Novi BMW X5

Aktualno, Novosti

BMW je predstavil tretjo različico svojega športnega terenca X5, ki je izjemno priljubljen tudi pri nas. Avtomobil je zrasel in ni več samo mišičast temveč želi postavljati nove standarde luksuzne prostornosti, najsodobnejše raznovrstnosti in učinkovitega užitka v vožnji. Stranke, ki si želijo bolj individualizirati zunanjost in notranjost vozila, lahko konfigurirajo osnovno opremo avtomobila s paketom […]

BMW je predstavil tretjo različico svojega športnega terenca X5, ki je izjemno priljubljen tudi pri nas. Avtomobil je zrasel in ni več samo mišičast temveč želi postavljati nove standarde luksuzne prostornosti, najsodobnejše raznovrstnosti in učinkovitega užitka v vožnji.

Stranke, ki si želijo bolj individualizirati zunanjost in notranjost vozila, lahko konfigurirajo osnovno opremo avtomobila s paketom M Sport ter paketoma notranjosti in zunanjosti Pure Experience in Pure Excellence. Osrednji gradniki doživetja za volanom novega BMW X5 so ekskluziven ambient notranjosti z luksuznim dizajnom, visokokakovostni materiali in inovativne funkcije za povečanje udobja. 

x5-01

Zunanje oblikovanje nadaljuje tradicijo

bmw x5 2013Novi BMW X5 ima izjemno široko postavljene ledvičke, ki se raztezajo vse do enot žarometov, medtem ko značilni dvojni okrogli BMW žarometi segajo globoko v stranske panele avtomobila. Svetlobni obroči so na spodnji strani ravni, zgornji rob pa je obdan z akcentnimi LED lučmi. Ukrivljeni kromirani vložki in jasna tridimenzionalna oblika luči poudarjajo sofisticiran značaj avtomobila. Sprednje LED luči za meglo se lahko izbere v sklopu dodatne opreme, medtem ko dodatna oprema prav tako ponuja prilagodljive LED žaromete s horizontalno nameščenimi diodami na sredi svetlobnih obročev. BMW X5 xDrive50i in BMW X5 M50d sta osnovno opremljena s ksenonskimi žarometi. Premierno se pri modelu BMW X predstavljajo tudi zračne zavese, ki zmanjšujejo zračni upor. Te vertikalne odprtine usmerjajo zrak okoli obokov koles, kjer se ustvari zračna zavesa, nato pa se pretok kontrolirano nadaljuje preko zračnikov v stranskih panelih. Stranska oblika BMW X5 usmerja posebno pozornost na moč in športno zmogljivost avtomobila. Natančno usmerjene linije se dvigajo proti zadku in ustvarjajo dinamično klinasto obliko ter prekinejo napete površine okoli sprednjih stranskih panel, vrat in obokov zadnjih koles.

Notranjost v znamenju luksuza

Notranjost novega BMW X5 je elegantna in prostorna. Horizontalna večplastna struktura površin poudarja široko zaobljenost instrumentne plošče, s tem pa nudi vozilu tudi obilico prostora. Poleg tega tridimenzionalna oblika ustvarja tudi energične kontraste. Sredina armaturne plošče je namenjena velikemu prikazovalnik z diagonalo do 10,25 palca, ki je povezan na osnovno vgrajen operacijski sistem iDrive. 

xDrive štirikolesni pogon in možnost M Sport podvozja

Osnovno vgrajen sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive (razen za BMW X5 sDrive25d) je mogoče dopolniti z elektronskim nadzorom zmogljivosti v sklopu dodatne opreme paketov Dynamic, Comfort in Professional. Paket nastavitve podvozja Dynamic vključuje aktivno vlogo stabilizacije nihanja karoserije Dynamic Drive za usmerjeno izboljšanje športnih atributov upravljanja avtomobila. Paket Comfort, z zračnim vzmetenjem na zadnji premi in elektronskim nadzorom blažilnikov ponudi več udobja v vožnji. Prilagodljivo M podvozje v sklopu paketa M Sport prav tako krasi elektronski nadzor blažilnikov in zračno vzmetenje zadnje preme, vključuje pa tudi posebno športno uglašeno podvozje. Nazadnje pa je tu še paket Professional, ki združuje elemente nastavitev Comfort in Dynamic. S tem paketom lahko vozniki izbirajo med opazno večjim udobjem in značilno športno zmogljivostjo BMW.

