Detroit: Volkswagen CrossBlue – premiera

Aktualno, Novosti, Saloni

Volkswagen na letošnjem severnoameriškem mednarodnem  avtomobilskem salonu svetovni javnosti premierno predstavlja novo generacijo športnih terenskih vozil (SUV): CrossBlue. Pri največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu so to vsestransko vozilo zasnovali posebej za ZDA in Kanado. Če bo študija napredovala do serijske proizvodnje, bo Volkswagnova modelska paleta bogatejša za sedemsedežni srednjeveliki SUV (5-metrski razred). Pri Volkswagnu na osnovi […]

Volkswagen na letošnjem severnoameriškem mednarodnem  avtomobilskem salonu svetovni javnosti premierno predstavlja novo generacijo športnih terenskih vozil (SUV): CrossBlue.

Pri največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu so to vsestransko vozilo zasnovali posebej za ZDA in Kanado.

crossblue vw detroit 2013

crossblue vw zadek 2013Če bo študija napredovala do serijske proizvodnje, bo Volkswagnova modelska paleta bogatejša za sedemsedežni srednjeveliki SUV (5-metrski razred). Pri Volkswagnu na osnovi inovativnih plug-in hibridnih sistemov (TDI Clean Diesel + dva elektromotorja + menjalnik z dvojno sklopko + električna kardanska gred) predvidevajo, da bo SUV s štirikolesnim pogonom dosegal porabo po testnem ciklusu evropskega standarda ECE R101 za hibridna vozila, ki računsko sicer ni primerljiv s standardom EPA, znaša predvidena poraba 2,1 l/100 km. CrossBlue se lahko pohvali tudi s suverenimi voznimi zmogljivostmi, ki jih omogočata moč 225 kW (306 KM) in skupni navor do 700 Nm; za pospešek od 0 do 60 mph potrebuje samo 7,2 sekunde (0–100 km/h: 7,5 s).

CrossBlue ob pritisku na stikalo oz. avtomatsko preklopi na brezemisijski način vožnje. Pri povsem napolnjeni litij-ionski bateriji (kapaciteta: 9,8 kWh) lahko prevozi 33 km.

CrossBlue, ki je opremljen s šestimi enojnimi sedeži, združuje pogonsko in optično suverenost športnega terenca s prostornostjo enoprostorca – vozno udobje je na visoki ravni, zato je CrossBlue vozilo izdelano z mislijo za daljša potovanja. Je tudi zelo pregleden, kar olajšuje manevriranje. ESP, štirikolesni pogon in do dvanajst varnostnih blazin pa skrbijo za varnost.

CrossBlue so zasnovali v Nemčiji, pod budnim očesom Walterja de Silve (vodja oblikovanja na ravni koncerna) in Klausa Bischoffa (vodja oblikovanja pri znamki Volkswagen) – a v tesnem sodelovanju z družbo Volkswagen of America. Prečiščene linije Volkswagnove nemške oblikovalske govorice se tako stapljajo z maskulinim značajem ameriških športnih terenskih vozil. Rezultat je iskren avto, ki – čeprav je še študija – nikakor ne stavi na nastop na avtomobilskem salonu, temveč prinaša vpogled v možno novo serijo športnih terenskih vozil Volkswagen.

Športno terensko vozilo, ki je lakirano v barvi CrossBlue Glasflake, meri v dolžino 4.987 mm, v širino 2.015 mm in v višino 1.733 mm. S širokima kolotekoma (spredaj 1.686 mm, zadaj 1.696 mm), novimi 21-palčnimi aluminijastimi platišči (pnevmatike: 285/45) in izrazitimi kolesnimi ohišji je CrossBlue na cesti videti nadvse samozavestno. Suverena koloteka, dinamična  razmerja z enako dolgim kot širokim pokrovom motornega prostora in velikimi kolesi poudarjajo maskulin značaj novega Volkswagna CrossBlue.