Novo doma: Peugeot 3008 in HYbrid4

Aktualno, Novo doma, Novosti

V Slovenijo je prispel prenovljeni, vizualno osveženi Peugeot 3008. Ta kompaktni Crossover je namenjen kupcem, ki se ne oklepajo starih navad, saj združuje lastnosti športnega-terenca, petvratne limuzine in enoprostorskega vozila.

V Slovenijo je prispel prenovljeni, vizualno osveženi Peugeot 3008. Ta kompaktni Crossover je namenjen kupcem, ki se ne oklepajo starih navad, saj združuje lastnosti športnega-terenca, petvratne limuzine in enoprostorskega vozila. Prenovljena modela 3008 in 3008 HYbrid4, ki sta ohranila vse svoje prednostne lastnosti, se ponašata z elegantno in sodobno stilsko zasnovo, poudarjeno z novimi lučmi. Njihov svetlobni izraz je tako spredaj kot tudi zadaj tako poseben, da ju zagotovo prepoznamo.

Kompaktni crossover 3008 združuje razne avtomobilske tipe na do sedaj neznan način: dinamičnost petvratne limuzine, enoprostorska oblika enoprostorca in visoka arhitektura športnega terenca. Njegove zmerne mere (4,365 m dolžine, 1,837 m širine) krasi izrazit in prefinjen stil.

Za 3008 so na voljo platišča, ki so hkrati lahkotna in vzdržljiva. Kraki z diamantnim sijajem elegantno poudarjajo platišča. Pri 16- in 17-palčnih platiščih so kraki v sivi barvi Anthra, pri 18-palčnih platiščih pa so svetleče črni.

peugeot 3008 2013Karakterni značaj prednjega dela, ki je bil v celoti prenovljen, poudarjajo kontrasti. Okrasna maska in okrasni profili prednjih meglenk so videti, kot da tvorijo en sam kromiran del, ki sega iz karoserije. Odprtina za dovod zraka, ki jo krasita dve tanki kromirani letvici, še poudari naraven videz vozila 3008. Poleg tega mu zagotavlja tudi stabilnost. Okrasni profili prednjih meglenk so svojo obliko prevzeli od zadnjih konceptnih vozil blagovne znamke. Njihova plošča nudi dodatno zaščito po zaslugi prostorske obdelave. Nove luči na prtljažnih vratih s temno masko razkrivajo svetlobni izraz na povsem inovativen način. Z LED diodami osvetljeni trije lebdeči mačji kremplji imajo izrazito oblikovno zasnovo in se iz luči raztezajo v 3D učinku.

Za tiste, ki želijo Peugeota 3008 okrasiti po svojem okusu, je na voljo širok izbor devetih barv, med katerimi najdemo tudi novo barvo karoserije, rdečo Rubi, in troslojno biserno belo barvo. Za vozilo 3008 HYbrid4 je na voljo šest barv karoserije, med katerimi je tudi siva Shark.

Ob odpiranju vrat nas potniški prostor vsakič znova preseneti in pritegne. Svetloba, ki jo zagotavlja panoramska steklena streha, razkrije voznikovo mesto z izpopolnjenimi in visokokakovostnimi ergonomsko oblikovanimi instrumenti in stikali. Voznik se namesti v pravi “kokpit”, ki nudi položaj za vožnjo po zgledu petvratne limuzine za doživljanje edinstvenih izkušenj v vozilu crossover.

V višini voznikovega vidnega polja, tik nad armaturno ploščo, je izstavljivi zaslon iz polikarbonatov, na katerem se prikazujejo hitrost vozila (trenutna, stanje in mejna vrednost tempomata/omejevalnika hitrosti), razdalja do pred nami vozečega vozila in informacija, ki jo posreduje Distance Alert. Za enostavnejše takojšnje odčitavanje je odslej vsaka funkcija obarvana z drugačno barvo: bela za trenutno hitrost, oranžna za omejevalnik hitrosti, zelena za tempomat in rdeča za Distance Alert. V neposredni bližini se na preklopnem zaslonu prikazuje vmesnik za avtoradio-navigacijo, potovalni računalnik, pomoč pri parkiranju na prednjem in zadnjem delu ter slika, ki jo je posnela kamera za vzvratno vožnjo. Razne parametre zaslona v višini oči in sistema Distance Alert upravljajo klecna stikala (Toggle Switches), ki jih čisto enostavno krmilimo s konicami prstov.

Nove vrste oblazinjenja

Za stopnjo opremljenosti Active je na voljo novo strukturirano oblazinjenje Grikol s prepletajočimi se nitkami spreminjajočega videza. Glede na kot svetlobe se učinek preliva iz matiranega vse do svetlečega videza.

