10 milijonov sistemov skupnega voda

Aktualno, Zanimivosti

Letošnje leto Bosch praznuje proizvodnjo 10-milijontega sistema skupnega voda za gospodarska vozila (CRSN). Številke zadnjih let pričajo o skokovitem razvoju omenjene tehnologije, ki je postala učinkovitejša in zagotavlja manj onesnažujočih izpustov. Sistem CRSN1 so pri Boschu na trg poslali leta 1999, do konca leta 2003 je bilo izdelanih že milijon sistemov, sedaj pa Bosch obeležuje […]

Letošnje leto Bosch praznuje proizvodnjo 10-milijontega sistema skupnega voda za gospodarska vozila (CRSN). Številke zadnjih let pričajo o skokovitem razvoju omenjene tehnologije, ki je postala učinkovitejša in zagotavlja manj onesnažujočih izpustov. Sistem CRSN1 so pri Boschu na trg poslali leta 1999, do konca leta 2003 je bilo izdelanih že milijon sistemov, sedaj pa Bosch obeležuje nov mejnik. V januarju 2013 so namreč izdelali že 10-milijonti sistem CRSN.

Prvi Boschev vbrizgalni sistem s skupnim vodom za gospodarska vozila (CRSN1) je bil izdelan leta 1999 za segment lahkih gospodarskih vozil pri Ivecu (Turbo Daily). Kmalu je sledil prvi sistem za Renaultova težka gospodarska vozila s pritiskom vbrizgavanja 1.400 barov. Leta 2001 pa se je sistem, ki doseže pritisk 1.600 barov, pojavil v t. i. vozilih pickup na ameriškem trgu.

Bosch Skozi LetaSistem CRSN3, ki dosega pritisk 1.800 barov, je bil na trgu predstavljen leta 2005 in je bil deležen ogromnega napredka. Sistemski vbrizgalnik z zelo nizkim pretokom goriva v nasprotno smer omogoča še večje prihranke pri pogonskem gorivu. Zasnova sistema zagotavlja, da visokotlačna črpalka vbrizga manj goriva in posledično ustvarja nižjo pogonsko moč, kar povečuje učinkovitost vbrizgalnega sistema in motorja nasploh. Iz sistema CRSN3 sta se leta 2010 razvila sistema CRSN3-20 in CRSN3-22. Dandanes je na voljo sistem CRSN3-25 s pritiskom vbrizgavanja 2.500 barov. Omenjeni sistem je dobavljiv tudi z različnimi vbrizgalnimi črpalkami za ustvarjanje pritiska, zaradi česar je primeren za srednje težka in težka gospodarska vozila s 4 do 16 cilindri. Vbrizgalniki so na voljo tudi za segment necestnih vozil (traktorji in gradbeni stroji) ter pomorski segment (jahte, čezoceanske potniške in tovorne ladje).

Sistem CRSN4 za težka gospodarska vozila, ki je bil izdelan leta 2007, zaokrožuje bogato ponudbo Boschevih vbrizgalnih sistemov. Izdelan je na podlagi povsem novega dvostopenjskega koncepta za ustvarjanje pritiska. V tem visokotlačnem sistemu se gorivo v visokotlačni črpalki najprej stisne do pritiska 900 barov, nato pa nastopi vbrizgalnik, ki pritisk vbrizgavanja dvigne na 2.100 barov. Med prednostmi omenjene tehnologije naj omenimo ultradrobno atomizacijo goriva in natančno večkratno vbrizgavanje za učinkovito, čisto zgorevanje in tih tek motorja.

Vse generacije in razvojne stopnje sistemov CRSN zaznamujejo nekatere skupne lastnosti; med drugim tudi akumulator pritiska, od koder se gorivo pod visokim pritiskom preko povezanih vbrizgalnikov vbrizgava v cilindre. Pomembno spremembo v zasnovi motorja, ki pa je nastala postopoma, predstavlja ločitev postopka za ustvarjanje pritiska in vbrizgavanja. V obstoječih sistemih magnetni ventili natančno odmerjajo gorivo in omogočajo do sedem posameznih vbrizgov na vsak cikel moči. Prilagodljivo večkratno vbrizgavanje zagotavlja tišje delovanje motorja in zmanjšuje onesnažujoče izpuste ter znižuje porabo goriva.

Poleg vbrizgalne tehnologije Bosch razvija tudi druge sisteme za zniževanje porabe goriva in onesnažujočih izpustov pri dizelskih motorjih. Sem spadata sistema Denoxtronic in Departronic za čiščenje izpušnih plinov. Prvi je namenjen zmanjševanju izpustov dušikovega oksida, drugi pa zmanjševanju izpustov drobnih delcev v onesnažujočih izpustih. Pri Boschu se ukvarjajo tudi s hibridizacijo pogona za gospodarska vozila.