Budd-e: Volkswagnova (električna) prihodnost

Zanimivosti

Volkswagen si na vsak način prizadeva, da bi črni madež njihove afere čimprej zbledel. Zato ni presenečenje, da se na vsak način trudijo vrniti ugled in postaviti nova merila za prihodnost avtomobilizma z električnim vozilom. Takoj v začetku leta 2016 so na uglednem sejmu elektronike (CES) predstavili novo konceptno vozilo Budd-e. Interested in the latest […]

Volkswagen si na vsak način prizadeva, da bi črni madež njihove afere čimprej zbledel. Zato ni presenečenje, da se na vsak način trudijo vrniti ugled in postaviti nova merila za prihodnost avtomobilizma z električnim vozilom.

Takoj v začetku leta 2016 so na uglednem sejmu elektronike (CES) predstavili novo konceptno vozilo Budd-e.

Volkswagen pravi, da je idejno nastal na zasnovi legendarnega (hipsterskega) bullija a s štirimi sedeži deluje bolj kot električni enoprostorec.

Vozilo naj bi imelo domet od 400 do 500 km, kar pomeni, da bo že zelo uporabno za vsakodnevno vožnjo a to dejstvo ne sloni na trenutni Volkswagen tehnologiji ampak je predvidevanje za leto 2019 / 20.

Budd-e ima tudi nekaj “kulskih” funkcionalnosti kot npr. samodejno odpiranje vrat na glas lastnika, ki je shranjen v sistem ter povsem personalizirane nastavitve.

elektricno-vozilo-koncept

Čeprav izgleda koncept obetaven se že porajajo določeni dvomi, npr. Chris Ziegler (The Verge) pravi, da za enkrat vozilo z vsemi zasloni obrnjenimi proti vozniku deluje za enkrat še preveč nepraktično oz. preveč futuristično, kot danes skoraj vsako konceptno vozilo.

notranjost-budde

Očitno bo treba počakati do leta 2019, ko naj bi Budd-e tudi zaživel v proizvodnji in zanimivo bo videti, kaj od tega koncepta bo prenešeno v serijsko proizvodnjo oz. končno verzijo.

Volkswagen vzporedno s študijo Budd-e predstavlja e-Golf Touch, ki je osnovan na serijskem modelu. S svojim multimedijskim sistemom razkriva enega pomembnejših trendov na področju povezljivosti za bližnjo prihodnost.

Dejstvo je, da se trg električnih vozil prebuja in to je iz vidika konkurenčnosti spodbudna novica, saj se bo le na ta način tudi kakovost teh električnih avtomobilov večja. Verjetno bodo najbolj uspeli tisti, ki bodo znali združiti futurističnost s funkcionalno uporabo.

Vir: Volkswagen, theverge.com, techcrunch.com, twitter.com in instagram.com