Test: Ford Fiesta ST-line (športnost in slog za vsakogar)

Ford, Testi, Top

Nova generacija Fieste je s svojimi novostmi Fordov odgovor na ostro konkurenco in vsa višja pričakovanja kupcev v segmentu B. Po ocenah večine …

Nova generacija Fieste je s svojimi novostmi Fordov odgovor na ostro konkurenco in vsa višja pričakovanja kupcev v segmentu B. Po ocenah večine avtomobilskih novinarjev je Ford z novim modelom svojega priljubljenega malčka ponovno zadel v polno. Tej ugotovitvi se pridružujem tudi sam. Pa poglejmo zakaj …

V tokratnem testnem primeru gre za posebno različico Fieste: Ford je lani uvedel tudi novo paleto modelov ST-Line s posebnim zunanjim in notranjim oblikovanjem, navdahnjenim s strani športnih Fordovih modelov ter zmogljivimi bencinskimi motorji z oznako EcoBoost in dizelskimi motorji TDCi. Ciljna skupina so uporabniki, ki občudujejo športen videz Fordovih modelov ST, a ne potrebujejo tako visoke zmogljivosti motorjev (ST) in podvozja s športnimi tehnologijami.

Fiesto ST-Line zaznamuje športno zunanje oblikovanje z velikimi platišči, bolj športno masko, sprednjim in zadnjim odbijačem ter bočnimi obrobami. V notranjosti so športni sedeži, stopalke iz zlitine in spodaj malce odsekan volan. Vozno izkušnjo nadgradi športno blaženje. Videz avtomobila je zelo atraktiven, pa tudi o blagih športnih občutkih že zlahka govorimo.

V notranjosti je Fiesta nedvomno eden najboljših avtomobilov v svojem segmentu s celostnega vidika. Oblikovno je namreč zelo pestra. Enodelna sredinska konzola je povezana s spodnjim delom armaturne plošče, nad njo pa se nahaja 6,5-palčni zaslon na dotik. V primeru nivoja opreme Vignale je ta lahko celo 8-palčni. Odličen je tudi volanski obroč, ki je zelo zajeten in mehak na otip.

Bolj toga struktura karoserije, zmanjšanje hrupnosti in vibracij pogonskega sklopa, izboljšana izolacija pogonskega sklopa in akustično vetrobransko steklo prispevajo k večjemu udobju tako za voznika kot za sopotnike. Raven zvoka v notranjosti je po podatkih najboljša v razredu, saj je zaznana raven hrupa s ceste 29,3 sone (metrična enota za glasnost) pri 100 km/h, kar je za sedem odstotkov bolje kot pri predhodnici. Tudi praktična izkušnja govori tem trditvam v prid, saj v Fiesto prodre le malo hrupa zunanjega sveta.

Potniki na zadnjih sedežih imajo 16 mm več prostora za kolena v primerjavi s predhodnim modelom, saj so nova naslonjala tanjša in obenem mehkejša ter nudijo boljšo bočno oporo. Dvižna vrata nove Fieste so širša in omogočajo lažji dostop do prtljažnika, predal pred sovoznikom pa je povečan za 20 odstotkov, zato je v njem več prostora za osebne predmete. V sredinski konzoli je predal s prostornino enega litra (vanj lahko odložimo različne elektronske naprave), v zadnjih vratih pa je možno med družinskimi potovanji shraniti tudi 0,6-litrske plastenke s pijačo.

Fiestin sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 3 podpirajo lebdeči zasloni na dotik visoke ločljivosti z diagonalo do osem palcev, ki nudijo zelo dobro izkušnjo. So preprosti za uporabo in med hitreje odzivnimi. Na sredinski konzoli je pri novem modelu za 50 odstotkov manj tipk in stikal.

Med pogonskimi agregati je 1,0-litrski bencinski EcoBoost z močjo do 140 KM, kakršnega smo preizkušali v testnem vozilu, še posebej atraktiven. Odličen je v navezi s povsem novim šeststopenjskim menjalnikom s tehnologijami za zmanjšanje trenja, ki deluje odlično in nudi relativno visoko mero športnih občutkov. Trivaljni 1,0-litrski turbomotor EcoBoost je opremljen z naprednimi tehnologijami, kot so visokotlačno direktno vbrizgavanje goriva, dvojno neodvisno krmiljenje ventilov in inovativna zasnova ročične gredi. Izkušnja z njim je odlična, saj je izredno prožen in živahen, kar omogoča dinamična pospeševanja brez posebnih vozniških naprezanj. Zadovoljni smo bili tudi s povprečno porabo, saj smo na testnem krogu zabeležili rezultat 6,0 litra na 100 prevoženih kilometrov, kar Fiesto uvršča v povprečje primerljivih vozil (motorjev).

Fiesta ST-line ima zelo dobre vozne lastnosti. Poleg kakovostega podvozja, ki deluje odzivno, je zelo natančno tudi krmiljenje. K dobremu občutku prispevajo tudi sedeži in volanski obroč, ki so že kar lepo ukrojeni po meri ljubiteljev športnih vozil.

Fiesta ST-line je torej odličen kompromis med željo po varčnosti pa tudi deloma športni izkušnji. Ford je z novo generacijo nedvomno naredil velik korak naprej in v segmentu letvico dvignil nekoliko višje, četudi ima Fiesta kar nekaj zelo močnih konkurentov.


Forda Fiesto si lahko po svoji meri sestavite na portalu Avtoklik ter zanj prejmete konkretne ponudbe slovenskih pooblaščenih trgovcev z vozili Ford.


Ključni podatki: Ford Fiesta (ST-Line 1.0l EcoBoost 103kW)

Cenik
Motor: 999 ccm, turbobencinski, trivaljni
Moč: 103 kW/140 KM
Navor: 180 Nm (1.400-5.000 rpm)
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Končna hitrost: 201 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 9 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,0 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 292l/1.093 l



Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.