Za stopnjo opremljenosti Allure je na voljo elegantno in tehnološko oblazinjenje iz več različnih materialov. Srednji del sedišč in naslonjal prekriva blago Grikol, bočne opore, zgornji deli naslonjal in vzglavniki pa so v TEP materialu. Nasloni za roke na vratih so prav tako prekriti z blagom. To oblazinjenje je na voljo v treh barvnih odtenkih: Guérande, Mistral in Ikoïa. Slednja je specifična za 3008 HYbrid4.

Izbrati je možno tudi paket opreme v usnju. Pri paketu za celotno oblazinjenje v usnju, s katerim je na voljo tudi električno nastavljiv voznikov sedež, so prav tako v usnju profili vratnih plošč in obloga armaturne plošče. 

Tehnološka oprema za večjo varnost

Peugeot 3008 nudi številne tehnologije za večjo varnost, kot sta tempomat in omejevalnik hitrosti vozila.

Sistem Distance Alert s pomočjo 24 GHz radarja, ki je vgrajen na prednjem delu vozila, stalno izračunava razdaljo do pred nami vozečega vozila. Razdalja je izražena v sekundah. Takoj ko je izmerjena vrednost nižja od mejne vrednosti, ki jo je shranil voznik, se na zaslonu v višini oči pojavi vizualno opozorilo.

Med vožnjo po mestu sistem za merjenje razpoložljivega prostora voznika opozori na prosto parkirno mesto, ki je primerno za parkiranje njegovega vozila. Svojega crossoverja lahko voznik s pomočjo teh dveh sistemov povsem brezskrbno manevrira.

Pomoč pri parkiranju na prednjem in zadnjem delu obvešča voznika o razdalji, ki loči vozilo do ovire. Graf na zaslonu in zvočni signali, katerih pogostnost se spreminja v odvisnosti od razdalje do ovire, nakazujejo vozniku možnosti za neovirano manevriranje.

Nova oprema omogoča še bolj enostavno manevriranje. Kamera za vzvratno vožnjo predvaja na zaslonu predel za vozilom. Gabaritne mere tega predela so prikazane z različnimi barvnimi linijami.

Ko je vozilo parkirano, se ob izklopu kontakta samodejno sproži delovanje električne parkirne zavore. Silo zategnitve, ki mora biti vzpostavljena glede na naklon strmine, upravlja računalnik, ki je povezan s sistemom ESP. Medtem ko vozilo miruje, ostane električna parkirna zavora v stanju pripravljenosti, da lahko po potrebi ponastavi silo zaviranja. V primeru zaustavitve vozila brez izklopa kontakta je možno električno krmiljenje zavore aktivirati ročno preko priročno dostopne ročice na konzoli.

Ob zagonu se električna parkirna zavora samodejno sprosti, takoj ko voznik pritisne na pedal za plin. Ta tehnološko napredna rešitev omogoča vgradnjo kompaktne ročice parkirne zavore in hkrati tudi velikega odlagalnega predala.

3008 je sistematično opremljen s sistemom za speljevanje na strmini (Hill Assist), ki zagotavlja še bolj udobno uporabo in večjo varnost. Če voznik, medtem ko je vozilo zaustavljeno na strmini, sprosti zavorni pedal, ta sistem za dve sekundi zadrži zavoro zategnjeno. Voznik ima tako čas, da pritisne na pedal za plin brez strahu pred neželenim premikanjem vozila med speljevanjem na strmini v prestavi za vožnjo naprej oziroma v vzvratni prestavi, na primer za vzdolžno parkiranje vozila.

Odlagalni predali na vseh sedežnih mestih

Za vsakodnevno priročnost v potniški kabini poskrbijo številni odlagalni predali s skupno prostornino skoraj 50 litrov. Osrednji naslon za roke skriva veliko 13,5-litrsko odlagalno mesto s stalnim prezračevanjem. Vanj lahko na primer shranimo 1,5-litrsko plastenko. Potnika na prednjih sedežih imata na voljo 7-litrska predala v vratih, 3,7-litrsko odlagalno mesto s ključavnico pod volanom in 4,1-litrski predal za drobnarije z zadrževalno mrežico na desni strani srednje konzole.

Tudi na zadnjih sedežih je na voljo nekaj podobnega: pod nogami potnikov sta vgrajena dva zaprta predala, 3,3-litrski na desni in 3,8-litrski na levi strani, v vratih se nahajata 2,5-litrska predala, na hrbtiščih prednjih sedežev pa sta na voljo zadrževalni mrežici.

