Avto kot del paradiža ali paradižnik kot del avta

Aktualno, Zanimivosti

Morda se vam zdi, da paradižniki in avtomobili nimajo nič skupnega, a raziskovalci v družbah Ford Motor Company in H.J. Heinz že raziskujejo možnosti za inovativno povezavo. Raziskovalci v Fordu in Heinzu proučujejo uporabo paradižnikovih vlaken pri razvoju trajnostnih kompozitnih materialov, ki bi jih uporabljali v avtomobilski proizvodnji. Tako bi lahko na primer iz posušene […]

Morda se vam zdi, da paradižniki in avtomobili nimajo nič skupnega, a raziskovalci v družbah Ford Motor Company in H.J. Heinz že raziskujejo možnosti za inovativno povezavo.

Heinz-FordRaziskovalci v Fordu in Heinzu proučujejo uporabo paradižnikovih vlaken pri razvoju trajnostnih kompozitnih materialov, ki bi jih uporabljali v avtomobilski proizvodnji. Tako bi lahko na primer iz posušene paradižnikove lupine izdelovali držala za ožičenje v Fordovih vozilih ali predalčke, v katere uporabniki Fordovih vozil običajno shranjujejo kovance in druge majhne predmete.

Raziskujemo, ali bi lahko stranske proizvode pri predelavi hrane uporabili v avtomobilski proizvodnji,” je povedala Ellen Lee, specialistka za tehnične raziskave plastičnih snovi pri Fordu.

Pred skoraj dvema letoma je Ford začel sodelovati s podjetji Heinz, The Coca-Cola Company, Nike Inc. in Procter & Gamble, da bi pospešili razvoj plastike, ki bi bila v celoti izdelana na rastlinski osnovi, in bi jo lahko uporabljali na najrazličnejše načine od tkanin do embalaže, obenem pa bi imela manjši vpliv na okolje od trenutno uporabljanih embalažnih materialov na osnovi nafte.

Raziskovalci v Heinzu iščejo inovativne načine za recikliranje in uporabo lupine, stebla in semen več kot dveh milijonov ton paradižnika, iz katerega v podjetju izdelujejo svoj najslavnejši izdelek, kečap Heinz. Vodilno osebje v Heinzu se je obrnilo na družbo Ford.

Veseli smo, da smo naleteli na tako pozitiven odziv pri preizkusu tehnologije,” je povedal Vidhu Nagpal, direktor raziskav in razvoja na področju embalaže v Heinzu. “Čeprav smo v zelo zgodnji fazi razvoja in na veliko vprašanj še nimamo odgovora, smo zelo navdušeni nad možnostmi, ki jih odpira sodelovanje tako pri Heinzu kot pri Fordu ter nad napredkom pri razvoju trajnostne plastike, v celoti izdelane na rastlinski osnovi.”

Fordova zavezanost zmanjšanju porabe, ponovni uporabi in recikliranju je del globalne strategije podjetja za manjši okoljski odtis, ki spremlja pospešen razvoj tehnologij za manjšo porabo goriva v vozilih po vsem svetu. V zadnjih letih je Ford povečal uporabo recikliranih nekovinskih materialov in snovi na rastlinski osnovi. Po uporabi s celuloznimi vlakni ojačanih sestavnih delov konzole in držal električne napeljave, polnjenih z riževimi luščinami, ki so jih uvedli lani, je zdaj na Fordovem proizvodnem seznamu kar osem snovi na biološki osnovi. Tako uporabljajo tudi kompozitne materiale na osnovi kokosa, recikliran bombaž za obloge in oblazinjenje sedežev ter sojino peno v sediščih in vzglavnikih.