Mehanik leta 2016 je Primož Rožnik iz Horjula

Zanimivosti

Mehanik leta 2016 je Primož Rožnik iz Euroservisa Avto Rožnik d.o.o. iz Horjula. To je že njegov tretji naslov. Drugo mesto je pripadlo Anražu Bohu, ki prihaja iz družinskega podjeta Avtoservis Boh d.o.o, tretji je bil Leon Cafnik iz podjetja Avto Koletnik d.o.o. Specializirana revija Mehanik in voznik ter spletni portal Žurnal24 širita glas o […]

Mehanik leta 2016 je Primož Rožnik iz Euroservisa Avto Rožnik d.o.o. iz Horjula. To je že njegov tretji naslov. Drugo mesto je pripadlo Anražu Bohu, ki prihaja iz družinskega podjeta Avtoservis Boh d.o.o, tretji je bil Leon Cafnik iz podjetja Avto Koletnik d.o.o.

Specializirana revija Mehanik in voznik ter spletni portal Žurnal24 širita glas o tistih mehanikih, ki zmorejo in hočejo, ter v ta namen prirejata tekmovanje za Mehanika leta. Tekmovanje je priznano tudi v strokovnih krogih. Podpirajo ga Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad – Ljubljana, sekcija avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije in AMZS.

slovenija 22.11.2016, mehanik leta 2016, mehanik leta, mehanik, tekmovanje,  foto: Anze Petkovsek

Foto: Anže Petkovšek

Za naslov Mehanik leta 2016 se je v finalu v šolskih učilnicah in delavnicah Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad – Ljubljana, pomerilo 10 finalistov. Ti so morali pokazati tako znanje iz teorije, kot znanje iz prakse. V šolskih učilnicah so reševali naloge iz teorije, ki so bile sestavljene s področja klimatskih sistemov, vulkanizerstva in mehanične stroke. Tekmovalci so morali pokazati praktično znanje iz elektrotehnike, morali so odkriti in odpraviti napake pri nastavitvi žarometov pri avtomobilu. Za konec so morali pred občinstvom opraviti praktični preizkus menjave in premontaže pnevmatike na enem kolesu ter na slepo prepoznavati predmete povezane z delom v mehaničnih delavnicah.

slovenija 22.11.2016, mehanik leta 2016, mehanik leta, mehanik, tekmovanje, foto: Anze Petkovsek

Foto: Anže Petkovšek

Namen tekmovanja je širiti dober glas o dobrih mehanikih. S tekmovanjem Mehanik leta iščemo dobre prakse in najboljše mehanike, ne glede na to, ali prihajajo iz pooblaščenih ali neodvisnih servisnih mrež oziroma imajo neodvisno mehanično delavnico.

V Sloveniji je več kot milijon osebnih vozil, ki jih je treba vsako leto servisirati, vzdrževati in jim “preobuti” pnevmatike. Motorna vozila današnjega časa so vse bolj tehnično in tehnološko kompleksna, zato je zelo pomembno kakovostno vzdrževanje. Tudi starejša vozila potrebujejo dobre servisne mojstre, tako za redne servisne posege kot tudi za različna popravila, saj le tako lahko ostanejo v dobri vozni kondiciji. Seveda si vsak lastnik vozila tudi želi, da so napake in okvare odpravljene v čim krajšem času. Zato so dobri mehaniki zaželeni tako kot dobri gostinci, zdravniki, frizerji in različni obrtniki.

10 finalistov tekmovanja Mehanik leta 2016

  • Dževad Hušić (AC Kondor d.o.o.)
  • Matic Vrhovec (AC Kondor d.o.o.)
  • Leon Cafnik (Avto Koletnik d.o.o.)
  • Branko Ribič (Avto Koletnik d.o.o.)
  • Janez Kranjčič (Avtoservis Janez Krajnčič)
  • Primož Rožnik (Euroservis Avto Rožnik d.o.o.)
  • Alen Harbaš (Triglav Avtoservis)
  • Marko Komplet – (Feroda d.o.o. Celje)
  • Andraž Boh (Avtoservis Boh d.o.o)
  • Miroslav Mirtelj (Miroslav Mirtelj s.p.)

Alojz Kranjc, pomočnik ravnateljice na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad – Ljubljana, strokovni član žirije tekmovanja

“Projekti, kot je Mehanik leta, so potrebni, da bi se še dodatno povečalo zanimanje za to stroko. Mediji bi lahko skupaj s podjetji in šolami sodelovali v projektih, kot je ta. Tako bi imeli še več boljših mehanikov.”

Primož Rožnik, zmagovalec:

“Tekmovanje napreduje na višji nivo, kar je pravilno. Letos smo imeli pet nalog, kar pomeni, da smo morali pokazati široko znanje iz več področjih servisne in avtomehanične dejavnosti. Tako v spretnosti, kot v logiki in teoriji. Odločil sem se, da letos nastopim zadnjič, da ne pobiram drugim voljo za sodelovanje (smeh). Izzivov mi ni zmanjkalo, saj jih imam v delavnici vsak dan dovolj. Tekmovanje pa bom podpiral še naprej.”

slovenija 22.11.2016, mehanik leta 2016, mehanik leta, mehanik, tekmovanje, foto: Anze Petkovsek

Foto: Anže Petkovšek

Andraž Boh; drugouvrščeni

“Zelo sem presenečen. Starša, ki vodita družinsko podjetje, sta zelo vesela mojega uspeha. Tekmovanje se mi je zdelo zelo dobro in kakovostno. Naslednje leto se bom zagotovo potegoval za naslov. Nihče ni popoln, si lahko samo boljši in boljši. Moj dolgoročni cilj je, da bom boljši.”

Foto: Anže Petkovšek

Foto: Anže Petkovšek

Leon Cafnik; tretjeuvrščeni

“Zadovoljen sem, da so tudi mlajši mehaniki pokazali, da obvladajo svoj posel. Tekmovanje je bilo zahtevno, saj je bilo treba pokazati celoten spekter znanj. Znanje teorije je osnova za delo mehanika, vse bolj pomembno pa je tudi znanje iz elektrotehnike. Mehanik mora vsaj v osnovi znati delati vse.”