8 vprašanj in odgovorov o zavarovanju avta

Novosti

Ali koriščenje kaska vpliva na višino premije?

Kako se prenaša bonus? To sta le dve izmed najbolj pogostih vprašanj o zavarovanju avta. Preverite odgovore na te in ostale dileme, s katerimi se lahko srečate.

1. Ali sploh potrebujem delne kombinacije, če imam sklenjeno zavarovanje splošnega kaska?

Če za vozilo sklenete zgolj splošni kasko, se morate zavedati, da ne boste imeli enakega kritja, kot bi ga imeli z delnimi kombinacijami.

Kasko zavarovanje krije škodo, ki na vašem avtomobilu nastane:

  • v prometu in v času mirovanja vozila,
  • zaradi nasilnih in objestnih dejanj tretjih oseb,
  • zavarovanje krije tudi škodo, ki nastane zaradi posebnih dogodkov, ki jih ne morete predvideti in nanje vplivati (npr. padec letala na vaš avtomobil).

 Splošni kasko pa ne krije škode, ki nastane, če vam na parkirišču opraskajo avto, če ga poškoduje toča ali pa če na poti zbijete srno. Takrat vam pridejo prav delne kombinacije.

Poleg dodatnih kritij, ki jih dobite s sklenitvijo delnih kombinacij, imajo te še dve prednosti pred splošnim kaskom:

  • Pri kombinaciji ni odbitne franšize.
  • Ob škodi ni vpliva na bonus oziroma malus.

Preverite, katere delne kombinacije kaska obstajajo in kakšni so pogoji za njihovo sklenitev.

2. Do katere starosti avtomobila je smiselno skleniti zavarovanje kaska?

Če gre za starejše vozilo, ki je kljub starosti še vedno dobro ohranjeno, vi pa se želite zavarovati za morebitno škodo, potem je smiselna sklenitev avtomobilskega kaska s 5-odstotno franšizo.

Če se odločite za sklenitev kaska za starejše vozilo, je predvsem pomembno, da se zavedate, da je pri starejših vozilih večja verjetnost, da se razglasi totalna škoda, pogovorno «totalka«, saj je dejanska vrednost vozila zelo nizka in tako popravilo iz ekonomskih razlogov ni več upravičeno.

Kljub temu da takšnega kritja morda ne potrebujete več, pa ni odveč razmislek o sklenitvi določenih delnih kombinacij kaska.

3. Kako lahko vem, v katerem premijskem razredu sem? Ali bo koriščenje kaska vplivalo na višino moje premije zavarovanja v prihodnosti?

Svoj premijski razred lahko preverite na trenutni zavarovalni polici za vaše vozilo, ponavadi se nahaja pod opisom kritja.

Poznamo 20 premijskih razredov, ob prvi sklenitvi zavarovanja pa začnete s 14. razredom, ki pomeni 0 % bonusa. Vsako leto brez škode nato pridobite en premijski razred, ki znaša 5 % bonusa. V primeru, da povzročite prometno nesrečo, izgubite tri premijske razrede, kar velja za vse zavarovalnice v Sloveniji in za vsa zavarovanja, kjer je vpliv na premijo bonus – malus sistem.

Bonus izgubljate, kadar uveljavljate škodo iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti, AO plus in splošnega kaska.

Če vas zanima več informacij o tem, kako se prenaša bonus, kako urediti zavarovanje za vozilo, ki ste ga kupili v tujini in odgovori na ostala vprašanja, nadaljujte z branjem. >>