Aleš: Kia Sorento in korejski ponos na cesti

Blog, Kia

Čeprav je v Sloveniji Kiin paradni konj Sportage pa je trenutno brez dvoma Sorento tretje generacije največji ponos. Kako le ne bi bil, saj je s 54.900 € (toliko boste zanj morali plačati) najdražje vozilo v Kiini floti. Korejski ponos je vsako leto večji Da je Kia v zadnjih letih dosegla preporod verjetno že vsi […]

Čeprav je v Sloveniji Kiin paradni konj Sportage pa je trenutno brez dvoma Sorento tretje generacije največji ponos. Kako le ne bi bil, saj je s 54.900 € (toliko boste zanj morali plačati) najdražje vozilo v Kiini floti.

kia sorento 2015 bela

Korejski ponos je vsako leto večji

Da je Kia v zadnjih letih dosegla preporod verjetno že vsi čivkajo, to potrjuje tudi dejstvo, da na zadnji Interbrandovi lestvici vseh globalnih znamk zasedla 74. mesto oziroma 11. mesto med avtomobilisti.

Če temu dodamo še dejstvo, da je bila Kia v letu 2015 zmagovalka Auto Bildovem poročilu o kakovosti lahko že samo iz tega podatka pričakujemo veliko od njihovih vozil.

Tipična percepcija o blagovni znamki

Kakorkoli že, preden sem se prvič usedel v katerokoli Kio sem bil le zunanji opazovalec in takrat je bilo moje mnenje verjetno precej tipično, Kia in Hyundai sta mi bili tretje razredni blagovni znamki, obe znamki sem uvrščal v isti “koš” cenenih avtomobilov. Verjetno je takrat to odražalo dejansko stanje. Oblika vozil mi delovala zelo konzervativno in vedno sem se spraševal, kako ne razumejo okusa takšnih ljudi kot sem jaz.

To obdobje je za Kio že zdavnaj pozabljeno, deloma tudi po zaslugi evropskega oblikovalca Petra Schreyerja. Kia je očitno uspešno prestala pubertetno obdobje in danes tako kot odrasla oseba odgovorno skrbi tako za oblikovno ter tehnološko dovršene avtomobile in seveda za zadovoljstvo strank. Nič drugače ni pri Kii Sorento 3. generacije.

Enostavno in udobno upravljanje

Če pustimo obliko in tehnične karakteristike ob strani je prav, da se najprej pogovorimo o nečem, kar vpliva na ergonomijo voznika med vožnjo. To je volan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Že pri modelu Soul EV, ki sem ga lansko leto imel na testu me je zagrabilo, da bi kaj več napisal o volanu … Meni osebno so Kiini volani zadnje generacije med boljšimi, kar sem jih imel možnost testirati. Vsi gumbi na volanu so na pravem mestu in dobro označno, nič drugače ni z gumbi na armaturni plošči. Vse deluje precej preprosto in hitro se navadiš notranjosti.

Uporabniška izkušnja vozila je po moje zaradi dobro zasnovanega volana lahko precej boljša, saj omogoča enostavno upravljanje.

No, takšen volan in armaturno ploščo lahko zasledimo tudi pri ostalih Kiinih modelih, zakaj je torej Sorento korejski ponos?

Za odgovor na to vprašanje si najprej poglejmo kabino voznika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ne vem za vas, a meni se že zgornja fotografija notranjosti zdi nerealno dobra. Če bi mi pred tremi leti pokazal to fotografijo, ne bi verjel, da gre za Kio. Podoben je bil prvi občutek, ko sem se usedel na usnjene sedeže in si s pomočjo elektronskih stikal nastavil optimalno pozicijo sedeža ter opazoval večji del armaturna plošče, ki je mehek na otip.

Hočemo ali ne, priznati si moramo, da so Korejci z raznimi detajli opravili precej dobro delo.

Sorento je mimogrede dobil tudi nagrado za obliko Design Award 2015 ter vseh 5 zvezdic za varnost pri trkih po Euro NCAP.

V konkretnem primeru lahko pokritiziram samo avtomatsko sklopko, ki sicer deluje tekoče a le v območju udobne vožnje. Pri dinamični vožnji se menjalnik ne bo odzval dovolj hitro kot bi si želeli.

55 tisoč za Kio?

A ni to malce preveč za korejca, sem med testom slišal od zunanjih opazovalcev.

Povsem možno je, da avtomobili pri teh zneskih privabijo kupce, ki se v večini primerov ne ozirajo na tiste 10.000 do 15.000 € razlike v ceni in na koncu raje kupijo avtomobil blagovne znamke, ki že na prvi pogled odraža višji status v družbi.

Po moje takšni ljudje nikoli ne bodo kupili Sorenta, saj jim je statusni simbol v družbi preveč pomemben.

Kia Sorento je torej odlična (racionalna) odločitev za tiste, ki si avtomobil takšnega cenovnega razreda lahko privoščijo ampak ne želijo vzbuditi preveč pozornosti na cesti in pri sosedih.

Foto: Jan Gregorin

Fotozgodbam iz slovenskega avtomobilizma lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.