Audi S4 in S4 Avant z izboljšano učinkovitostjo (354 KM)

Novosti

Od 0 do 100 km/h v 4,7 sekunde s porabo manj kot 7,4 litra goriva na 100 kilometrov, novi Audi S4 in novi Audi S4 Avant se s temi zmogljivostmi in zgledno učinkovitostjo uvrščata na vrh konkurence. Njun novo razviti turbomotor V6 razvije moč 260 kW (354 KM). Ponudbo zaokrožajo nove rešitve na področju povezljivosti in asistenčnih sistemov. Audi tu veliko tehnologij prenaša […]

Od 0 do 100 km/h v 4,7 sekunde s porabo manj kot 7,4 litra goriva na 100 kilometrov, novi Audi S4 in novi Audi S4 Avant se s temi zmogljivostmi in zgledno učinkovitostjo uvrščata na vrh konkurence.

Njun novo razviti turbomotor V6 razvije moč 260 kW (354 KM). Ponudbo zaokrožajo nove rešitve na področju povezljivosti in asistenčnih sistemov. Audi tu veliko tehnologij prenaša iz višjega v srednji avtomobilski razred.

Lahek in močan (3.0 TFSI)

Zmogljivo srce obeh novih Audijevih S-modelov je novo razviti motor 3.0 TFSI. Bencinski agregat z direktnim vbrizgavanjem goriva in turbopolnilnikom razvije moč 260 kW (354 KM), v območju od 1.370 do 4.500 vrtljajev na minuto pa dosega navor 500 Nm. Z močjo in navorom prekaša svojega predhodnika, medtem ko je pri teži in porabi znatno bolj skromen od njega.

Audi S4 s tem motorjem od 0 do 100 km/h pospeši v 4,7 sekunde, končno hitrost ima elektronsko omejeno na 250 km/h. S4 Avant za standardni pospešek porabi dve desetinki sekunde več. Poraba, ki jo proizvajalec navaja za S4 limuzino v ciklu NEVC znaša manj kot 7,4 litra goriva na 100 kilometrov, kar ustreza emisiji CO2 pod 170 gramov na kilometer. Audi S4 Avant porabi manj kot 7,5 litra na 100 kilometrov, kar ustreza 175 gramom CO2 na kilometer.

audi-s4-avant-zadaj

Športna in stabilna vozna dinamika

V novih modelih S4 skrbi za prenos moči hiter in udoben 8-stopenjski menjalnik tiptronic. Nižje prestave so športno kratke, višje prestave pa imajo daljša prestavna razmerja, kar znižuje število vrtljajev in porabo. Če voznik pri hitrosti med 55 in 160 km/h nogo odmakne s plina, avtomatski menjalnik preklopi na učinkoviti prosti tek.

K športnim voznim lastnostim modelov S4 in S4 Avant v veliki meri prispeva stalni štirikolesni pogon quattro. Ta pri običajni vožnji moč motorja porazdeljuje tako, da je nekoliko večji poudarek na zadnji premi, po potrebi pa se večina moči prenaša na premo z boljšo vlečno silo.

Funkcija porazdeljevanja navora po posameznih kolesih z minimalnimi posegi v zaviranje izboljšuje krmilne lastnosti in stabilnost pri hitri vožnji skozi ovinke. Opcijski športni diferencial navor načrtno porazdeljuje med obema zadnjima kolesoma.

Petvodilne kolesne obese na sprednji in zadnji premi omogočajo znatno več udobja ob izraziti športnosti. Kot alternativa elektromehanskemu servokrmiljenju je na voljo dinamično krmiljenje, pri katerem se prestavno razmerje spreminja skladno s hitrostjo. Vozilo je serijsko opremljeno z 18-palčnimi platišči in pnevmatikami velikosti 245/40, Audi Sport pa ima v ponudbi tudi 19-palčna platišča. Kolutne zavore s premerom 350 milimetrov na sprednji premi so notranje hlajene in naluknjane. Črne (opcijsko rdeče) lakirane šestbatne zavorne čeljusti krasi logotip S.

Lega karoserije s serijskim športnim S podvozjem je 23 milimetrov nižja kot pri osnovnem modelu A4, enako velja tudi za opcijsko podvozje z uravnavanjem blaženja. Skupaj z motorjem, volanom, menjalnikom tiptronic in opcijskim športnim diferencialom so v sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select vključeni tudi t. i. CDC-blažilniki (CDC = continous damping control; sl. stalni nadzor blaženja). To vozniku omogoča, da v več stopnjah uravnava karakteristike pogona in podvozja.

