Zimska F1: Zmaga pripadla domačinom

Motociklizem, Šport

Zimska formula 1 Swatch Snow Mobile je zagotovo največja, predvsem pa najbolj prestižna dirka z motornimi sanmi v Evropi. 850 metrov dolga proga, ki je speljana po središču mesta, je ta konec tedna že petič Salzburški smučarski raj spremenila…

Zimska formula 1  Swatch Snow Mobile je zagotovo največja, predvsem pa najbolj prestižna dirka z motornimi sanmi v Evropi.

 
4BA5B7F2-2629-11E1-AFFD-629466B94067850 metrov dolga proga, ki je speljana po središču mesta, je konec tedna med 9. in  11. decembrom 2011 že petič Salzburški smučarski raj spremenila v  alpski Monte Carlo. 25.000 gledalcev,  preko 1000 zvezdnikov iz športnega in show business sveta ter 24 tekmovalnih ekip je poskrbelo za pravi spektakel.
 
Tam smo lahko videli bivše smučarske ase kot so domačin Hans Enn, Kristijan Ghedina in Hans Knauss, voznike Formule 1 – Sakon Yamamoto, Nick Heeidfeld in Kimmi Raikonnen in pa seveda trenutno prvo ime nemškega rumenega tiska Lona in njena prijateljica Gina-Lisa.
 
Pester spremljevalni program  s koncerti na osrednjem prireditvenem odru ter after show in after race zabave so poskrbele za nepozabno vzdušje in zabavo za gledalce.
 
Tokrat so na obeh dirkah dominirali domačini. Na dirki Swatch Snowmobile je bila najhitrejša ekipa Ebner Event Logistic pred Uniqa Fresacher Racing Teamom, in Teamom 3 powered by Sony Ericsson.
 
Dirka Battle of Champions je vrhunec dogajanja in prava poslastica za gledalce, saj  ekipe sestavljajo po en zvezdnik in dva profesionalna voznika, ki se brezkompromisno borijo za to prestižno zmago. Ta dirka je bila najbolj zanimiva tudi za nas in je privabila pred male zaslone tudi mnoge Slovenske ljubitelje tega športa, saj sta na povabilo organizatorja nastopila tudi dva Slovenska voznika MS racing teama.
 
Miha Špindler je v družbi svetovnega prvaka Formule 1 Kimmija Raikonnena in najhitrejšega iz letošnjega Erzbergrodea, Ossi Raisingerja, branil barve ekipe RedBull. Za največje presenečenje je na kvalifikacijah poskrbel trenutno najboljši ATV dirkač v Evropi, a v snežnem moto športu še nepoznan, Marko Jager, ki je za ekipo Xperia Sony Ericsson privozil prvi štartni položaj in deklasiral celotno konkurenco, saj je premagal drugo uvrščenega Avstrijca Haralda Gruberja kar za dobri dve sekundi.
 
Tako so bila pričakovanja pred sobotno dirko zelo visoka. Miha, ki je s 4. mestom na kvalifikacijah ostal nekakšen dolžnik, saj je veljal za številko 1 na dirki, je obljubljal divjo vožnjo in napad na najboljši čas proge, ki ga je na kvalifikacijah postavil Marko. Skupaj z ekipo pa je obetal napad na zmago. Podobne cilje kot Miha pa je imel tudi najboljši Avstrijski dirkač Harald Gruber iz ekipe Hervis. Markova kolega iz ekipe Xperia sta bila žal precej manj konkurenčna in ni bilo za pričakovati kakšne vidnejše uvrstitve. Tik pred startom so dobili informacijo, da za ekipo RedBull ne bo nastopil Kimmi Raikonnen zaradi manjše poškodbe, ki jo je utrpel na jutranjem treningu. Njegova zamenjava je bil bivši svetovni prvak v motokrosu, legenda Heinz Kinigardner.
 
Kinigardner je hitro prevzel vodstvo in prvi prečkal ciljno črto po prvem krogu, z lepo prednostjo. A žal je že v prvem ovinku po ciljni ravnini sledil hladen šok, ko je Heinz Kinigardner s smučko zapel zaščitno ogrado, se prevrnil in popolnoma uničil motorne sani, kar je pomenilo konec dirke za ekipo RedBull. Naloga zvezdnikov, ki so startali kot prvi je bila, da ekipi v 10-ih minutah privozijo čim boljši startni položaj, kar pa nikakor ni uspelo pevki Lucy iz ekipe Xperia. Zato je drugi Jagrov ekipni kolega Dan Hamingway moral dirko pričeti iz povsem zadnje vrste. S solidno vožnjo je Angleški enduro voznik vendarle napredoval na 9. mesto in se tako vživel v dirko, da je pozabil na zamenjavo, ki je bila dogovorjena po osmih minutah. V bokse je pripeljal šele v 13. minuti, kar je pomenilo, da je imel Marko Jager le 7 minut časa za izboljšanje rezultata. Sledila je divja vožnja zaradi katere je Jager že po prvem  krogu ostal brez zavor zaradi pregretja, a ga tudi to ni ustavilo in nadaljeval je s polnim plinom in z drznimi  prehitevanji navduševal 25.000 glavo množico ob progi. Kljub vsemu trudu in drznosti pa je za kaj več kot 6. mesto zmanjkalo časa.
 
Za zmago se je bil hud boj med ekipama Goaßstall Racing Team in Hervis, ki  so jo na koncu zasluženo osvojili domačini iz ekipe Goaßstall Racing Team. Dogodek je resnično vreden vseh pohval, z vrhunsko organizacijo in dobro promocijo je organizator zagotovo zadovoljil vse nastopajoče, številne gledalce in sponzorje.  Za naslednje leto obljubljajo širitev projekta in namiguje celo na možnost turneje Swatch Snowmobile po drugih evropskih smučiščih.