Test: Najbolj prodajani hibrid Toyota Prius 1,8 VVT-i (četrta generacija)

Testi, Toyota

Ne vem ali veste ampak Toyota je (na svetovni ravni) prodala že več kot 9 milijonov hibridnih vozil, še bolj impozanten je podatek, da so za zadnji milijonski mejnik potrebovali samo 9 mesecev. Zaradi spoštovanja do vseh teh dosežkov, sem še toliko bolj napeto pričakoval dan, ko sem prevzel Priusa na katerega je Toyota še […]

Ne vem ali veste ampak Toyota je (na svetovni ravni) prodala že več kot 9 milijonov hibridnih vozil, še bolj impozanten je podatek, da so za zadnji milijonski mejnik potrebovali samo 9 mesecev. Zaradi spoštovanja do vseh teh dosežkov, sem še toliko bolj napeto pričakoval dan, ko sem prevzel Priusa na katerega je Toyota še kako ponosna.

Le kako ne bi bili ponosni, če jim je od leta 1997 uspelo prodati že skoraj 4 milijonov Priusov, kar ga je zavihtelo na sam vrh med vsemi hibridnimi avtomobili na svetu. Prius pa si lasti še en zgodovinski naziv – prvi hibridni osebni avtomobil serijske proizvodnje na svetu. Na testu sem imel četrto generacijo, s katero želi Toyota utrditi svoj primat med hibridnimi vozili, ki poganjajo motor deloma s pomočjo elektrike in deloma s pomočjo bencina. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Preden se zatopim v Priusa še nekaj zanimivih podatkov o Toyotinih hibridih za Evropo …

Toyota v Evropi prodaja 8 modelov s hibridnim pogonom:

  • Yaris,
  • Auris/Auris Touring Sports,
  • RAV4,
  • Camry,
  • Prius,
  • Prius Plug-In,
  • Prius Plus (MPV) in
  • C-HR (letošnja novost).

Za najnovejši model C-HR pričakujejo, da se bo v letu 2017 kar 70 odstotkov kupcev odločilo za hibridno različico. Trenutno se v letu 2016 (v Evropi) za hibrida v povprečju odloči 31 odstotkov kupcev, pri družinskem Lexusu pa je v letu 2016 (v Evropi) delež hibridov presegel polovico, saj se je za hibridno različico odločilo kar 61 odstotkov kupcev. Te številke so same po sebi zelo zgovorne in takoj je jasno, zakaj Toyota tako intenzivno vlaga v hibridno tehnologijo.

Prius je posebnež v vseh pogledih

Zunanja oblika nakazuje abstraktno oziroma futuristično drugačnost in neumen si, če pričakuješ klasično notranjost. Oblika Priusa je takšna, ki ti je všeč ali ne … vmesne poti ni. Verjetno je ravno oblika tista stvar pri tem avtomobili, zaradi katere se krešejo mnenja med ljudmi o tem avtomobilu.  

Prius ni drugačen samo po obliki, tudi uporaba vozila je malenkost drugačna od ostalih, seveda na račun hibridnega motorja in nekaterih posebnosti.

Glede posebnosti … Ko sem se prvič usedel za krmilo, sem za start potreboval kakšno minuto več, da sem ugotovil, kako upravljati z nožno zavoro. Res je, prav ste prebrali, Prius nima ročne ampak nožno zavoro, ki se nahaja v predelu klasične zavore in stopalke za plin. Med testom sem imel občutek, da so takšne zavore bolj ameriški kot evropski stil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ko sem omenil drugačno uporabo vozila, sem imel v mislih način vožnje in spremljanje porabe goriva in energije. Tako kot je znano za 100 odstotna električna vozila, voznik pri vožnji s hibridom enostavno ne more iz svoje kože, da ne bi nenehno spremljal kazalnike na armaturni plošči. Kadar želiš čim manjšo porabo pa se trudiš, da v čim večji meri izkoristiš rekuperacijsko tehnologijo s katero se med vožnjo napolniš električno baterijo.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tih in umirjen karatker Priusa se po želji hitro spremeni, kar večina tistih, ki so vozili prejšnje generacije pohvalijo. Prius četrte generacije je postal bolj dinamičen, kar je že skoraj nujno, predvsem ob prehitevanju ostalih udeležencev v prometu.

Vozne lastnosti tega najbolj prodajanega hibrida so odlične, pri tej generaciji so zadeli pravo razmerje med udobjem in dobro lego na cesti, edino kar med vožnjo (občasno) zmoti je nepregledno zadnje okno.

Z dobrimi 500 litri prostora v prtljažniku in dovolj prostora za potnike na zadnjih sedežih je lahko Prius tudi družinsko vozilo in v vsakem primeru odlična izbira za tiste, ki jim je všeč poraba goriva 5 l/100 km in manj. Na testu je bila ravno 5,0 l/100 km. Verjetno bi bila lahko še manjša, če bi si zadal takšno nalogo a moj namen je bil, da uporabljam Priusa tako kot ostale testne avtomobile. Slovenski avtomobilistični novinar – Gregor Pavšič, ki piše za Siol celo pravi, da se ta Prius s takšno porabo posmehuje evropskim dizlom, a čeprav je mogoče to res, poraba ni edina odločitev za nakup.   

Večkrat sem se med testom in kasneje, med pripravo prispevka vprašal, koliko več Priusov bi od leta 1997 lahko prodali, če bi bila oblika nevtralna, ki bi zadostila obstoječim kritikom, ki jim je dejansko oblika edina večja kritika pri tem modelu. Pravega odgovora na to vprašanje verjetno ne bom nikoli dobil, saj prihaja obdobje v katerem konkurenca aktivno dela na svojih hibridnih modelih.

Foto: Jan Gregorin

Fotozgodbam iz slovenskega avtomobilizma lahko sledite tudi na Instagram profilu@avtoovernet oziroma nam zastavite vprašanje na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (Luna): 27.750 EUR
Cena testnega modela (Executive): 33.070 EUR
Motor: 1.8 litrski bencinski hibrid (72 kW)
Moč elektromotorja: 53 kW
Menjalnik: samodejni
Pospešek:  10,6 sek. do 100 km/h
Končna hitrost:  180 km/h
Poraba na testu: 5 l/100 km
Prostornina prtljažnika:  502 l
Masa vozila:  1.790 kg

Najboljša avtomobilska blagovna znamka v letu 2016 je …

Priusova prihodnost

Priusova prihodnost je v bistvu že realnost, saj je Toyota v letošnjem letu predstavila Priusa Prime – priključni hibrid, ki naj bi imel povprečno porabo le 1,4 l/100 km in skupni doseg 964 kilometrov. To pa ni edini podatek, zaradi katerega bi težko čakali na ta model, še bolj veseli bodo tisti, ki jim trenutna oblika Priusa ni preveč pri srcu. Oblikovalci Priusa Prime so očitno linije obstoječega Priusa ravno prav spremenili, da sedaj izraža tako športnost in eleganco, še vedno pa v njem vidimo futurističnost.

Zanimiva infografika o Priusu

Spotlight on the Toyota Prius

From Visually.