Hyundai ix35 2.0 CRDi 4WD Style

Hyundai, Testi, Top

Februarja smo na test prevzeli prenovljenega Hyundai ix35, ki so ga v tovarni oziroma razvojnem oddelku vizualno izboljšali oziroma pomladili.

Februarja, ko naj bi bila zima, smo na test prevzeli prenovljenega Hyundai ix35, ki so ga v tovarni oziroma razvojnem oddelku vizualno izboljšali oziroma pomladili. Gre za… lahko bi rekli povsem evropski avtomobil, ki se je že takrat kot Tucson dobro zapisal v srca slovenskih ljubiteljev mestnih terencev.

Pri spremembah gre predvsem za dodane moderne elemente, kot so LED luči. Notranja ambientalna modra osvetlitev je še pristnejša. Ima tudi manjši zaslon za vzratno kamero. Ogrevanje sedežev je na voljo spredaj in zadaj. Korak naprej vsekakor in dokaz, da se lahko za zmeren denar ponudi tudi nekaj več.

Za mnoge še vedno zelo zapeljiv SUV.

Za mnoge še vedno zelo zapeljiv SUV.

Notranjost ostaja v korporativnem duhu znamke.

Notranjost ostaja v korporativnem duhu znamke.

Že na forumu Avtomobilizem in F1 sem ugotavljal podobnosti s prenovljeno Ford Kugo, ki je sicer ekonomičnejša in hkrati bistveno prostornejša, saj je občutno zrasla. Kuga tako nekako cilja sedaj na stranke z željo po več prostornosti. Medtem, ko ix35 ostaja v svojih dosedanjih merah. Bo pa zanimivo opazovati kaj se bo s tem korejskim izdelkom (proizveden sicer v Evropi, na Češkem) zgodilo ob temelitejši prenovi oziroma prihodu nove generacije.

LED-ice ga naredijo mlajšega.

LED-ice ga naredijo mlajšega.

Glede porabe v zgornji primerjavi s Kugo moramo zapisati v bran ix35, da je imel testen primerek vgrajen samodejni menjalnik in štirikolesni pogon. Le ta nese del krivde za višjo porabo. V izključno mestni vožnji, po prevoženih zgolj 50 km se je povprečna poraba gibala okoli 10 litrov dizelskega goriva na sto prevoženih km sodeč po potovalnem računalniku. V kombinirani vožnji in po prevoženih 500 km pa se je le ta spustila na osem litrov. Zadovoljivo? Morda ne popolnoma, a plus je potrebno ix35 zapisati, da omogoča s tem menjalnikom lažerno, udobno vožnjo in predvsem zanesljivo delovanje. Ste že kdaj slišali, da je kakšen Hyundai kdaj ostal kje na cesti? Najbrž da ja. Kaj pa za konkurenco? Teh je še več, a ne? Tu ima Hyundai še vedno zelo dober “renome”. Pogonski sklop ni morda najekonomičnejši, je pa zagotovo med najzaneslivejšimi, ki mu težko parira včasih pregovorno kvalitetna Toyota.

Kot zanimivost, prav vse motorne kombinacije, bencinske in dizelske, so sedaj na voljo v osnovi že s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. 5-stopnjski ročni menjalnik je tako postal preteklost v ix35.

Štirikolesni pogon je primeren za snežne razmere, blato in slabše terene. Vsekakor pa z njim ne planiramo iti na kakšen zares zahteven off-road. Gledano z varnostnega vidika je dobro imeti ta štirikolesni pogon, če ste doma v krajih kjer je pod do doma pogosto nepredvidljiva. V nasprotnem primeru pa takšen pogon zgolj dodaja tistih nekaj odstotkov k višji končni porabi.

Proizvaja se že vse od leta 2004.

Proizvaja se že vse od leta 2004.

Pri ceni ugotavljamo, da Hyundai za približno enako ceno ponuja več opreme kot Ford Kuga. Cenejši je denimo tudi od modela Volkswagen Tiguan, a hkrati prostornejši. Za konkurenco mu lahko še vedno štejemo, sicer v dolžino in širino zraslega, Nissana Qashqai. Največji konkurent mu je nedvomno “domači” Sportage, ki nastaja pod znamko Kia. Nekaj tehnike si namreč delita, a ciljata na nekoliko različne kupce. Vsekakor ostaja ta razred vozil še zmeraj zanimiv za trg. Kateri model pa bo v prihodnosti najbolj prodajan pa bo pokazal čas. Kljub starosti ima ix35 še vedno dovolj kondicije.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Hyundai ix35 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 litrski turbodizelski motor CRDi – HP (135 kW/184 KM, 392 Nm) / 6-st. samodejni
Poraba po ECE: 9,1 / 6,0 / 7,1 l (CO2: 187 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 195 km/h / 10,1 sekund
Dolžina / širina / višina: 4410 / 1820 / 1670 mm
Medosna razdalja: 2640 mm
Teža: 1676 kg
Posoda za gorivo: 58 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 591 – 1436 l

Osnovna cena vozila (1.6 GDI City): 15.100 EUR
Osnovna cena testnega modela: 27.090 EUR
Cena testnega modela z dodatno opremo: 30.920 EUR
(dodatna oprema: 3.200 EUR – 6-stopenjski samodejni menjalnik H-matic, 430 EUR – metalna barva, 200 EUR – priprava in prevoz vozila)