10 nasvetov za vožnjo v zimskih pogojih

Blog

Z zimo prihaja tudi specifika vožnje, ki marsikaterega voznika napravi zelo ranljivega. Preden sedete za volan v težkih razmerah, ki jih prinašata sneg in led, vas vabimo k branju desetih nasvetov, ki vas bodo postavili v položaj favorita v dvoboju z zimskimi nadlogami: 1. Pred vožnjo očistite vozilo Sneg in led, ki se nabereta na […]

Z zimo prihaja tudi specifika vožnje, ki marsikaterega voznika napravi zelo ranljivega. Preden sedete za volan v težkih razmerah, ki jih prinašata sneg in led, vas vabimo k branju desetih nasvetov, ki vas bodo postavili v položaj favorita v dvoboju z zimskimi nadlogami:

1. Pred vožnjo očistite vozilo

Sneg in led, ki se nabereta na vozilu, onemogočata optimalno vidljivost, poleg tega pa predstavljata tudi nevarnost za ostale udeležence v prometu vkolikor pri določeni hitrosti odletita z vašega vozila. Poleg vseh stekel in vzvratnih ogledal temeljito očistite tudi žaromete ter streho in pokrov motorja. Med vožnjo boste potrebovali tudi zadostno količino tekočine za pranje stekel. Pazite tudi, da bo ta namenjena nizkim temperaturam!

2. Poskrbite za primerne pnevmatike

Vaše pnevmatike so tako ali drugače edini stik vozila s cestiščem. Vloga njihove kakovosti pa še posebej do izraza pride pri zahtevnih pogojih na cestišču. Zimska pnevmatika mora imeti po zakonu vsaj 3 milimetre profila, ki ga morate izmeriti tako na zunanjem kot notranjem robu. Priporočamo tudi preverjanje morebitne neenakomerne obrabe pnevmatik ter tlaka.

3. Priskrbite si snežne verige

Morda bo situacija obvladljiva tudi z le zimskimi gumami, a občutek, ko se boste z verigami z veliko manj neljubih situacijah prebijali skozi zasnežen odsek, bo dober. Svetujemo še posebej v primeru, da se s težjimi zimskimi razmerami srečujete večkrat.

nissan1

4. Držite daljšo varnostno razdaljo

Zavorna pot v zimskih razmerah je namreč precej daljša kot v suhih in tudi deževnih razmerah. Ves čas predvidevajte, da bo vaše vozilo potrebovalo več časa, da se zaustavi v primeru morebitnega nenadnega dogodka. Situacijo lahko oteži še slabša vidljivost ob megli ali sneženju.

5. Zavirajte pred zavojem

Izogibajte se zaviranja v zavoju, saj bo le-to lahko povzročilo, da zapeljete ceste. Na podlagi brez optimalnega oprijema se namreč zelo enostavno dogodi, da kolesa blokirate že ob najmanjšem stiku z zavornim pedalom. Če že pride do situacije, ko morate zavreti v zavoju, bodite nežni s stopalko.

6. Izogibajte se sunkovitim manevrom

S sunkovitimi manevri namreč svoje vozilo zlahka spravite v nenadzorovan položaj iz katerega se boste v težkih razmerah zelo težko izvili. Izogibajte se sunkovitemu zavijanju, pospeševanju in zaviranju.

nissan2

7. Mostovi lahko predstavljajo poledenelo past

Še posebej previdno vozite čez mostove, saj so ti še posebej izpostavljeni poledici. Sploh lesen most zna v zimskih razmerah predstavljati hudo spolzko past. Čezenj vozite z zmanjšano hitrostjo.

8. Pazite, da se ne “zakopljete”

Če se kolesa na spolzki podlagi začnejo vrteti v prazno, ne dodajajte še več plina, saj to le negativno vpliva na možnost, da se izkopljete. Na stopalko je treba pritiskati nežno, običajno pomagajo tudi mali premiki naprej-nazaj.

nissan3

9. S seboj imejte priročno opremo

V zimskih razmerah na daljši poti obstaja precejšnja možnost, da se bodo stvari kje zataknile. Zastoji na avtocestah niso nobena redkost, zato je pomembno, da imate pri sebi kakšno osvežilno pijačo ter morda manjši prigrizek. Ne pozabite niti na zimsko obutev in zadostno količino goriva v rezervoarju. Prav bo prišla morda tudi manjša lopata.

10. Tako kot na svojo vožnjo, pazite tudi na reakcije ostalih udeležencev

Težke razmere bodo lahko presenetile tudi kakšnega od mimoidočih udeležencev v prometu. Tudi če boste sami ustrezno pripravljeni, morate vedno dopuščati možnost, da nekdo ni. V primeru težav pa bo zagotovo dobrodošla tudi vaša pomoč!