Fascinacija osebnosti Lewisa Hamiltona

Avtomobilizem, Blog, Formula 1, Šport, Top

Lewis ima ekstravertno razmišljanje in realistično energijo. Se prepoznaš v tem opisu? Fascinantno je to, da je Lewis znal vso izjemno negativno ozračje na dirkališču v Monzi obrniti povsem v svoj prid. In ravno tega se moramo naučiti iz njegovega ravnanja tudi, če zanj ne navijamo…

Minuli vikend: Nedelja, GP dirka na sporedu in to v Italiji z dvema rdečima dirkalnikoma povsem v ospredju. Teoretično je svet pričakoval nadvladavino Ferrarija na domačih tleh VN Italije 2018. Kaj se je medtem dogajalo v glavah voznikov, predvsem aktualnega svetovnega prvaka?

Lewis Hamilton, aktualni svetovni prvak, si je medtem zagotovil šele tretje štartno mesto in s tem otežil delo, a poglejmo sliko širše. Domače dirke moštev so zmeraj nabite z emocijami lokalnih navijačev. Še toliko bolj, ko gre za Tifosije in Italijo. Ogromne rdeče zastave s poskočnim konjičkom so prednjačile na vsakem vogalu Monze.

Že tekom kvalifikacijah je bilo jasno, da so v Monzi maloštevilni tisti, ki so prišli bodriti Lewisa. Enostavno je bilo slišati že preko TV sprejemnika kako so ga “nigirali” ob vsaki njegovi omembi tekom intervjujev ali ko je po stezi zarohnel mimo rdečih navijačev.

Na nek način so navijači s tem na Lewisa vršili močan psihološki pritisk. Tu je šlo pravzaprav za t.i. čustveno nasilje, ki ga lahko v preneseni obliki srečamo tako v družinah kot partnerskih odnosih ter na delovnih mestih v vsakdanjem življenju.

Nenazadnje etimološko gledano beseda “mobbing” izhaja iz angleškega glagola “to mob”, kar v slovenščini pomeni “napasti nekoga oziroma lotiti se ga skupinsko”. In ravno to smo na nek način videli minuli vikend v Italiji. V obliki samostalnika “mob” pomeni tudi tolpo ali drhal. Prvi je to besedno zvezo uporabil avstrijski etnolog, zoolog ter nobelovec Konrad Lorenz. Slednji je z opazovanjem živali prišel do izsledkov, da skupina živali skupaj s skupnimi močmi prežene ali izloči vsiljivca ali konkurenta in kako pri tem posamezne živali sodelujejo. Gre po neki meri tudi za čredni nagon, v takšnem smislu pa se tudi gibljejo navijači po vsem svetu, ne samo v Formuli 1, ampak hej, tudi naše vsakdanje življenje, predvsem v mlajših letih ima podobne vzporednice. Denimo nagajanja v osnovni šoli…

Da se ne razumemo narobe. Tifosiji so delali tisto, kar znajo najbolje – spodbujali domačo moštvo v vsem svojem žaru. Vsa ta energija je bila na magični meji in najverjetneje si je vsak dirkač vsaj enkrat v življenju želi doživeti nekaj podobnega, kar naj bi ga poneslo do novih, višjih rezultatov.

Formula 1 – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, VN Italije 2018. Lewis Hamilton

Nedelja, štart dirke!

Ravno ta energija navijačev, ravno ta ekstremni pritisk pa je posredno vsekakor vplival na psiho Sebastiana Vettla, ki je že po sobotnih kvalifikacijah pokazal z obraznimi mimikami, da drugo mesto ni tisto, kar je pričakoval. Da bi moral biti ravno on na Kimijemu mestu. Tu lahko opazimo veliko Vettlovo praznino v njegovi osebnosti. Je hiter dirkač, vendar z zelo prazno osebnostjo. Odrasel je z željo postati kot njegov veliki idol Michael Schumacher. Precej vzporednic je potegnil v svoji karieri kot on. Želel je postati prvak, uspelo mu je. Želel je voziti za rdeče, uspelo mu je. Želi zmagati za rdeče tudi na domačih tleh… Ups… In vedno, ko je postavljen pod izjemen pritisk, hitro klone. Tudi Michael Schumacher je imel na trenutke podobno slabost, da se je včasih odločil v tisti tisočinki sekunde napačno in prišlo je do trka. Vettel je po štartu videl, da bo težko prišel mimo Kimija, bil je neučakan, želel je tisto slavo v Italiji, ki smatra, da mu pripada, kot večkratnemu prvaku… Kimi se ni dal zmesti in je vedel kar je delal… dirkal, ne gledo na to kdo je zadaj!