Modularnost

Prtljažna vrata in spodnji del prtljažnih vrat oziroma Hobby, ki ju lahko obremenimo s težo 200 kg, omogočata enostaven dostop do modularnega prtljažnega prostora, ki se ponaša s skrbno dodelano končno obdelavo. “Multiflex” notranjost vam omogoča prtljažni prostor vozila 3008 prilagoditi lastnim potrebam po zaslugi poda prtljažnega prostora s tremi različnimi položaji in preklopnimi naslonjali zadnjih sedežev.

Pod z nastavljivo višino je izdelan iz kompozitnega materiala, tako da je zelo lahek oziroma tehta zgolj 3,5 kg, zaradi česar omogoča enostavno premikanje. Opremljen je s 4 obročki za pritrditev mreže za prtljago.

Zadnja sedežna klop Easy Flat ima na videz očitno modularno zasnovo. Z enim samim gibom roke je možno sedišča in naslonjala preklopiti s premikom ročic, ki se nahajajo v prtljažnem prostoru oziroma na zgornjem delu naslonjal. Sedež prednjega sopotnika je možno preoblikovati v mizico s preklopom naslonjala. Ta možnost je nadvse priročna za vse tiste, ki želijo prepeljati velike oziroma dolge predmete.

Prostornina pod polico lahko torej znaša od 512 litrov (432 dm3 po standardu VDA) do 1604 litrov (1241 dm3 po standardu VDA) vključno z odlagalnimi mesti na obeh straneh prtljažnega prostora. Po preklopu sedeža prednjega sopotnika v mizico se dolžina za nakladanje poveča na 2,62 m.

Prtljažni prostor je opremljen z najmodernejšimi rešitvami. Pokrov prtljažnika iz trdega materiala se odpre skupaj s prtljažnimi vrati, kar sprosti dostop do prostora za nakladanje. Po potrebi ga je možno odstraniti in shraniti pod premični pod. Na levi steni prtljažnika se nahaja prenosna električna lučka, ki se v ležišču samodejno napolni in nudi avtonomijo 45 minut.

3008 HYbrid4, prvi crossover s popolno hibridno dizelsko tehnologijo

Dizelski motor 2.0 HDi FAP s 120 kW (163 KM) in elektromotor z močjo 27 kW (37 KM) sta bila premierno na svetu združena v tehnologijo HYbrid4. Ta tehnologija predstavljala prelomnico z vidika znižanja porabe goriva in emisij CO2, hkrati pa nudi tudi štirikolesni pogon. Motor z notranjim zgorevanjem poganja prednji kolesi, elektromotor pa zadnji dve.

Skupno dosežeta 147 kW moči (200 KM) ter največji navor 300 Nm na prednjih kolesih in 200 Nm na zadnjih. Vozilo nudi vrhunske dinamične zmogljivosti, hkrati s tem pa skrbi za varstvo okolja, saj poraba goriva pri kombinirani vožnji znaša komaj 3,4 l/100 km, emisije CO2 pa dosežejo zgolj 88 g/km.

Najbolje prodajana hibridna dizelska tehnologija na svetu, ki je nadvse enostavna za uporabo, omogoča vozniku izbirati med štirimi različnimi načini:

–       V samodejnem načinu (Auto) elektronika samodejno upravlja celoten sistem ter optimalno izkorišča motor z notranjim zgorevanjem in elektromotor. Ta način izkorišča vse dinamične karakteristike hibridnega dizelskega motorja: “dizelski” pogon na prednji kolesi, štirikolesni pogon ali električni pogon na zadnji kolesi. V tem načinu je možno doseči najnižjo porabo goriva in najnižje emisije CO2.

–       Način ZEV z ničnimi emisijami (Zero Emission Vehicle) omogoča uporabo razširjenega električnega načina. Peugeot 3008 se prelevi v ultimativno “mestno vozilo” brez kakršnihkoli emisij škodljivih izpušnih plinov in z neslišnim delovanjem. Voznik lahko ta način vklopi za umirjeno vožnjo po mestu ali kadar želi v celoti izkoristiti udobje in se naužiti neslišne vožnje. Ko stopnja napolnjenosti akumulatorja ne zadošča več za zgolj električni pogon, se motor z notranjim zgorevanjem ponovno zažene in delovanje se samodejno preklopi v način Auto.

–       Način za štirikolesni pogon (4WD) omogoča večjo pogonsko moč, saj obema motorjema zaukaže istočasno delovanje z največjo močjo. Navor je lahko porazdeljen tako, da zadnja prema prejme največ 40 % pri zelo nizki hitrosti in se spreminja glede na pogoje oprijema in hitrost. Elektronski računalniki so zadolženi za natančno nadziranje dovajanja pogonske moči do zadnjih koles zaradi omejitve porabe energije.

