Test: Peugeot 3008 ALLURE 1.2 e-THP 130 StopStart (praktičen crossover)

Peugeot, Testi

Avtomobilistični svet pozna 4 razrede t. i. crossoverjev (mini, kompaktni, srednji in večji), Peugeot 3008 spada v razred kompaktnih crossoverjev, v tem razredu so avtomobili kot so BMW X1, Hyundai ix35, Nissan X-Trail, SsangYong Korando … Od večine se loči po bolj družinskem pridihu. Zadnjo resno vizualno osvežitev je model 3008 imel v letu 2013, […]

Avtomobilistični svet pozna 4 razrede t. i. crossoverjev (mini, kompaktni, srednji in večji), Peugeot 3008 spada v razred kompaktnih crossoverjev, v tem razredu so avtomobili kot so BMW X1, Hyundai ix35, Nissan X-Trail, SsangYong Korando … Od večine se loči po bolj družinskem pridihu.

Zadnjo resno vizualno osvežitev je model 3008 imel v letu 2013, ko je bila najbolj opazna sprememba v sprednji maski. Do danes glavne poteze ostajajo iste.  

peugeot-3008-druzinski-avtomobil

Novost je v (nagrajenem – International Engine of the Year Award 2015) trivaljnem bencinskem motorju PureTech. Posebnost tega motorja je v optimalni porazdelitvi navora, kar omogoča bolj udobno vožnjo in manjšo porabo. Uradni podatki navajajo, da naj bi bila poraba manjša do 18 odstoktov.

Moja poraba na testu je bila 7,2 l / 100 km, s tem da je bil avtomobil na dveh daljših vožnjah polno obremenjen, torej simulacija izleta ene družine.

Ta, družinsko obarvan crossover ponuja tudi kar precej praktičnih funkcionalnosti od dvignjenega voznikovega položaja, prostornega sedenja na zadnjih sedežih do precej dobro zasnovanega prtljažnika, ki ponuja možnost, da spremenite spodnji rob v praktično odlagalno polico. Sama prostornina prtljažnika znaša 432 litrov, če izkoristite še možnost preklopa zadnje sedežne klopi lahko dosežete prostornino do 1604 litrov.  

Ko smo že pri prtljažniku in funkcionalnostih … zelo dobro se spomnim vseh tistih trenutkov iz preteklosti, ko sem bil sopotnik na zadnjih sedežih in smo se morali ustaviti, ker sem potreboval kakšno stvar it prtljažnika. Pri 3008 teh težav praktično ni saj je na hrbtišču zadnjih sedežev z manjšo odprtino omogočen dostop do prtljažnika (idealno za prevoz smuči v teh zimskih idiličnih dneh).

dostop-do-prtljaznika

Glede sredinske konzole so mnenja deljena, nekaterim je všeč, drugim manj. Edini bolj tehten (ergonomičen) argument za kritiko je dejstvo, da predstavlja ročka na desni strani konzole za sopotnika manjšo oviro, če želi med vožnjo upravljati z nekaterimi funkcijami, a po drugi strani je uporabni, če se voznik hitreje zapodi skozi zavoje.

rocka-in-pod-volanom

Glede na to, da sem imel na testu 3008 z opremo ALLURE, sem na volanu pogrešal tipke za upravljanje glasnosti, limitatorja in ostalih funkcij. Te so klasično po Peugeotovo še vedno umeščene tik pod volan, ki kljub vsemu delujejo precej intuitivno.

Zanimiv je tudi seznam serijske opreme, saj vključuje npr. headup zaslon, avtomatsko  dvopodročno klimo, panoramsko streho in še kakšen dodatek, ki je pri nekaterih konkurentih del dodatne, plačljive opreme.  

notranjost-3008

Parkirni senzorji spredaj in kamera za vzvratno vožnjo ter funkcija za merjenje parkirnega prostora vas bo stala dodatnih 1.444 evrov.

Če povzamem, Peugeot 3008 odlično združuje uporabnost in zmogljivost z dobrim motorjem, za tisto češnjo oziroma nekaj več pa mu manjka eleganca in bolj kakovostni materiali v notranjosti. Njegov potencial bodo nabolj izkoristile družine in aktivni pari.

Tehnični podatki testnega vozila

Motor / menjalnik: 1598 ccm, bencinski (69 KW / 130 KM) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 6,5 / 4,6 / 5,3 (CO2: 123 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 199 km/h / 10,8 sekund
Dolžina / širina / višina: 4365 / 1837 / 1639 mm
Medosna razdalja: 2613 mm
Posoda za gorivo: 60 l
Prtljažnik: 432 l

Osnovna cena (ACCESS): 21.060 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 28.252,62 EUR

Debato, mnenja in vprašanja o testnem Peugeot 3008 ALLURE 1.2 e-THP 130 StopStart si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.