Udobna in prostorna notranjost

V novem Audiju S4 in S4 Avantu se bo lahko udobno vozilo pet oseb. Armaturna plošča z vodoravnimi linijami in širokim pasom s prezračevalnimi režami ustvarja vtis veličastne razpetosti. S4 limuzina ima 480-litrski prtljažnik, pri S4 Avantu pa znaša prostornina prtljažnika od 505 do 1.510 litrov, odvisno od položaja zadnjega sedežnega naslonjala.

novi-audi-s4-notranjost

Opcijski športni S-sedeži imajo integrirane vzglavnike, nastavljive stranice in pnevmatsko masažno funkcijo. Serijsko so oblazinjeni s finim napa usnjem v črnem, rotorsko sivem ali magmatsko rdečem odtenku, prešiti so s karo vzorcem, krasijo pa jih kontrastni šivi in emblem S. V notranjosti prevladuje črna barva, za poudarke pa poskrbijo dekorativni elementi iz matiranega, krtačenega aluminija.

Nov vrhunec v ponudbi opreme je opcijski Audijev virtualni prikazovalnik, ki na 12,3-palčnem zaslonu v digitalni obliki z nazornimi grafikami prikazuje vse pomembne informacije. Med načini prikazov, med katerimi lahko izbira voznik, je tudi športni način, pri katerem je v središču merilnik vrtljajev. Pri novem upravljalnem sistemu MMI se struktura menijev zgleduje po današnjih pametnih telefonih, kar velja tudi za inteligentno iskanje z vnosom poljubnega besedila. Ta funkcija že po vnosu prvih nekaj črk izpiše različne iskalne predloge. Poleg tega je upravljanje mogoče tudi preko večfunkcijskega volana in z naravnimi govornimi ukazi.

Asistenčni sistemi

Široka ponudba asistenčnih sistemov postavlja novi Audi S4 in S4 Avant v sam vrh njunega razreda. Sistemi so prevzeti iz vozil višjega razreda, njihovo uigrano delovanje pomeni naslednji korak v smeri avtonomne vožnje.

Predikativna asistenca za učinkovitost vozniku pomaga pri varčni porabi goriva. Sistem adaptive cruise control vzdržuje razdaljo do spredaj vozečega vozila, voznik pa lahko sam v več stopnjah nastavlja razdajo in dinamiko uravnavanja. Funkcija Stop&Go lahko zavira vozilo do popolne zaustavitve in na voznikovo željo omogoča avtomatizirano nadaljevanje vožnje. Asistenca za zastoje, prav tako ena od funkcij sistema ACC, lahko v hitrostnem območju od 0 do 65 km/h na dobro utrjenih cestah prevzame tudi obračanje volana, dokler je promet gost. K večji varnosti prispevajo še asistenca za prečni promet zadaj, opozorilni sistem za izstopanje, asistenca za zavijanje levo, asistenca za ovire in sistemi Audi pre sense.

Bogata oprema

Audijeva nova modela S4 bosta na evropski trg zapeljala poleti 2016. Njuna bogata serijska oprema med drugim vključuje LED-žaromete, LED-zadnje luči z dinamičnimi smerniki, 18-palčna platišča s specifičnim S-dizajnom, športne sprednje sedeže v kombinaciji alkantare in usnja ter 3-kraki športni usnjeni volan v večfunkcijski izvedbi plus.

S4 Avant ima poleg tega tudi funkcijo električnega odpiranja in zapiranja pokrova prtljažnika ter prtljažni rolo. Pri Audiju vam po želji v vozilo vgradijo tudi najsodobnejše opcije, kot so senzorsko krmiljenje za pokrov prtljažnika, projicirni (head-up) zaslon in Audijevi matrični LED-žarometi. Slednji so uravnavani tako precizno, da ne slepijo nasproti vozečih udeležencev v prometu. Ena od novosti je tudi prikrivanje bleščanja prometnih znakov: kjer svetloba pade na prometni znak z močnim odsevom, jo sistem načrtno zatemni za približno tretjino.

Cena za S4 limuzino znaša 59.300 evrov, za S4 Avant pa od 61.150 evrov.