Audi A3 g-tron: Predprodaja se začenja

Aktualno

Prihaja Audi A3 g-tron. 13. februarja se je v Nemčiji že pričela predprodaja. Cena osnovnega modela znaša 25.900 EUR.

Prihaja Audi A3 g-tron. 13. februarja se je v Nemčiji že pričela predprodaja. Cena osnovnega modela znaša 25.900 EUR. S posebno Audijevo točilno kartico za e-plin bo mogoče A3 g-tron po želji uporabljati na povsem brezemisijski način.

Audi A3 g-tron je del Audijevega novega celostnega pristopa k trajnostni mobilnosti. 1,4-litrski motor TFSI-Motor z močjo 81 kW (110 KM) lahko deluje na zemeljski plin, na e-plin, ki ga proizvaja Audi, ali na bencin. Če motor poganja izključno e-plin, dosega g-tron povsem nevtralne emisije CO2.

audi g-tron 2014

Audijev e-plin je sintetični metan, ki ga Audi proizvaja v severnonemškem Werlteju, kjer so zgradili prvi industrijski obrat na svetu, ki deluje po principu ‘power-to-gas’. A3 Sportback g-tron, ki za pogon uporablja Audijev e-plin, je trenutno najbolj ekološka oblika prevoza na dolge relacije. Pri proizvodnji Audijevega e-plina s pomočjo ekološke elektrike se namreč veže natanko toliko CO2 , kot ga Audi A3 g-tron sprosti pri vožnji na zemeljski plin. Audi A3 g-tron v povprečju porabi od 3,2 in 3,3 kg plina na 100 km poti. Stroški goriva trenutno znašajo okoli 3,50 EUR za 100 km.

Nakup Audijevega e-plina je enostaven, obračunavanje pa poteka po podobnem postopku kot pri nakupu ekološke elektrike. Audi beleži količino plina, ki ga stranka plača s točilno kartico in nato v nemško plinsko omrežje dovede natanko tolikšno količino Audijevega e-plina.

Stranke, ki se bodo odločile za Audijevo točilno kartico za e-plin, bodo zanjo plačevale mesečni pavšal v višini 14,95 EUR. Dodatno pa se bodo s kartico obračunavali tudi stroški za individualno natočeno količino plina. Z Audijevo točilno kartico je plin mogoče kupiti na več kot 650 bencinskih servisih v Nemčiji.

Prof. dr. Ulrich Hackenberg, ki je kot član uprave družbe AUDI AG odgovoren za tehnični razvoj, poudarja: “Poleg električne mobilnosti je projekt Audijevega e-plina eden od nosilnih stebrov naše strategije trajnostnega razvoja – tako kot razvoj drugih sintetičnih goriv.” Audi skupaj s podjetjem Joule v raziskovalnem centru v Hobbsu v Novi Mehiki (ZDA) razvija Audijev e-etanol in e-dizel, v sodelovanju z Global Bioenergies pa proučuje možnost proizvodnje Audijevega e-bencina.