Neskončen seznam izbire in individualizacija

S svojim luksuznim ambientom in povečanim udobjem v vožnji novi BMW X5 ponuja opazne prednosti v primerjavi s svojim predhodnikom. Polega tega so tu še nove številne možnosti za prostorno notranjost. Novo oblikovani sedeži za voznika in sovoznika zagotavljajo visoko stopnjo udobja na dolgih vožnjah ter impresivno ledveno oporo za dinamično vožnjo v ovinek. Komfortni sedeži in športni sedeži (osnovna oprema v BMW X5 M50d) so na voljo kot dodatna oprema. 

Ogrevanje sedežev in komfortni sedeži so sedaj na voljo tudi za zadnji del kabine. Komfortne sedeže sedaj krasi umerjeno oblazinjenje, 10-stopinjska nastavitev naslona za hrbet in 80 milimetrski pomik naprej/nazaj. Komfortni sedeži zadaj se lahko izberejo kot posamezna dodatna oprema ali v kombinaciji s tretjo vrsto sedežev. Dostop do dodatnih dveh sedežev je s funkcijo Easy Entry ter oprijemom pri C-stebričku enostaven. Sedeža je mogoče ločeno zložiti v dno prtljažnika in sta v prvi vrsti zasnovana za potnike, ki merijo največ 150 cm v višino, opremljena pa sta z varnostnim pasom z avtomatskim navijanjem.

P90123464-zoom-orig

Motorji – srce vsakega bavarca

 Nova generacija motorja V8, vgrajena na primer v BMW X5 xDrive 50i, sedaj razvije 10 odstotkov – oziroma 30 kW/43 KM – več moči (330 kW/450 KM) v primerjavi s svojim predhodnikom, to moč pa ponudi s 16-odstotnim zmanjšanjem povprečne porabe goriva. Največji navor tega 4,4-litrskega motorja je sedaj 550 Newton metrov, ki je na voljo med 2.000 in 4.500 vrt/min. Novi BMW X5 xDrive50i za sprint od 0-100 km/h potrebuje 5,0 sekunde. Tudi novi BMW X5 xDrive30d s svojim šestvaljnim vrstnim dizelskim motorjem vključuje številna detajlna izboljšanja, ki ponudijo še boljšo uravnoteženost med zmogljivostjo in porabo goriva. 3,0-litrski motor, katerega tehnologija BMW TwinPower Turbo vključuje turbinsko polnjenje VNT in neposredno vbrizgavanje goriva preko skupnega voda, sedaj razvije največjo moč 190 kW/258 KM (+ 10 kW/13 KM) in največji navor 560 Newton metrov, ki je na voljo med 1.500 in 3.000 vrt/min. Novi BMW X5 xDrive30d doseže hitrost 100 km/h v 6,9 sekunde (- 0,7 sekunde). Športni temperament najnovejših dizelskih motorjev je še bolj opazen pri BMW X5 M50d. Ta M Performance Automobile je prav tako opremljen s 3,0-litrsko vrstno pogonsko enoto, ki v tem primeru vključuje tehnologijo M Performance TwinPower Turbo s tristopenjskim turbinskim polnjenjem.

Vsi motorji v novi modelni seriji BMW X5 so osnovno povezani z 8- stopenjskim avtomatskim menjalnikom, ki s svojo visoko notranjo učinkovitostjo, natančnostjo in kratkim prestavnimi časi pripomore izboljšati tako učinkovitost kot užitek v vožnji. 8-stopenjska športna avtomatska različica z izjemno kratkimi prestavnimi razmerji v BMW X5 M50d vključuje prestavna stikala na volanu, ki so v sklopu dodatne opreme na voljo tudi za ostale modele BMW X5. V vozilih z 8-stopenjskim športnim avtomatskim menjalnikom je na voljo tudi nova funkcija Launch Control. Gre za izjemno natančen sistem nadzora vlečne sile, ki omogoča kar najbolj učinkovito prevajanje moči motorja v hitrost vozila pri pospeševanju iz mirovanja.