Letošnje motociklistične novosti v Sloveniji

Aktualno, Novosti

Slovenski uvoznik za BMW je predstavil paleto motociklov za letošnjo sezono. BMW v svetovnem merilu že enajsto leto zapored beleži rast prodaje, njegov najpomembnejši adut, R 1150 GS, pa je letos dobil naslednika. Nekoliko je…

Slovenski uvoznik za BMW je predstavil paleto motociklov za letošnjo sezono. BMW v svetovnem merilu že enajsto leto zapored beleži rast prodaje, njegov najpomembnejši adut, R 1150 GS, pa je letos dobil naslednika. Nekoliko je prenovljena tudi serija F, sprememb pa je bil deležen tudi K 1200 LT.

R 1200 GS

Najpomembnejša letošnja BMW-jeva motociklistična novost je novi enduro R 1200 GS, kateremu so namenili največji motor v tem segmentu, dvovaljni bokser s 1.170 kubičnimi centimetri. Pogonski agregat glede na predhodnika razvije okoli 18 odstotkov večjo moč in navor (100 KM in 115 Nm), obenem pa je poraba goriva nižja za osem odstotkov. Zaradi natančne zasnove in uporabe lažjih materialov je celoten motocikel lažji za 30 kg, ojnica motorja pa je bolj uravnotežena, tako da je med samim delovanjem tresljajev precej manj kot pri predhodniku. Nov je tudi šeststopenjski menjalnik, opremljen s spiralnimi zobniki, ki omogočajo bolj tekoče menjavanje prestav. Moč se na zadnje kolo prenaša preko novega kardanskega sistema, ki sedaj bolj gladko prenaša moč na zadnje kolo, se pravi z manj cukanja ob pospeševanju ali zaviranju. Dodelano je tudi sprednje in zadnje vzmetenje ter elektronika, serijsko pa je motocikel opremljen tudi z elektronsko blokado vžiga. Visoko zmogljivim zavoram EVO je mogoče dodati tudi ABS, cena za R 1200 GS pa je 2.914.000 SIT.

Serija F

Serija enovaljnih motociklov F, se pravi F 650 GS, F 650 GS dakar in F 650 CS, je dobila dve vžigalni svečici nad valjem. To pripomore k manjši porabi goriva in s tem posledično tudi k nižji emisiji izpušnih plinov, izboljšan pa je tudi navor v nižjih vrtljajih. Dakar je obarvan v kombinacijo modre barve in barve aluminija, tako da se tudi po tej plati loči od ostalih dveh. F 650 CS pa se ponaša še s spremenjeno ročico sklopke in drugačnim stikalom za vklop smernikov. Cene znašajo 1.829.532 za F 650 GS oziroma 1.952.508 SIT za F 650 GS dakar ter 1.951.805 SIT za F 650 CS.

K 1200 LT

Luksuzni potovalni motocikel K 1200 LT poganja posodobljen motor, ki sedaj razvije 115 KM, dodelan pa sta tudi menjalnik in zadnje vzmetenje. Zadnji del je daljši, sedež udobnejši, celostno oblikovno prenovo pa zaokrožujejo še sprednja strešica, drugačen sprednji žaromet ter višji vetrobran. Najpomembnejša novost pa je elektrohidravlično centralno stojalo, tako da voznik zgolj s pritiskom na gumb parkira motocikel. Mehanizem je dovolj močan za težo celotnega motocikla z dvema potnikoma in prtljago vred. K 1200 LT je serijsko opremljen s protiblokirnim zavornim sistemom ABS, cena tega luksuznega potovalnika pa znaša 4.878.950 SIT.