vozila z gorivnimi celicami), ki jih Kiini inženirji preizkušajo v različnih pogojih, saj v bližnji prihodnosti želijo razviti serijska vozila z zelo nizkimi ali celo ničelnimi emisijami.