Test: Mercedes-Benz razred B (zdaj vemo, kaj so nam govorili prijatelji)

Mercedes-Benz, Testi

Tokrat je test potekal malce drugače, saj smo bili aktivno vključeni 3 posamezniki, različnih starosti in nekateri tudi brez predhodnih izkušenj z blagovno znamko Mercedes-Benz in verjemite preizkusili smo skoraj vse možne razmere na cesti. Podrobnosti o naših izkušnjah vam zaupamo v nadaljevanju, najprej si poglejmo osnovne lastnosti razreda B. Novi razred B Prenovljena druga […]

Tokrat je test potekal malce drugače, saj smo bili aktivno vključeni 3 posamezniki, različnih starosti in nekateri tudi brez predhodnih izkušenj z blagovno znamko Mercedes-Benz in verjemite preizkusili smo skoraj vse možne razmere na cesti.

Podrobnosti o naših izkušnjah vam zaupamo v nadaljevanju, najprej si poglejmo osnovne lastnosti razreda B.

Novi razred B

Prenovljena druga generacija razreda B prinaša v razred kompaktnih vozil številne inovacije in postavlja varnostne standarde v svojem razredu. Do prenove so v Sloveniji prodali 710 vozil, globalno kar 350.000. Na kupce cilja z novimi tehnologijami, izjemno prilagodljivo notranjostjo, prilagodljivo in kakovostno notranjostjo, varnostjo ter varčnimi motorji. Po novem bo razred B na voljo tudi v povsem električni različici.

Širok izbor motorjev z izjemno nizkimi izpusti CO2 in porabo goriva od 3,6 – 5 l / 100 km je podkrepljen še z dvema alternativnima oblikama pogona. B 200 Natural Gas Drive in električna različica razreda B sta na voljo tudi z opcijskim štirikolesnim pogonom 4Matic. S koeficientom upora manj 0,24 je Sports Tourer še vedno vzor v svojem razredu.

B 200 Natural Gas Drive in Electric Drive se bosta kmalu pridružila obstoječim pogonskim sklopom. Oba uporabljata modularni koncept vozila Energy Space, ki ima pod potniško kabino prostor za cisterno za gorivo ali litij-ionsko baterijo. Zaradi tega inteligentnega načina je model s petimi sedeži popolnoma ohranil prtljažni prostor.

mercedes-stranska

Prenova v notranjosti poudarja premium kakovost razreda B. Tokrat je avtomobil še bolj ekskluziven in kupcu daje še več možnosti za individualizacijo vozila. Nov je informacijski prikazovalnik, ki ima sedaj večjo diagonalo 20,3 cm (8 palcev). Na voljo je 12 barv ambientalne osvetlitve prostora, ki omogoča ustvarjanje unikatnega razpoloženja v potniški kabini.

Prenovljena je tudi paleta linije in opreme. Style, Urban in po novem tudi AMG line.

Vsak ima nekaj značilnih notranjih in zunanjih posebnosti.

Pametna vožnja Intelligent Drive

V paketu Intelligent Drive sta združeni tehnologiji PRE-SAFE® (sistem za zaščito potnikov) in DISTRONIC PLUS. Inteligentni asistenčni sistemi z vrhunsko senzoriko zaznajo tudi kompleksne situacije med vožnjo. Torej sistem v naprej znazna in predvidi kritične situacije in opozori voznika ter aktivira vse ukrepe za preventivo potnikov, npr. povratno zategovanje varnostnega pasu ali samodejno zapiranje odprtih oken.

Video obrazložitev tehnologije


Zanimiva je tudi ponudba opcijske tehnologije za dodatno varnost in udobje:

  • Tempomat za uravnavanje varnostne razdalje DISTRONIC PLUS.
  • Prilagodljivi asistent za dolge luči.
  • Aktivni asistent za parkiranje s pomočjo pri parkiranju PARKTRONIC.
  • Inteligentni sistem luči.
  • Kamera za vzvratno vožnjo z dinamičnimi črtami za pomoč na prikazovalniku.
  • Asistent za ohranjanje smeri.
  • Asistent za mrtvi kot.
  • Asistent za prepoznavanje prometnih znakov.

tehnologija-mercedesa-b

Naša izkušnja

Anja (40+)

Takoj sva postala prijatelja. Občutek, da sem sredi sanj, saj se vozim v Mercedesu. Bil je ravno prave velikosti, da sem se s hčerkama odpravila v kino in po nakupih, kot se za zaključek šole spodobi. Rdeči trikotnik na armaturni plošči me je vsake toliko opozoril na varnostno razdaljo. Zanimivo spoznanje, ko sem se spraševala, zakaj utripa.

anja-in-druzina-v-mercedesuDan kasneje smo se vsi štirje odpravili v Olimje, da preizkusimo Mercedes B na daljši razdalji. Skrbno smo del opreme zložili v avto, del pa smo jo pustili doma. Ugotovili smo, da je za naše družinske potrebe (palice za golf …) premajhen prtljažnik.

Kot voznica sem se počutila udobno in varno ter dovolj visoko, da sem imela odlično vidljivost. Moški del družine je komentiral med vožnjo ter študiral o zmožnostih vozila. »Ja, to bi bilo zate.«

»Kako sta zadaj?« »Dobro.«

Presenečeni, kako nizko porabo goriva ima avto. Kazalec se skoraj premaknil ni, mi pa smo bili že blizu cilja. »To je zame!«

Na golfišču smo komentirali, da je avto odlično vozilo za drugi avto, se pravi zame, ko hčerki vozim po opravkih ali za dan ali dva skočimo na oddih. Za naše daljše družinske počitnice, ko imamo s seboj opremo za družino z večjimi otroci, pa bi potrebovali kakšen razred višji. 

