Prvenstvo ADAC Opel Rallye Cup letos tudi s slovenskim voznikom

Aktualno, Avtomobilizem, Reli, Šport

Prvenstvo ADAC Opel Rallye Cup stopa v četrto sezono kot največje evropsko tekmovanje v reliju posameznih proizvajalcev. Na prvo dirko, ADAC Saarland-Pfalz Rallye, ki bo 4. in 5. marca potekala v okolici mesta St. Wendel, se je prijavilo 16 močnih ekip iz sedmih držav, med njimi pa je kar deset novincev. Razen dveh voznikov se […]

Prvenstvo ADAC Opel Rallye Cup stopa v četrto sezono kot največje evropsko tekmovanje v reliju posameznih proizvajalcev. Na prvo dirko, ADAC Saarland-Pfalz Rallye, ki bo 4. in 5. marca potekala v okolici mesta St. Wendel, se je prijavilo 16 močnih ekip iz sedmih držav, med njimi pa je kar deset novincev. Razen dveh voznikov se vsi tekmovalci potegujejo tudi za točke in denarno nagrado v posebni kategoriji juniorjev za voznike, stare do 27 let. Nadarjeni vozniki tekmujejo v tehnično identičnih za reli Opel ADAM Cup pripravljenih vozilih.

Štirje od devetih sodelujočih nemških voznikov so izkušnje nabirali že na preteklih prvenstvih: Sebastian von Gartzen, Kevin Müller, Niklas Stötefalke in Tim Wacker. Johannes Dambach bo v prvenstvu Rallye Cup prvič nastopil po zmagi na zadnji sezoni prvenstva ADAC Rallye Masters. Tudi Philipp Hetz in Nino Weiland se bosta dirk prvenstva ADAC Opel Rallye Cup udeležila prvič. Thomas Knapp, lanski sovoznik sina Michaela, je zamenjal sedež in sam prevzel volan.

Prvenstvo, ki ga organizirata nemška avtomobilska zveza ADAC in Opel, je ponovno pritegnilo nadarjene voznike iz vse Evrope. Trem skandinavskim predstavnikom, med katerimi sta Pontus Ahman in Tom Kristensson iz Švedske, Jari Huttunen pa prihaja iz Finske, se bodo na dirkah pridružili tudi vozniki iz Irske (Calvin Beattie), Italije (Nicola Sartor), Češke republike (Stefan David) ter nenazadnje tudi Tim Novak s sovoznikom Urošem Ocvirkom iz Slovenije. Tim je prvi Slovenec, ki je bil izbran na posebnih izborih mednarodne avtomobilistične organizacije FIA med dvanajst najperspektivnejših mladih dirkačev v avtošportu iz celega sveta in s tem možnost udeležbe na delavnicah FIA Young Driver Excellence Academy 2015. Ob svojem debiju v prvenstvu dejal ADAC Opel Rallye Cup je dejal: »Ni skrivnost, da gremo v pokal z jasnim ciljem osvajati najvišja mesta. Tekmecev sicer ne poznam, vendar se bova z Urošem kar najbolje pripravila na vsak reli in zagrizeno odpeljala vsako hitrostno preskušnjo, zato sem prepričan, da bova hitro dokazala, da smo lahko tudi Slovenci hitri. Ker ekipa ostaja ista, torej idrijski IK Sport ter sovoznik Uroš Ocvirk, mi bo tudi malce lažje. Že sedaj pa obljubim, da bomo šli že od starta prve dirke na polno!«

Uroš Ocvirk in Tim Novak

Uroš Ocvirk in Tim Novak

Poleg priložnosti, da se z identičnimi avtomobili pomerijo z nekaterimi najbolj nadarjenimi dirkači v Evropi, voznike spodbuja možnost, da na koncu sezone napredujejo v ekipo ADAC Opel Rallye Junior Team. Emil Bergkvist in Marijan Griebel, ki jima je to uspelo z nastopi na dirkah v prvenstvu 2013 in 2014, sta se odlično izkazala na ekstremno napetem evropskem juniorskem prvenstvu v reliju (FIA ERC Junior), v katerem sta s tovarniškim Opel ADAMOM R2 lani osvojila prvo in tretje mesto. To je bila prva Oplova zmaga na tem evropskem prvenstvu v zadnjih 33 letih.

Udeležence prvenstva ADAC Opel Rallye Cup 2016 čaka osem zahtevnih dirk na sedmih prireditvah. Tudi letos bo vrhunec start na reliju ADAC Rallye Deutschland v okolici Trierja, kjer mlade Oplove voznike v sklopu svetovnega prvenstva v reliju čakata dve dirki, ki si ju ogleda kar 200.000 avtomobilskih navdušencev.

Seznam udeležencev prvenstva ADAC Opel Rallye Cup 2016:

Voznik Sovoznica/sovoznik
Philipp Hetz (D) Silvia Dartsch (D)
Niklas Stötefalke (D) Tobias Braun (D)
Tim Wacker (D) Anna Schaser (D)
Johannes Dambach (D) Lisa Kiefer (D)
Jari Huttunen (FIN) Antti Linnaketo (FIN)
Tim Novak (SLO) Uroš Ocvirk (SLO)
Nino Weiland (D) Ann-Kathrin Mergen (D)
Calvin Beattie (IRL) Martin Brady (IRL)
Nicola Sartor (I) Pietro Elia Ometto (I)
Tom Kristensson (S) Timmy Berntsson (S)
Stefan David (CZ) Ivan Rihanek (CZ)
Lukas Hein (D) Rouven Burger (D)
Kevin Müller (D) Sabrina Göller (D)
Pontus Ahman (S) Johan Johansson (S)
Thomas Knapp (D) Walter Franz (D)
Sebastian von Gartzen (D) ni podatka

Datumi dirk prvenstva ADAC Opel Rallye Cup 2016:

4./5. marec ADAC Saarland-Pfalz Rallye, St. Wendel
15./16. april ADAC Hessen Rallye Vogelsberg, Schlitz
6./7. maj ADAC Rallye Sulinger Land, Sulingen
15./16. julij S-DMV Thüringen Rallye, Pößneck
18. do 21. avgust ADAC Rallye Deutschland, Trier (Doppellauf)
30. september/1. oktober ADAC Rallye Baden-Württemberg, Heidenheim
21./22. oktober ADAC 3-Städte Rallye, Kirchham