Andreja: Ženske in moški v avtomobilizmu

Aktualno, Blog

Ali so ženske dobre voznice ali so moški boljši? Med spoloma se pogostvo vname burna debata, ko se začnejo primerjati sposobnosti. Velja na vseh področjih, kar se tiče vožnje, pa še posebej. Ampak sposobnosti še nič ne povedo, če prej ne definirate kriterijev. Kriteriji so različni in skoraj vsak ima svojo kombinacijo. Meni je najboljša […]

Ali so ženske dobre voznice ali so moški boljši? Med spoloma se pogostvo vname burna debata, ko se začnejo primerjati sposobnosti. Velja na vseh področjih, kar se tiče vožnje, pa še posebej.

miskeAmpak sposobnosti še nič ne povedo, če prej ne definirate kriterijev. Kriteriji so različni in skoraj vsak ima svojo kombinacijo. Meni je najboljša tista: “Počasi se daleč pride.” … “Že, že”, rečem in razmišljam, ali si upam na glas povedati, da se načeloma strinjam, a na nekaterih področjih ni tako. Na primer na cesti naj bi bili zbrani. V obzir in posledično ravnanje naj bi vzeli dejstvo, da so drugi udeleženci tam zato, da bi kam prišli. In to v doglednem času. A če to izustim, bodo rekli, še ena, ki divja po cesti in raje pritrdim: “Ja, saj. Imaš prav.”

Biti najhitrejši voznik je lahko izmeriti. Vzamejo štoparico in zapodijo tekmovalce po progi. En je prvi, drugi sledijo. Kdor ima najhitrejši čas, zmaga.

Dober voznik je kdo? A gledate število povzročenih prometnih nesreč, morebitne kazenske točke, kako udobna je vožnja za potnike, število prevoženih kilometrov… Kdo je dober voznik je subjektivna ocena, ki jo določi vsak za sebe. Po principu Georga Carlina, ki je rekel: “Ever notice that anyone going slower than you is an idiot, but anyone going faster is a maniac?” Tako ljudje ocenijo vse vidike svoje vožnje.

Ko nekdo vozi počasi, je polž. Ko vozi on sam počasi, je previden. Če nekdo ne spije piva pred vožnjo je zategnjen. Ko ga on ne spije, je odgovoren. Če uspe dobiti parkirni prostor naravnost pred trgovino, je imel srečo. Če to stori drug, se pa “gužva direkt pred vrata, čudno da ni not zapeljal”. Ja, vsak ima dvojna merila. Ena za druge, druga pa zase. Zato je, kdo je dober voznik razpravljati tako, kot bi rekli, kateri je dober film. Meni je dober The Matrix. A vam se zdi poceni znanstveno-fantastično sranje? Neverjetno. Očitno imava različne kriterije.

Aja? In kakšna voznica sem? Dobra. To vsi pravijo. A sem res dobra? Ne, samo od mene kot ženske niso pričakovali, da tako vozim. 🙂

Zato pa vsa čast ženskam, ki jim v svetu avtomobilizma pod vladavino moški uspe še kaj drugega, kot da jih postavijo z marelami ob gume. Punce, ki pa opravljate delo hostes na avtomobilističnih dogodkih, vam PA še posebej veliko spoštovanje. V tistih petkah gledati toliko šopirjenja, kot ga premore petelinja perjad, je resnično veliko delo.

Zdaj je bilo že preveč na temo ženske – moški in avtomobili. Dajmo razmislit še besedo ali dve o kriterijih. Kakšni so in kako lahko vsi postanemo boljši? Povem svoj predlog. S sprejemanjem, da smo različni. Tako v načinu razmišljanja, kot v dejanjih. Kriterij naj bo “prijaznost v prometu”. Bodite prijazni drug do drugega, saj nikoli ne veste, kakšen težek dan je nekdo imel. In danes nekomu odstopite prednost in se umaknite za trenutek s ceste, če se za vami nabira kolona. Saj veste, “počasi se daleč pride!” … A sem res to napisala?

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.