–       Način za športno vožnjo (Sport), ki daje prednost dinamičnosti, odobri pravila za hitrejše spreminjanje prestavnih razmerij in pri višjih vrtljajih motorja kot pri načinu Auto. V tem primeru je izkoriščen celoten dinamičen potencial, da lahko 3008 HYbrid4 doseže maksimalno zmogljivost. V tem načinu pride pojem “nadzorovana moč” do pravega pomena besede: istočasno delovanje motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja zagotovi večjo odzivnost (“Boost” učinek), ki jo štirikolesni pogon porazdeli in prenese na podlago na optimalen način za zagotovitev stabilnosti in užitkov, ki jih še posebej cenijo ljubitelji dinamične vožnje.

3008 HYbrid4 prepoznamo po identifikacijskih ploščicah z nazivom te tehnologije, ki so nameščene na prednjih vratih, okrasni maski in prtljažnih vratih. Na posebnih predelih vozila, kot so nosilec okrasne maske, letev aerodinamičnega spojlerja in bočne okrasne letve, najdemo dekorativne dodatke v svetleče črni barvi. Ta barva krasi tudi 17-palčna platišča z diamantnim rezom, v katera je lasersko vgraviran tudi naziv HYbrid4.

Širok izbor motorjev

Osnovni dizelski motor dosega zgolj 110 g CO2/km oziroma 4,2 l/100 km in je na voljo s tremi tipi menjalnikov, ki so vsi 6-stopenjski: ročni, samodejni ali robotizirani s funkcijo lezenja. Med bencinskimi motorji pa je izbor prav tako zelo širok. Osnovni model izbora dosega 155 g CO2/km oziroma 6,7 l/100 km ter je na voljo s tremi menjalniki: 5- ali 6-stopenjski ročni, 6-stopenjski samodejni.

Izbor dizelskih motorjev:
–       1,6 e-HDi FAP 115 KM, robotizirani ročni menjalnik ETG6 (Efficient Tronic Gearbox): od 4,2 l/100 km dalje oziroma 110 g CO2/km
–       1,6 HDi FAP 115 KM, 6-stopenjski ročni menjalnik: od 4,8 l/100 km dalje oziroma 125 g CO2/km
–       2,0 HDi FAP 150 KM, 6-stopenjski ročni menjalnik: 5,3 l/100 km oziroma 139 g CO2/km
–       2,0 HDi FAP 163 KM, 6-stopenjski samodejni menjalnik: 6,1 l/100 km oziroma 159 g CO2/km

Izbor bencinskih motorjev:
–       1,6 VTi 120 KM, 5-stopenjski ročni menjalnik: 6,7 l/100 km oziroma 155 g CO2/km
–       1,6 THP 155 KM, 6-stopenjski ročni menjalnik: 6,9 l/100 km oziroma 159 g CO2/km
–       1,6 THP 155 KM, 6-stopenjski ročni menjalnik: 7,6 l/100 km oziroma 175 g CO2/km
–       1,6 THP 163 KM, 6-stopenjski samodejni menjalnik: 8,4 l/100 km oziroma 193 g CO2/km 

Dizelski motor s hibridno tehnologijo:
–       2 ,0 HDi FAP 163 KM + elektromotor 37 KM, robotizirani ročni menjalnik ETG6 (Efficient Tronic Gearbox): od 3,4 l/100 km dalje oziroma 88 g CO2/km 

Grip Control  za prilagojeno pogonsko moč

Sistem, ki ga je patentirala skupina PSA, razširi možnosti za uporabo vozila 3008 s prilagajanjem pogonske moči pri slabšem oprijemu. Z uporabo drugih elektronskih delov vozila Grip Control deluje v povezavi s pnevmatikami Michelin Latitude Tour HP Mud & Snow dimenzije 215/60 R16.

Vsestranski in prilagodljiv sistem Grip Control, se prilagaja danemu terenu s krmiljenjem prednjih koles, pri čemer pa ima voznik vseskozi nadzor nad situacijo. V kateremkoli trenutku se lahko odloči za standardni način delovanja in sistemu prepusti samodejno upravljanje ali pa preko vrtljivega gumba na srednji konzoli izbere enega od razpoložljivih načinov: sneg, neutrjen teren, pesek, ESP Off.

Grip Control je na voljo tudi za motor 1,6 THP 155 s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki dopolnjuje motorje 1,6 THP 155 s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, 1,6 THP 163 s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, 1,6 e-HDi 115 s 6-stopenjskim robotiziranim menjalnikom Efficient Tronic, 1,6 HDi 115 s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in 2,0 HDi 150 s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Cene prenovljenega Peugeota 3008:

novo doma peugeot 3008 2013