Slovenska državna uprava bo poskusila s souporabo električnih vozil

Aktualno, Zanimivosti

Predstavniki državne uprave so danes za potrebe lastne mobilnosti poskusno vpeljale souporabo izključno električnih vozil, ki jih zagotavlja prvi …

Avant2Go car sharing državna uprava

Predstavniki državne uprave so danes za potrebe lastne mobilnosti poskusno vpeljale souporabo izključno električnih vozil, ki jih zagotavlja prvi slovenski car sharing Avant2Go. To slovensko državno upravo uvršča med prve na svetu, ki poskušajo s tovrstnim projektom. Pogodbo so podpisali minister za javno upravo Boris Koprivnikar, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in prokurist podjetja Avant Car Matej Čer.

Gre še za en korak naprej v okviru iniciative »Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi«, tokrat na področju mobilnosti. S tem programom Slovenija želi (p)ostati zgled ostalim na področju ekološke ozaveščenosti in trajnostne naravnanosti bivanja. Državna uprava tako svojim zaposlenim narekuje uporabo okolju prijaznih tehnologij.

Povezava javne uprave in Avant2Go car sharinga

Popolnoma električni car sharing Avant2Go omogoča takšno usmeritev. Vozila namreč (ob dejstvu, da je električna energija proizvedena iz obnovljivih virov) ne prispevajo k onesnaženju zraka, obenem pa car sharing zmanjšuje število vozil v mestu. Gre za vrsto kratkoročnih najemov vozil preko aplikacije na mobilnih telefonih.

Za ta korak so se v javni upravi odločili zaradi stroškov s sedanjimi vozili, ki bi jih kmalu morala nadomestiti nova. Strošek posameznega ministrstva (5000 evrov na leto) se jim je, po besedah ministra Koprivnikarja, ob vseh ostalih prednostih zdel bistveno ugodnejši.

Na tiskovni konferenci je spregovoril tudi zaposleni na ministrstvu, ki Avant2Go car sharing že dalj časa uporablja. Med ostalimi koristmi je izpostavil tudi nižje stroške za lastno uporabo (ne plačuje več za vzdrževanje, gorivo, parkirnine) ter boljšo kvaliteto vozil, ki jih odtlej uporablja.

Avant2Go car sharing je že pred procesom nadaljnje širitve. Vodja projekta Matej Čer je omenil, da so že v pogovorih s tremi slovenskimi mesti. Še pred poletjem naj bi se razširili tudi na Hrvaško. V shemo vozil bodo v prihodnje vključene tudi nove Tesle Model 3, ki jih je Avant Car že naročil.