Na drugi strani je vse skupaj odlično izkoristil Hamilton. Najprej je ta interni dvoboj Ferrarijev spravil v svoj prid in smuknil mimo Vettla. Nato pa je pokazal ponovno svoj značaj taktičnega planiranja, seveda ob pomoči moštva. Demonstriral je svojo psihološko moč s katero je potrpežljivo pripeljal do zmage. Seveda tudi ob pomoči wingmana Bottasa.

Fascinantno pa je ravno to, da je Lewis znal vso izjemno negativno ozračje na dirkališču tik ob Milanu obrniti povsem v svoj prid. In ravno tega se moramo naučiti iz njegovega ravnanja tudi, če zanj ne navijamo. Še enkrat več je pokazal kako je sposoben upirjeno energijo zoper njega iz okolja spremeniti sebi v prid. To svojo sposobnost je pokazal še enkrat več na zmagovalnih stopničkah. S prstom je med himno kazal na tiste maloštevilne zastave svojega moštva in svoje navijače, ki jih je bilo v primerjavi z rdečimi zgolj za peščico. S popolno ignoranco množičnih rdečih zastav je le še pokazal kako psihološko močan je. Dal je svetu vedeti: “Pljuvajte po meni, kričajte proti meni, saj mi to daje še večjo moč in večji zagon!”

Če to prenesemo v naše vsakdanje življenje

Naučiti se moramo negativizem v življenju in predvsem frustracije, ki so neizogibne, obrniti sebi v prid, da nas naredijo močnejše. Korak naprej pa je zmagovalec Monze 2018 naredil še s skokom med navijače, ki so ga za trenutek ponesli na rokah. Riziko, ki ga je sprejel s tem je za zveznika njegovega kova velik, saj med tako tisočero glavo navijačev nikoli ne veš kje se bo našel tisti en blaznež, ki je tako nastrojen proti življenju, proti Lewisu, da bi ga lahko poškodoval. A Lewis je s tem pokazal, da ga tudi pritisk množice ne more zlomiti. Z zaupanjem svojega telesa množici je pridobil še dodatno podporo širom sveta. Nekaj, kar si ostali dirkači ne upajo ali pa se s tem preprosto ne želijo ubadati, saj je milo rečeno – tvegano.

Osebnosti kot je Hamilton močno verjamejo v pravila zakona in avtoritete, ki si jih je potrebno zaslužiti. Pri svojem delu so vselej vzor drugim tako s predanostjo kot namensko iskrenostjo, močno pa zavračajo lenobo in goljufanje. Če kdor koli zagovarja, da je trdo, fizično delo odličen način za izgradnjo osebnosti, potem so to ljudje z osebnostjo Hamiltona.

Prepričanje v svoje znanje pomeni, da tudi, kadar Lewis naleti na močan upor, stoji za svojimi načeli in tem, kaj je sprejemljivo in kaj ne.

Kot so zapisali na Instagramu moštva po dirki: “Race together. Win together.” Hamilton se še kako zaveda, da ne dela sam in od drugih pričakuje enako zanesljivost in delovno vnemo. V nasprotnem primeru smo na dirki lahko videli Maxa Verstapna, ki ni upošteval moštvenih novodil po prejeti kazni in si s tem zagotovil izgubo dveh mest, medtem, ko bi lahko izgubil zgolj proti Bottasu. Ljudje z vrsto osebnosti Hamiltona držijo svoje obljube (pomnimo VN Madžarske 2017, ko je predvse spustil Finca, kot je bilo dogovorjeno) in če jih njihovi sodelavci, partnerji ogrožajo s svojo nesposobnostjo, lenobo ali, še slabše, neiskrenostjo, jeze nikakor ne zadržujejo. Zaradi tega lahko dobijo sloves neprilagodljive osebe, vendar ne zato, ker bi bili trmasti, ampak zato, ker resnično verjamejo, da družba deluje zaradi teh (njihovih) vrednot.

Na kratko, kakšen je Lewis? Ima ekstravertno razmišljanje in realistično energijo. Raje kot empatično, se odloča logično pri čemur mu pomaga večja želja po vnaprejšnjem planiranju, kot iskanju. Pri tem pa je odločen in pripravljen na riziko. Se prepoznaš v tem opisu?

Foto: Mercedes AMG F1