Ford z ekstremnimi preizkusi Fieste

Aktualno, Zanimivosti

Ford je novo Fiesto s široko paleto zahtevnih preizkusov pripravil na uporabo v najbolj ekstremnih pogojih, da se bo izkazala pri dolgoletni vsakdanji uporabi. Inženirji so pri preizkušanju nove Fieste prevozili kar 1,2 milijona kilometrov po javnih cestah in 850.000 kilometrov na testnih poligonih, zapeljati pa je morala čez ogromno tlakovanih cestišč in globokih udarnih […]

Ford je novo Fiesto s široko paleto zahtevnih preizkusov pripravil na uporabo v najbolj ekstremnih pogojih, da se bo izkazala pri dolgoletni vsakdanji uporabi.

Inženirji so pri preizkušanju nove Fieste prevozili kar 1,2 milijona kilometrov po javnih cestah in 850.000 kilometrov na testnih poligonih, zapeljati pa je morala čez ogromno tlakovanih cestišč in globokih udarnih jam. Med drugimi preizkusi je bilo tudi preverjanje ekstremnih vremenskih razmer s temperaturami od -40 °C do 82 °C.

ford fiesta ekstremen test 2013

“Kombinacija visokotehnoloških laboratorijskih simulacij, zahtevnih preizkusov na testnih poligonih in ocenjevanja v dejanskih razmerah nam pomaga izdelati trpežno Fiesto, na katero se bodo lahko uporabniki zanesli v celotnem obdobju uporabe in v najtrših pogojih,” je povedal Glen Goold, glavni globalni programski inženir za novo Fiesto pri Ford Evropa. 

Preverjanje trpežnosti na Fordovem preizkusnem poligonu v kraju Lommel, v Belgiji poteka na testnih površinah, ki so popolne kopije značilnih dejanskih cestišč v Veliki Britaniji, Franciji in ZDA, vključno z natančno povzetimi udarnimi jamami na odseku ceste blizu Fordovega tehničnega centra v Duntonu, v Veliki Britaniji.

Preizkušanje je potekalo v najslabših možnih pogojih, na katere bodo uporabniki naleteli le v redkih primerih, vključevalo pa je najrazličnejše umetno izdelane ovire, ki na nadzorovan način še posebej obremenjujejo sestavne dele vozila. Preizkus sestavnih delov in sistemov v laboratorijih je v nekaj mesecih ali celo tednih poskrbel za simulacijo uporabe (ali bolje rečeno zlorabe) v celotnem življenjskem obdobju Fieste. Pri enem od testov je robotska roka prevzela vlogo osebe, ki z vsako roko pritiska s silo 36 kilogramov na pokrov motorja in to kar 3000-krat zapored, da bi ugotovili, kakšne so posledice.

Fordov program flotnih voznih parkov poskrbi za preizkuse, ki so zelo pomembni za voznike na glavnih cestah, in za scenarije z uporabo na podeželju in v mestih. Program, ki so ga razvili v Severni Ameriki in leta 2010 uvedli tudi v Evropi, vključuje preverjanje cviljenja in ropotanja, ocenjevanje sedežnega položaja in namerno vožnjo, dokler vozilu ne zmanjka goriva – vse z namenom ugotavljanja robustnosti sistema in natančnosti prikaza ‘razdalje do prazne posode za gorivo’.

Ford je vpoklical 100 voznikov različnih starosti in velikosti, da so preizkusili 115 novih Fiest. Vozniki so vse dogodke zabeležili s posebnim zapisovalnikom podatkov. Vozniki so morali tudi poročati o vseh morebitnih težavah, ki so jih odkrili, seveda pa so bili zaželeni predlogi za izboljšave. Eden od 31 preizkusov je od udeležencev celo zahteval, da natančno sledijo napotkom v navodilih za uporabo vozila.

“S takšno pozornostjo do vsake podrobnosti in vsakega vidika avtomobila lahko poskrbimo za dejanske spremembe pri splošni izkušnji vožnje in lastništva nove Fieste,” je povedal Thomas Schlimbach, inženir programa flotnih voznih parkov pri Ford Evropa. “Prav vsem so navodila za uporabo že kdaj povzročala sive lase, pa naj je bilo to pri ukvarjanju z avtom ali morda še pogosteje pri sestavljanju pohištva.”