Toyota razkrila notranjost novega križanca C-HR

Novosti

Povsem novi C-HR oziroma Coupé High-Rider, ki izstopa tako iz Toyotine palete modelov kot tudi v svojem segmentu, predstavlja vztrajnost Akia Tojode, da omogoči večjo slogovno svobodo in promovira tehnično ustvarjalnost z namenom doseganja vpadljivih oblik in večjih voznih užitkov. Toyota C-HR je ohranila večino potez konceptnih avtomobilov, ki sta vzbudila zanimanje javnosti na pariškem […]

Povsem novi C-HR oziroma Coupé High-Rider, ki izstopa tako iz Toyotine palete modelov kot tudi v svojem segmentu, predstavlja vztrajnost Akia Tojode, da omogoči večjo slogovno svobodo in promovira tehnično ustvarjalnost z namenom doseganja vpadljivih oblik in večjih voznih užitkov.

Toyota C-HR je ohranila večino potez konceptnih avtomobilov, ki sta vzbudila zanimanje javnosti na pariškem avtosalonu leta 2014 in na frankfurtskem avtosalonu leta 2015. Kupejevske linije pričajo o odločenosti oblikovalcev, da ustvarijo slog, ki bo izstopal iz Toyotine palete vozil, in uveljavijo nove smernice med križanci srednjega razreda.

2016_C_HR_Static_07

Z modelom C-HR Toyota cilja na jasno določen profil kupcev. Kupce, ki jih ženejo predvsem čustveni pomisleki, želijo individualnost in hočejo prvi preizkusiti nova doživetja in izdelke. Pri vseh njihovih nakupih igrata pomembni vlogi videz in kakovost, avtomobil pa predstavlja podaljšek njihovega značaja.

Glavni inženir modela C-HR Hirojuki Koba se je po srečanjih s temi kupci med razvojem avtomobila popolnoma posvetil njihovim zahtevam in zahteval le najboljše s področja oblikovanja in prepoznavne kakovosti.

Predprodaja se bo po Evropi začela septembra 2016, prvi avtomobili pa bodo kupcem dostavljeni pred koncem leta. S svojim položajem med modeloma Auris TS in RAV4 v Toyotini ponudbi vozil naj bi C-HR v Evropi prepričal več kot 100.000 kupcev letno.

Nova oblikovna smer v segmentu križancev

»Vozniki križancev želijo nekaj posebnega. Nekaj, česar jim tradicionalni športni terenci ne morejo nuditi. Želijo sedeti visoko v vozniškem sedežu, nočejo pa škatlaste oblike terenskega vozila. Želijo tudi živahne vozne občutke. Z modelom C-HR skušamo vpeljati novo lastnost na trg križancev segmenta C in ta novost je robustnost in moč športnih terencev. Nočemo ustvariti dinamičnega športnega terenca, pač pa dinamično vozilo z lastnostmi športnih terencev.« Kazuhiko Isawa, glavni oblikovalec modela C-HR

Zunanjost vozila serijske proizvodnje, ki meri 4360 mm v dolžino, 1795 mm v širino in 1555 mm v višino (hibrid) ter se ponaša z 2640 mm dolgo medosno razdaljo, ostaja presenetljivo zvesta konceptnemu avtomobilu, ki so ga prvič predstavili na pariškem avtosalonu leta 2014, kjer so ga ciljni kupci sprejeli z odobravanjem.

V slogu koncepta »Sensual Speed-Cross« karoserija z diamantno arhitekturno tematiko in izbočenimi kolesnimi oboki v vseh štirih vogalih poudarja moč in togost novega križanca. Modulirana struktura modela C-HR združuje močen spodnji del karoserije in večjo oddaljenost od tal z vitkim in elegantno kupejevskim profilom kabine.

Sprednji del predstavlja nadaljnji razvoj Toyotinih oblikovalskih identitet Under Priority in Keen Look. Vitka zgornja mreža se iz Toyotine značke nadaljuje v elegantno agresivna bočna podaljška žarometov, ki se vijeta okrog vogalov vozila.

Pomikanje črnega praga proti sprednjemu in zadnjemu kolesu v kombinaciji z bočno linijo, ki teče skozi sprednji in zadnji del vozila, poudarja hiter in dvignjen vtis vitke karoserije.

Kupejevsko obliko modela C-HR še dodatno poudarjajo v stebričkih C skriti kljuki zadnjih vrat in močno padajoča strešna linija, ki se steka v velik in izjemno aerodinamičen zadnji spojler s skeletnim ogrodjem.

V zadnjem delu opazno zožena kabina je opremljena z dvižnimi vrati, ki nudijo dostop do prtljažnega prostora. To predstavlja vizualni kontrast z izbočenimi blatniki, ki dajejo vtis široke in zelo stabilne lege križanca.

Vpadljiva zadnja svetila so lahko opremljena tudi s tehnologijo LED, s katero bo C-HR vizualno izstopal tudi ob pogledu od zadaj.

Poseben notranji dizajn 

»V Toyotinem evropskem oblikovalskem centru smo si zadali cilj, da ustvarimo enkraten slog, ki bo sodoben in čuten. Edinstvena notranjost modela C-HR temelji na stabilni strukturi s čustvenimi površinami in inovativnimi podrobnostmi. Te ključne lastnosti so nam omogočile svež pristop k dizajnu. Posledica tega je, da smo v modelu C-HR prikazali čustveno privlačnost notranjosti Toyotinih vozil v prihodnosti.« Alexandre Gommier, oblikovalski center ED

Toyotina novost je oblikovanje notranjosti, ki predstavlja oblikovalski koncept »čutne tehnologije«, pri katerem gre za združitev visokotehnološke funkcionalnosti s čutnim in modnim slogom. Pooseblja voznikov prostor z zračno, prostrano kabino.