Darja (30+)

Čez vikend smo uživali v lahkotni in udobni vožnji, ki je na vsakemu pustila zelo poseben vtis. Velika zmogljivost, ki nas je vodila po strmem terenu, makadamu, ovinkih … v dežju in soncu. Zelo dober oprijem na mokrem cestišču.

Na sončen nedeljski izlet se nas je odpeljalo 5 odraslih oseb in še psiček, pa smo se peljali kot zastavo v precej strm klanec. Smo ostali kar brez besed. Leteli in drveli smo!

Pri vsem tem se je Mercedes razred B zelo dobro odrezal pri varni vožnji, dobri preglednosti iz vozila, udobju, prostornosti. Navdušuje s svojo obliko in napredno tehnologijo. Vse je praktično in na dosegu roke.

Mercedes B je zelo primeren avtomobil za par, ki precej svojega časa preživi v avtomobilu in potrebuje udobno ter sproščeno vožnjo. Hkrati pa na enodnevni izlet lahko odpelje svojo druščino, zraven pa še psa. Odlikuje ga izjemna prostornost in je primeren tako za vsakdanjo vožnjo kot za izlete po različnih terenih.

darja-in-mercedes

Aleš (30+)

Priznam, da sem do letos imel “tipično” percepcijo o blagovni znamki Mercedes-Benz, preplačan luksuz za starejšo generacijo. Velikokrat se mi je zgodilo, da niti nisem bral podrobno, kadar sem zasledil to blagovno znamko. 

In kdo bi si mislil, že na prvi vožnji z Mercedesom doživim razodetje.

Sedaj me kar malce peče vest, kakšno krivico sem delal tej blagovni znamki in kaj vse sem vmes zamudil. Očitno so testne vožnje nujne, če želiš prepričati kupca 🙂 

Tako kot večino sogovornikov, je tudi mene prepričal z varčnostjo, sodobnim izgledom (tako zunaj kot v notranjosti), tehnologijo ter cenovno ponudbo. Ko si za volanom ti deluje vse ergonomično, torej vse na svojem mestu. Mogoče je še omembe vreden podatek, da imajo potniki na zadnjih sedežih ogromno prostora.  

Zelo mi je všeč, da so v razred B zapakirali tehnologijo (preprečevanje trčenja Collision Prevention Assist, samodejno zaviranje …), ki je značilna za višje cenovne razrede in jo po cenovno sprejemljivi ceni ponudili trgu. 

Od testirane tehnologije mi je najbolj bila priročna funkcija pomoči za speljevanje v klanec, vožnja postane precej elegantna. Mogoče še en zanimiv podatek, poraba med testom je bila prijetnih 4,7 l / 100 km. 

Edini izziv pri tem modelu vidim pri zahtevnejši (maljši) moški populaciji, ki ne daje poudarek na funkcionalnosti vozila in si želijo bolj drzen, športen videz. Ženske s tem ponavadi nimajo težav.

notranjost-razreda-b

Svoje mnenje sta delila tudi zakonca Purnat (60+)

Naju je Mercedes-Benz prepričal že pred dobrim letom, ko sva kupila isti model. Želela sva imeti preglednost med vožnjo, enostavno uporabo in udobno vožnjo. Enostavno se ne utrudiš med vožnjo in to nama je všeč. Za nakup nama ni žal.

Če bi se odločala za novejši model bi zagotovo še dokupila kamero za vzratno vožnjo, ostalo kar potrebujeva že ima.

Kaj pa cena?

Razred B navdušuje tudi s ceno. Cena bencinske različice B 180 je 23.450 EUR. Dizelska različica B 160 CDI je na voljo od 23.800 EUR.

Do prenove je razred B navdušil 350.000 kupcev in tudi v Sloveniji B predstavlja velik del prodaje.

Razlogov, da cena navdušuje je več.

Pri nakupu avtomobila se velikokrat odločamo na podlagi le enega izmed kriterijev in ne gledamo na celoto. Prednost razreda B je zagotovo tudi v uspešni blagovni znamki Mercedes-Benz, ki kupcem (trenutno) omogoča, da tudi po več letih prodajo svoje vozilo s precej višjo ceno od ostalih. Potem sta tukaj še stošek pri porabi vozila ter strošek vzdrževanja.

In to vse skupaj s premium materiali razred B ponuja že od 23.450 EUR, zato sploh ni čudno, da je navdušil že toliko slovencev.

20150629_162437-01_resized_1

Zaključek

V uredništvu vedno z velikim veseljem pišemo reportaže o avtomobilih, ki nas navdušujejo, tako ali drugače. Razred B je zagotovo eden izmed njih.

Če je včasih veljalo, da je Mercedes-Benz avtomobil za starejšo generacijo in z občutkom preplačanega luksuza, danes temu ni več tako. Sami smo se prepričali, da so na eni strani z novo miselnostjo o avtomobilih (notranjost in zunanjost) odlično zajeli tudi “maljšo” generacijo (od 30 let naprej), na drugi strani pa so se s ceno približali širšemu krogu ljudi.

Nas osebno je prepričal s premium materiali, udobno in zelo varčno vožnjo za omenjeno ceno. Vsem svetujemo tudi testno vožnjo, ker se nekaterih občutkov enostavno ne da opisat, jih je treba doživeti.