Novi 1,6-litrski dizelski motor pri Oplu

Aktualno

Opel nadaljuje s temeljito prenovo motorne ponudbe s povsem novim štirivaljnim dizelskim motorjem s turbinskim polnilnikom. Druga družina novega zmanjšanega (downsized) motorja, dizelski štirivaljnik CDTI ECOTEC, sledi pred kratkim predstavljenemu bencinskemu motorju SIDI ECOTEC z enako delovno prostornino 1,6 litra. Dizelski motor bo zamenjal vse obstoječe 1,7-litrske dizelske motorje in dvolitrske motorje na plinsko olje […]

Opel nadaljuje s temeljito prenovo motorne ponudbe s povsem novim štirivaljnim dizelskim motorjem s turbinskim polnilnikom.

Druga družina novega zmanjšanega (downsized) motorja, dizelski štirivaljnik CDTI ECOTEC, sledi pred kratkim predstavljenemu bencinskemu motorju SIDI ECOTEC z enako delovno prostornino 1,6 litra. Dizelski motor bo zamenjal vse obstoječe 1,7-litrske dizelske motorje in dvolitrske motorje na plinsko olje manjših zmogljivosti.

 opel adam se ze proizvaja 2013

S sistemom nadzora zgorevanja zaprtega kroga in blokom iz aluminija je novi 1.6 CDTI ECOTEC prvi dizel iz Opla, skladen s sestavo izpušnih plinov z merili Evro 6. Na voljo bo z različnimi stopnjami zmogljivosti v različnih modelih. 

Uvrstitev v vrh segmenta glede učinkovitosti dušenja hrupa, tresljajev in omejevanju robatosti, izjemni vrednosti in razporeditvi navora in moči ter seveda posebej majhna poraba goriva so bili poglavitni cilji razvoja. V primerjavi z 1,7-litrskim motorjem sta bila največja moč in navor zvečana na 136 KM in 320 Nm, ob tem, ko se je poraba goriva zmanjšala za 10 odstotkov v primerjavi z dvolitrskim motorjem primerljivih zmogljivosti.

Do konca letošnjega leta bodo kupcem ponudili še tri povsem nove generacije bencinskih in dizelskih motorjev. Do leta 2016 se jim bo pridružilo gledano v celoti 13 novih motorjev in 23 novih avtomobilskih modelov.

Novi 1,6-litrski dizel z inovativnim sistemom nadzora delovanja je razvila globalna skupina inženirjev znotraj družbe v Torinu, Rüsselsheimu in v ZDA. Tovrstni pristop razvoju je zagotovil celovito sistemsko optimizacijo od začetka razvoja dalje. Izdelava motorja 1.6 CDTI ECOTEC bo stekla spomladi v prilagodljivi tovarni »flex plant« v madžarskem Szentgotthardu, kar pomeni v isti tovarni kot izdelujejo novi 1,6-litrski bencinski motor.