2016_C-HR_16

Topel in gostoljuben ambient zračne, prostrane kabine so ustvarili z uglajeno, večslojno zasnovo armaturne plošče z instrumenti, ki se nadaljuje v vratne obloge z okrasnimi detajli in klavirsko črno barvo. Kontrast med čutno površino in gladkimi linijami ponuja sveže in udobno okolje.

Voznikov prostor vključuje inovativne detajle in intuitivno, dostopno visoko tehnologijo. Vsi gumbi in stikala ter 8-palčni zaslon na dotik avdiosistema s prenovljenim in izboljšanim vmesnikom HMI (Human Machine Interface) s Toyotino večpredstavnostno navigacijsko platformo in izboljšanimi povezanimi storitvami so rahlo obrnjeni proti vozniku.

V kombinaciji z asimetrično sredinsko konzolo to pomeni, da so vsi upravljalni elementi na dosegu voznika, sopotnik na sprednjem desnem sedežu pa ima še vedno dostop do določenih stikal.

Ker se zaslon na dotik ponosno bohoti na armaturni plošči in ni ukleščen vanjo, je zgornji del armaturne plošče bistveno plitkejši, kar pripomore k boljšem pregledu voznika.

2016_C_HR_Detail_17

Edinstvena nova dvojna zasnova sprednjih sedežev kombinira vitek, športni zgornji del z močneje podloženim in podprtim spodnjim delom. Ta razlika je poudarjena z različnimi barvnimi odtenki, teksturami in vzorci oblazinjenja.

Povezavo med oblikovanjem notranjosti in zunanjosti so okrepili tako, da so vsa stikala podobne oblike in odražajo motiv diamantov na zunanji karoseriji. Enaka tematika je prisotna tudi na vzorcih na oblazinjenju vrat in stropa, na mrežah zvočnikov in nizkotoncev JBL in celo na kazalcih analognih merilnikov, namenjenih vozniku.

Skrbna izbira materialov je ključnega pomena za usklajen, dosleden in enoten videz nove notranjosti. Uporabili so tri glavne površinske materiale, imitacijo usnja za vse površine v ozadju, gladko napa usnje za vse površine, ki so izpostavljene dotiku, in tehnično usnje za vse funkcionalne elemente, kot so stikala.

Okrasni elementi so oblečeni v visokokakovostno klavirsko črno ali svileno srebrno barvo, sveto modra osvetlitev instrumentov in stikal pa je bila skrbno izbrana, saj zagotavlja doslednost odtenkov tudi na odmaknjenih odbojnih površinah različnih barv.

Ravni opreme za najzahtevnejše kupce

Toyoto C-HR je glede na zahteve ciljnih kupcev mogoče opremiti z najrazličnejšo opremo.

Varnostni paket Toyota Safety Sense je serijsko prisoten v vseh modelih kot del demokratizacije napredne varnostne opreme. Sistem vključuje sistem za zaznavanje nevarnosti trčenja (s funkcijo zaznavanja pešcev), radarski tempomat, sistem opozarjanja na zapustitev voznega pasu s funkcijo pomoči pri krmiljenju, samodejni vklop/izklop žarometov z dolgim snopom in sistem za zaznavanje prometnih znakov (slednji ni na voljo v osnovnem paketu opreme).

Najzahtevnejši kupci se bodo lahko odločili za ogrevane sedeže, sistem pametnega vstopa v vozilo, zatemnjena stekla, oblazinjenje po meri, vključno z delno usnjenimi sedeži, Toyotin revolucionarni sistem pametnega parkiranja S-IPA (Simple Intelligent Park Assist), 18-palčna alu platišča in karoserijo v dveh kovinskih barvah.

Odlični pogonski sklopi

Toyota C-HR je opremljena s paleto motorjev, ki so zasnovani za tekočo in športno vožnjo, kakršno iščejo njeni ciljni kupci. To je najbolj opazno pri edinstveni polni hibridni različici, katere lastnosti bodo zagotavljale uglajeno vožnjo brez sunkov.

C-HR se ponaša s hibridnim pogonom zadnje generacije, ki v ozračje izpusti samo 85 g/km CO2, s čimer je v svojem razredu brez konkurence, (tovarniška) kombinirana poraba goriva pa znaša samo 3,7 l/100 km.

Novi hibridni agregat, ki razvije 90 kW/122 DIN KM moči, ni le učinkovitejši in lažji od predhodnih sistemov, pač pa tudi višje zmogljivosti. Natančne oblikovne spremembe na motorju prinašajo toplotni izkoristek 40 odstotkov, kar naj bi bil najboljši izkoristek med vsemi bencinskimi motorji na svetu.

Druge sestavne dele hibridnega sistema so naredili lažje in manjše ter jih prestavili tako, da so bolje izkoristili prostor ter še dodatno znižali težišče avtomobila.

C-HR je na voljo tudi z novim 1,2-litrskim motorjem s turbopolnilnikom, ki so ga prvič predstavili v Aurisu. Motor, ki razvije 85 kW/116 DIN KM moči in 185 Nm navora, se ponaša z izpustom CO2 od 128 g/km in kombinirano porabo goriva od 5,7 l/100 km. Lahko je povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom. Različice z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom CVT so na voljo s sprednjim ali štirikolesnim pogonom.

Na določenih tržiščih (v Ukrajini in na Kavkazu) bo na voljo tudi model z dvolitrskim motorjem z močjo 150 DIN KM/110 kW, navorom 193 Nm in brezstopenjskim samodejnim menjalnikom CVT.