Test navigacijskih napravjasm: Izgubiti se (skorajda) ne bi smeli

Zanimivosti

Marsikdo si danes brez elektronske pomoči ne zna več predstavljati vožnje predvsem v neznane kraje, a sodobne navigacijske naprave bi morale znati še marsikaj drugega, ne pa samo statično vztrajati na poti, začrtani na začetku. Katero navigacijo izbrati: prenosno, vgrajeno v avtomobil (če to možnost imamo) ali navigacijsko aplikacijo za pametne telefone? Navigacijske naprave so […]

Navigacija je izjemno enostavna za uporabo

Marsikdo si danes brez elektronske pomoči ne zna več predstavljati vožnje predvsem v neznane kraje, a sodobne navigacijske naprave bi morale znati še marsikaj drugega, ne pa samo statično vztrajati na poti, začrtani na začetku. Katero navigacijo izbrati: prenosno, vgrajeno v avtomobil (če to možnost imamo) ali navigacijsko aplikacijo za pametne telefone?

Navigacijske naprave so pljusknile med splošno javnost, ko so postale prenosne. Ugodnejša cena in možnost, da jih lahko prestavljamo iz avtomobila v avtomobil, sta bila glavna razloga, da so se za nakup odločili tudi tisti, ki se z avtom le redko odpeljejo raziskovat neznane kraje.

»A v zadnjem času so tudi navigacijske naprave, vgrajene v avtomobile, postale cenovno dostopnejše, hkrati z razvojem pametnih telefonov pa so se na trgu pojavile tudi navigacijske aplikacije, kar naj bi pomenilo, da nakup ločene naprave pravzaprav sploh ni več potreben. Še zlasti, ker so za vse tri glavne mobilne operacijske sisteme (Android, iOS in Windows Phone) na voljo že vgrajene in brezplačne navigacijske aplikacije,« izpostavlja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Navigacija je izjemno enostavna za uporabo

Prenosne naprave

Rezultati tokratnega testa prenosnih navigacijskih naprav dokazujejo, da se je ponudba precej zmanjšala, kar še posebej velja za Slovenijo.

»Ponudniki privabljajo kupce z ugodnimi cenami (tudi najzmogljivejše naprave danes niso dosti dražje od 200 evrov) in predvsem z brezplačno nadgradnjo zemljevidov, pri čemer je treba besedo »doživljenjsko« razumeti v smislu življenja izdelka in ne uporabnika,« opozarja Boštjan Okorn.

Navigacijske aplikacije za pametne telefone

Za marsikoga je pametni telefoni z navigacijsko aplikacijo priročno nadomestilo klasične navigacije in na testu se je izkazalo, da so navigacijske aplikacije na splošno pri kakovosti vodenja le za odtenek slabše kot prenosne navigacijske naprave, najboljše pa se brez težav kosajo z njimi. Večina aplikacij omogoča vodenje po celem svetu (jasno, da zemljevidi niso ravno najbolj natančni, ko gre za odročnejše kraje), a pri tem je treba opozoriti, da marsikatera aplikacija pri izračunu in vodenju zahteva prenos podatkov, prav tako je večkrat treba doplačati za dokupovanje zemljevidov, kar ob nalaganju ni vedno jasno označeno.

»Že med izračunavanjem sorazmerno kratke poti (nekaj več kot 10 km) se pri posameznih aplikacijah od 1 kB do 5 MB podatkov, med samo potjo pa od 40 kB do 41 MB,« opozarja Boštjan Okorn in dodaja: »V EU prenos podatkov ni več tako drag, drugače pa je v drugih državah. Pred odločitvijo, katero navigacijsko aplikacijo boste uporabljali, je treba zato preveriti, ali omogoča tudi vodenje oziroma vsaj prikaz poti, četudi telefon ni priključen v omrežje.« Na ZPS tudi opozarjajo, da je zelo težko določiti, koliko resnično stane navigacijska aplikacija. »Marsikatera je namreč označena kot brezplačna, potem pa ugotovimo, da je treba plačati za nalaganje zemljevidov posamezne države oziroma regije ali pa za kakšno drugo dodatno funkcionalnost – recimo prometne informacije. Tako lahko med brezplačnimi priporočimo predvsem aplikacijo Here. Tudi zato, ker edina v Sloveniji ponuja spremljanje stanja v prometu v živo in ustrezno prilagaja načrtovano pot,« pojasnjuje Boštjan Okorn.

Navigacijske naprave, vgrajene v avtomobil  

Lansko leto so potrošniške organizacije prvič tudi preverile, kako se izkažejo navigacijski sistemi, ki jih lahko kupimo skupaj z avtomobilom. »Njihova glavna prednost je zlitost z drugimi upravljalniki in infozabavnim sistemom v avtu, nemalo modelov pa ima še en zaslon med merilniki, kar precej olajša pregled nad navodili in poveča varnost med vožnjo. A vse vendarle ni pozitivno, ocene za kakovost vodenja so pri nekaterih vgrajenih sistemov celo slabše od prenosnih naprav, pa tudi aplikacij. K temu največ pripomorejo nerodni uporabniški vmesniki, ki uporabniku na manj razumljiv način prikazujejo, kam se bo peljal in mu dajejo glasovna navodila. Uporabnik se tudi slabše znajde, če ima vgrajeni infozabavni sistem preveč različnih funkcij in pri tem informacije, ki jih sporoča navigacijska naprava, posebej ne izstopajo, zahtevnejši sistemi radi nekoliko »zaspijo« ob zagonu motorja, kar pomeni, da mora uporabnik dlje časa počakati na mestu, da sploh lahko začne vnašati podatke ipd.«, izpostavlja Boštjan Okorn.

Nasvet ZPS – težave s sprejemom signala s satelitov?

Pri avtomobilih, ki imajo posebne žičke za ogrevanje vetrobranskega stekla, je lahko uporaba prenosne navigacijske naprave in tudi aplikacij v mobilnih telefonih otežena, saj žičke ne prepuščajo dovolj močnega signala s satelitov. Lahko si pomagamo samo tako, da napravo oziroma telefon pritrdimo na mesto, kjer žičk ni oziroma jih je manj. Vsekakor pa je treba pred nakupom preveriti, ali bo navigacijska naprava v avtomobilu sploh delovala. In še nekaj: dokler naprava ne sprejme signala z zadostnega števila satelitov (vsaj štirih z različnih smeri neba), se ne premikajte, saj bo sicer iskanje trajalo še dlje.

Test navigacijskih naprav je dostopen na www.zps.si in v reviji VIP, maj 2015.