VN Španije: Maldonado dosegel 1. zmago

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Venezuelski dirkač se je proti svoji prvi zmagi v formuli 1 pognal s prvega startnega mesta. To je bila hkrati tudi prva zmaga obnovljene povezave Williamsa in Renaulta, katere prvo obdobje je trajalo od leta 1989 do leta 1997.

Venezuelski dirkač se je proti svoji prvi zmagi v formuli 1 pognal s prvega startnega mesta, sledi pogled dogajanja z vidika Renaulta kot dobavitelja motorjev.
 

B8BB5EA6-9E5A-11E1-AF97-DA0166B94067To je bila hkrati tudi prva zmaga obnovljene povezave Williamsa in Renaulta, katere prvo obdobje je trajalo od leta 1989 do leta 1997. Maldonadova zmaga v Španiji je tako že 114. zmaga moštva Williams, 64. zmaga zveze Williams – Renault in 144. zmaga Renaulta v F1.

Moštvo Lotus F1 je s tretjim mestom Kimija Räikkönena Renaultu zagotovilo dvojno uvrstitev na zmagovalni oder. Drugi dirkač Lotusa Romain Grosjean je v cilj pripeljal na četrtem mestu, kar pomeni, da so bili med najboljšo četverico trije z motorji Renault RS27.

Pri Red Bull Racing – Renault so imeli bolj težko dirko, ki jo je Sebastian Vettel končal na šestem mestu. Lanski svetovni prvak je bil kaznovan z vožnjo mimo boksov, ker ni upošteval opozorilnih rumenih zastav, med zadnjim postankom pa so mu zamenjali tudi prednje krilce. Mark Webber je po zgodnjem prvem postanku v boksu in zamenjavi prednjega dela dirkalnika v cilj pripeljal na enajstem mestu in tako za las ostal brez točk.

Moštvo Caterham F1 je ponovno doseglo cilj z obema dirkalnikoma: Heikki Kovalainen je bil šestnajsti, Vitalij Petrov pa sedemnajsti.

Na žalost je Bruno Senna z drugim Williamsom dirko predčasno končal v 13. krogu zaradi zapleta z Michaelom Schumacherjem.

V skupni razvrstitvi dirkačev si Sebastian Vettel in Fernando Alonso zdaj delita prvo mesto. Red Bull Racing ohranja vodstvo na lestvici moštev, na kateri se je moštvo Lotus F1 po številu točk približalo drugemu mestu, Williams pa se je povzpel na šesto mesto z enakim številom točk kot peto uvrščeni Mercedes. Caterham ostaja na enajstem mestu.

Jean-François Caubet, generalni direktor Renault Sport F1: “Seveda smo navdušeni nad zmago Williamsa in zelo ponosni, da je naše sodelovanje v skladu s skupnim izročilom. Kombinacija motorja in dirkalnika je delovala odlično že od začetka sezone in obetala zelo dobre dosežke, zmaga pa je nedvomno največ, kar je možno doseči. Vsem v Grovu in Viryju dokazuje, da je obnovljena zveza že zelo naglo zmožna dosegati vidne uspehe. Jasno, da smo bili zaskrbljeni, ko je proslavljanje zmage okrnil požar, ki se je po dirki razplamtel v Williamsovi garaži. Nihče iz ekipe Renault Sport F1 pri tem ni bil resno poškodovan, sočustvujemo pa s sodelavci iz moštev Williams in Caterham, ki so utrpeli posledice in jim želimo naglo okrevanje.”

Rémi Taffin, vodja operacij Renault Sport F1 na dirkališčih: “Naši motorji so pri vseh partnerjih minuli konec tedna delovali učinkovito in brez težav. Stezo v Barceloni neverjetno dobro poznamo že od zimskih testiranj, a kljub temu je bilo treba dognati nekaj zahtevnih podrobnosti, med njimi pravo mero prožnosti in odzivnosti v počasnejših delih steze ob ohranjanju zadostne največje hitrosti na ravnini. Ponovna uvrstitev treh naših motorjev med najboljšo četverico je fantastičen dosežek, ki dokazuje, da so se naše priprave izplačale. Iskreno čestitamo Pastorju za njegovo prvo zmago v formuli 1 in Williamsu za prvo zmago po letu 2004. Osvojitev zmage tako kmalu po rojstvu nove kombinacije motorja in dirkalnika je res neverjeten dosežek, ki dokazuje, kako zelo usklajeni so sistemi in postopki obeh strani tega partnerstva. Vsem sodelavcem pri Williamsu želimo vse najboljše, še zlasti glede na nezgodo, ki se je zgodila po dirki, in upamo na še več skupnih uspehov v nadaljevanju sezone.”