Volvo S60 Polestar gre v proizvodnjo

Aktualno, Novosti

Razvit s 17-letnimi izkušnjami v motošportu in  močjo konceptnega vozila Volvo S60 Polestar, je Volvo S60 Polestar prvo vozilo Polestar, ki gre v proizvodnjo.  »Naredili smo vozilo, ki si ga mi, avtomobilski navdušenci, želimo voziti,« pravi Christian Dahl, direktor Polestarja. »To je vozilo, ki prinaša najboljše od podvozja Volva S60 z našimi izkušnjami in tehnologijo […]

Razvit s 17-letnimi izkušnjami v motošportu in  močjo konceptnega vozila Volvo S60 Polestar, je Volvo S60 Polestar prvo vozilo Polestar, ki gre v proizvodnjo. 

»Naredili smo vozilo, ki si ga mi, avtomobilski navdušenci, želimo voziti,« pravi Christian Dahl, direktor Polestarja. »To je vozilo, ki prinaša najboljše od podvozja Volva S60 z našimi izkušnjami in tehnologijo iz motošporta. Za konceptna vozila Volvo C30 in S60 Polestar smo prejeli fantastične odzive, zato smo zelo veseli, da lahko sedaj predstavimo našo prvo produkcijo vozila za avstralski trg. Gre za pomemben korak naprej za Polestar, ki obljublja vznemirljivo prihodnost.«

volvo polestar 2013

Avstralija kot testni trg za projekt z omejeno serijo vozil

Omejena produkcija je bila razvita ekskluzivno žal le za avstralski trg kot poskusni projekt, prva vozila pa bodo na voljo konec junija 2013. Odločitev za predstavitev Volva S60 Polestar na drugih trgih trenutno še ni znana. V uredništvu Avto.Over.Net si ga vsekakor želimo videti tudi v Sloveniji.

»Avstralski trg je vedno bil in bo močan za zmogljiva vozila,« pravi Matt Braid, direktor Volvo Cars Australia. »Počaščeni smo, da lahko ponudimo našim strankam Volvo S60 Polestar. Delo Polestarja na modelu S60 je impresivno – transformirali so Volvo S60, ki ga je zabavno voziti, v vozilo, ki ga je izjemno upravljati.«

Obsežen razvoj podvozja – z dirkači

Ključno pri razvoju Volva S60 Polestar je bilo delo na podvozju na več kot tisoče kilometrih testiranj po Evropi – na hitrih avtocestah Nemčije do vijugastih cest južne Španije in ledeno mrzle severne Švedske.

Robert Dahlgren, dirkač Volvo Polestar Racing, ki je bil del razvojne ekipe: »Vzeli smo najboljše dele standardnega S60 T6 in našega konceptnega vozila S60 Polestar ter tako ustvarili vozilo, ki vam nariše nasmeh na obraz, ko ga peljete po vaši najljubši vijugasti cesti. Poleg tega je tudi več kot primeren za vsakodnevno vožnjo.«

Volvo S60 Polestar ima tehnologijo iz dirkalnih avtomobilov Polestar, blažilni sistem Öhlins, izjemne zavore in podvozje.

Pravtako je bil razvit novi aerodinamični paket, vključno z zadnjimi krilci in difuzorjem – vse je bilo preizkušeno in modificirano v Volvovem zračnem tunelu v sodelovanju z Volvovo ekipo raziskav in razvoja.

6-valjni turbo T6 Volvo motor je bil optimiziran s Polestarjem večjim turbo polnilnikom, novim hladilnikom polnilnega zraka in dirkaško izpušno cevjo; proizvede pa 257 kW (350 KM) in 500+ Nm navora.

S60 Polestar pospeši od 0-100 km/h v samo 4,9 sekundah, s 6-stopenjskim Polestar samodejnim menjalnikom, ki se ponaša tudi s sistemom launch control, in sistemom Haldex 4WD. Vozilo doseže hitrost 250 km/h.