BMW X1 20d xdrive

BMW, Testi

BMW v svoji invaziji modelov zna poskrbeti praktično za vsak segment strank. Le da imajo dovolj pod palcem. In X1 je odlična izbira. Sploh z motorjem 20d in ravno tako sijočim samodejnim menjalnikom.  Lansko leto smo v začetku poletja odkrivali serijo X1 z bencinskim motorjem 18i in s starejšim samodejnim menjalnikom. Pod črto, nas je avtomobil […]

X1 zna biti pravi mestni šarmer.

BMW v svoji invaziji modelov zna poskrbeti praktično za vsak segment strank. Le da imajo dovolj pod palcem. In X1 je odlična izbira. Sploh z motorjem 20d in ravno tako sijočim samodejnim menjalnikom. 

X1 zna biti pravi mestni šarmer.

X1 zna biti pravi mestni šarmer.

Lansko leto smo v začetku poletja odkrivali serijo X1 z bencinskim motorjem 18i in s starejšim samodejnim menjalnikom. Pod črto, nas je avtomobil zelo očaral, zamerili smo mu le visoko porabo in počasen samodejni menjalnik. Pri tokrat testiranem smo te napake zlahka pozabili. X1 je dokazal, da je suveren BMW, ki tekmece gleda zelo napadalno in prepričljivo.

“Vožnja z X1 je udobna. Pohvaliti moramo dobro delovanje parkirnih senzorjev in uporabne kamere za vzvratno vožnjo. Volan je natančen in ponuja lepo mero povratnih informacij. Prostora je več kot dovolj, enako tudi odlagalnih mest,” smo lansko leto zapisali ob testu X1. Tudi tokrat je upravičil svoj sloves. 

X1 je najmanjši BMW-jev SUV, ki cilja na mestne ulice. Štirikolesni pogon sicer omogoča precej več, kar bodo lastniki sploh kdaj pomislili. In prav je, da če že imamo SUV, naj ima le ta še štirikolesni pogon. Že na prvi pogled je nemogoče zgrešiti iz katere tovarne prihaja ta avtomobil. Prepoznavna oblika deluje markantno in dovolj športno, da ste na cesti zelo opazni.

V notranjosti se počutite zelo domače. Tudi prostora je dovolj.

V notranjosti se počutite zelo domače. Tudi prostora je dovolj.

Če smo lansko leto pogrešali hiter menjalnik, je pri letošnjem testu situacija postavljena na glavo. BMW je v X1 20d vgradil svoj biser – 8 stopenjski samodejni menjalnik. BMW Steptronic je 8 stopenjski avtomatski menjalnik. Je klasični hidravlični avtomatski menjalnik. Prestavlja izjemno hitro in povsem primerljivo z menjalniki z dvojno sklopko. Je od njih dosti bolj udoben in prehodov med prestavami skorajda ne čutimo. Omogoča tudi športno prestavljanje s tipkami na volanu. Prestavljanje je praktično brez zamujanja in z izjemno natančnostjo.  BMW se dobro zaveda, kaj je njegova močna konkurenčna prednost.

Sorodnost z ostalimi serijami X je več kot očitna in X1 dobro dene.

Sorodnost z ostalimi serijami X je več kot očitna in X1 dobro dene.

Motor 20d poznamo že iz ostalih BMW-jevih modelov. Gre za izjemno varčen 184 konjski (135 KW) motor. Poraba je namreč okrog 6.5 – 7 litrov v povprečju. Z varčno vožnjo in načinom eco-pro je številka 6,5 zelo lahko dosegljiva.

Notranjost je opremljena s kakovostnimi materiali. Za detajle poskrbijo vstopne led diode na vratih.

Notranjost je opremljena s kakovostnimi materiali. Za detajle poskrbijo vstopne led diode na vratih.

BMW X1 xDrive 20d z osnovno opremo stane 38.250, enako opremljen X3 pa 42.400 EUR. Dodatna oprema, ki poskrbi za pravo počutje je ceno testnega X1 povzdignila na 48.931 EUR. V premium razredu je kar velika bitka za nove kupce. Mercedes GLA cilja na agresiven izgled in manjšo velikost, medtem ko na bolj zadržane preti Audi Q3. X1 pa prepričljivo dokazuje, da lahko izjemno bavarsko tehniko najdemo tudi v njihovih osnovnih modelih.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu BMW X1 20d xdrive si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1

____________
Podatki: 

Motor / menjalnik: 2.0 turbodizelski (135 kW/184 KM, 380 Nm) / 8-stopenjski samodejni menjalnik
Poraba: 5,6 / 4,7 / 5,0 (CO2: 132 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 205km/h / 7,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4454 / 1798 / 1545 mm
Medosna razdalja: 2760 mm
Teža: 1530 kg
Posoda za gorivo: 63 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 420 – 1385 l

Osnovna cena (sDrive 18i): 29.400 EUR
Osnovna cena testnega modela: 38.250 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 48.931 EUR 
Dodatna oprema: Avtomatski menjalnik Steptronic, kromirani zunanji deli, strešni nosilci, športna sedeža spredaj, navigacijski sistem Business, HiFi ozvočenje, BMW service 5 let, Advantage Plus Paket