Luka: 7 lastnosti Kie Sportage, ki so njeno priljubljenost izstrelile v nebo

Blog, Kia, Testi

Aleš je pred časom preizkusil Kiin ponos – Sorenta. A Sorento, čeprav kraljuje na vrhu Kiine ponudbe, ni tisti, ki je v največji meri poskrbel za preporod korejske znamke v smislu percepcije ljudi. To je Kia Sportage. Moram povedati, da na moje začudenje še nobeden izmed avtomobilov, ki sem jih preizkušal, ni doživel tolikšnega zanimanja […]

Aleš je pred časom preizkusil Kiin ponos – Sorenta. A Sorento, čeprav kraljuje na vrhu Kiine ponudbe, ni tisti, ki je v največji meri poskrbel za preporod korejske znamke v smislu percepcije ljudi. To je Kia Sportage. Moram povedati, da na moje začudenje še nobeden izmed avtomobilov, ki sem jih preizkušal, ni doživel tolikšnega zanimanja s strani mimoidočih. Dovolite mi, da vam predstavim svoj pogled na razloge za fantastično priljubljenost Kie Sportage v našem prostoru:

Kia je postala alternativa tudi evropskim avtomobilom srednjega in višjega cenovnega razreda

Kia je postala alternativa tudi evropskim avtomobilom srednjega in višjega cenovnega razreda

1. Svežina

Dejstvo je, da se večina ljudi še ni privadila na novodobne Kie. Še deset let nazaj bi bili zelo redki tisti, ki bi ob razmišljanju o nakupu evropskega avtomobila srednjega ali višjega razreda kot alternativo postavili korejskega. Roko na srce, tudi danes je (žal še posebej v Sloveniji) ogromno ljudi, ki emblem na prednji maski avtomobila postavijo pred razumno odločitev. A Kia, katere nova era še ne traja predolgo, še vedno nudi drugačnost in svežino, še posebej pa več kot dostojno alternativo evropskim avtomobilom.

"Nemški" dizajn

“Nemški” dizajn

2. Dizajn

Ne morem si pomagati, da mi novi Sportage deluje nekoliko “nemško”. Priznam celo, da me spominja na Porschejevega Cayennea … Pa imam dober razlog za to: Že zelo uspešna tretja generacija Kie Sportage je bila dizajnirana s strani bivšega Audijevega oblikovalca Petra Schreyerja, tudi četrta pa je nastala pod budnim Nemčevim očesom. Vendar to ne pomeni, da je oblika nemško dolgočasna, pač pa je za moj okus izredno privlačna. Kia je ob razkritju dizajna nove generacije Sportaga celo izjavila, da so za inspiracijo služila kar reaktivna lovska letala. Kia Sportage – “fighter jet” … A moram še kaj dodati?

Novi Sportage cilja proti vrhu segmenta kompaktnih SUV-jev

Novi Sportage cilja proti vrhu segmenta kompaktnih SUV-jev

3. Pravi segment

Sportagu priljubljenost že sam po sebi zagotavlja segment v katerega sodi. Kompaktni SUV, oz. crossover je trenutno avtomobil, kateremu v Evropi najhitreje raste priljubljenost in že velja za obliko vozil prihodnosti. Konkurenca je kakopak huda, saj se vse avtomobilske znamke teh dejstev zavedajo. Najhujši rivali Sportaga, tudi v Sloveniji, so prav tako odlični Nissan Qashqai, Ford Kuga in Mazda CX-5. Ne moremo pa niti mimo Sportagovega sestrskega avtomobila, Hyundaiovega Tucsona, s katerim si deli platformo in tudi domala vso opremo ter tehnologijo.

4. Oprema

Sportage sicer na splošno ne nudi kakšne revolucionarne tehnologije. A testni primerek je vseboval povsem korekten nivo opreme, ki za vsakdanjo uporabo že presega potrebe povprečnega voznika. V primerjavi s prejšnjo generacijo so materiali še kvalitetnejši. Novi Sportage postreže tudi z nekaterimi novimi tehnologijami, ki lahko vsebujejo tudi brezžično polnjenje mobilnih telefonov in samodejno zaviranje v sili …

5. Uporabnost

Začnimo s prostornostjo: Sportage je v segmentu eden najprostornejših avtomobilov. Glede na zunanjo podobo in moje izkušnje z avtomobili tega razreda sem pričakoval manj, a Sportage tako v potniški kabini, kot v prtljažnem prostoru ponuja precej prostora. Tudi sama vožnja je udobna in sproščujoča. Čeprav bi si ga sam želel, me ni preveč motila odsotnost štirikolesnega pogona – kljub temu mi je s Sportagom uspelo osvojiti eno najlepših slovenskih vzpetin. Pa še motor: Testni Sportage je bil opremljen z 1,7-litrskim “dizlom” s 115 konjskimi močmi. Če le niste cestni dirkač, bo dovolj.

Garancija še vedno Kiina konkurenčna prednost

Garancija še vedno Kiina konkurenčna prednost

6. Garancija

7 let, 150.000 kilometrov. Tu Kii pač vsi še vedno gledajo v hrbet.

Cena testnega primerka znaša dobrih trideset tisoč evrov

Cena testnega primerka znaša dobrih trideset tisoč evrov

7. Vrednost glede na ceno

Zadnja točka, ki bi lahko ovrgla vse moje dosedanje ugotovitve. Cena testnega Sportaga za nekaj sto evrov presega 30 tisočakov. Pri tolikšni vsoti denarja vrag običajno vzame šalo. Kia je dala šalo na stran. Novi Sportage je kljub svoji dinamičnosti in svežini zelo resen avto in relativno visoko ceno opravičuje, je pa še vedno možnost, da za približno dva tisočaka manj (ob enakem nivoju opreme, a dvema letoma manj garancije) pokukate k Hyundaiu.


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.