Novo doma: Dacia Logan MCV

Aktualno, Novo doma, Novosti

Po novih modelih Sandero in Sandero Stepway zdaj Dacia nadaljuje svojo zgodbo z novim Loganom MCV, velikim karavanom za nizko ceno.

Po modelih Sandero in Sandero Stepway zdaj Dacia nadaljuje svojo zgodbo z novim Loganom MCV, velikim karavanom za nizko ceno. V Sloveniji bi ga lahko poimenovali tudi kot Sandero Break, ali Sandero SW oziroma karavanski Sandero.

Od začetka prodaje leta 2006 je Dacia prodala 340.000 Loganov MCV v 40 različnih državah. Izhajajoč iz tako pozitivnega odziva na trgu Dacia predstavlja novi Logan MCV, ki je z dolžino 4.490 mm za 430 mm daljši od Sandera. Zunanjost novega Logana MCV deluje živahno in čilo tudi zaradi dodatkov, kot sta strešna nosilca. Črni maski nad zadnjimi lučmi poudarjata vtis prostornosti in čvrstosti.

dacia logan MCV novo v sloveniji 2013

Prostorna notranjost omogoča prevoz petih oseb, prtljažnik pa ponuja 573 litrov uporabne prostornine. Že v osnovni izvedbi novi Logan MCV kupcem ponuja ESP, bočne zračne blazine in deljivo zadnjo klop. Možno pa je prevažati do 2,7 metra dolge predmete. Notranja ureditev v potniški kabini je domišljena in ponuja za 16 litrov odlagalnih mest, med katerimi so korita na prednjih in zadnjih vratih, več odlagališč in polica na vrhu armaturne plošče. Prekrivalo prtljažnika (v nekaterih različicah) ima tog zgornji del z dodatnimi predalčki. Zložljiva in v razmerju 2/3 – 1/3 deljiva zadnja klop je serijsko vgrajena v vse različice. O notranjosti smo pisali že v testu Dacie Sandero Stepway.

MEDIA NAV (na voljo v določenih različicah) je multimedijska naprava z velikim 7-palčnim zaslonom na dotik, intuitivnim glavnim menijem za brezskrbno uporabo številnih uporabnih funkcij naprave, med katerimi sta tudi tehnologija Bluetooth in satelitska navigacija z dvorazsežnim in trirazsežnim (iz ptičje perspektive oz. Birdview) prikazom. Priklop osebnih prenosnih naprav je možen preko vtičnic USB in Jack.

Enako kot Sandero je tudi novi Logan MCV na voljo z enim bencinskim motorjem 1.2 16v 75 ter tudi z dvema dizelskima motorjema 1.5 dCi Evro5 z močjo 66 kW (90 KM) oziroma 55 kW (75 KM). Motor 1.5 dCi je najbolje prodajan motor Skupne Renault, ki je priznan zaradi zmogljivosti in okoljskih lastnosti. Nedavna optimizacija je prinesla še dodatno izboljšanje pospeškov, poraba goriva s 3,8 l/100 km ostaja med najnižjimi v segmentu in ima ob izpustu 99 g CO2 na km tudi zelo majhen vpliv na okolje.

Hkrati Dacia nadaljuje s spodbujanjem uporabe utekočinjenega naftnega plina (LPG) kot gospodarne alternative plinskemu olju. Tako je novi Logan MCV na voljo tudi z motorjem 1,2 16V 75, ki je prilagojen za uporabo dveh vrst goriva (bencin in LPG) in prinaša še nižje stroške uporabe, izpust CO2 pa ob uporabi plina znaša le 120 g/km. Tudi v tem, kot v vseh drugih za naftni plin prirejenih avtomobilih znamke Dacia, voznik z enostavnim mehanizmom izbira med uporabo plina in bencina. Ob nižji ceni plina je ta možnost nedvomno bolj gospodarna od bencina. Približno vsak deseti avtomobil znamke Dacia (iz tovarne Pitesti) je prirejen za naftni plin, kar dokazuje verodostojnost prizadevanj Dacie, da na trgu ponudi konkurenčne in visoko zmogljive tehnologije.

Z uporabo funkcije Eco Mode (pri nekaterih motorjih) lahko voznik kadarkoli izbere optimizirano porabo goriva. Eco Mode določene nastavitve delovanja motorja in klimatske naprave prilagodi potrebam voznika in potnikov. Glede na običajen način vožnje in vozne pogoje lahko Eco Mode za do 10 odstotkov zmanjša porabo goriva in izpust CO2. N

Za kar najboljšo zaščito ima novi Logan MCV v vseh različicah stranski varnostni blazini spredaj ter ESP. Na stranskih sedežih zadaj sta pritrdišči Isofix. Zgradba karoserije ima programirano zmečkljiva območja, ki absorbirajo energijo trka.

Bencinski Logan MCV vas bo stal od 7.800 evrov dalje, če se odločite za 1.2 16V in povsem osnovno opremo Base. Večina se bo sicer odločala za srednjo opremo Ambiance ali pa najvišji nivo Laureate. Šibkejši dizel vas bo sicer minimalno stal 10.690 evrov, medtem ko plinska opcija 9.400 evrov.