Novo doma: Mazda 3 (ostrejši izgled in izboljšane tehnologije)

Novo doma, Top

Mazda nadaljuje s svojo napredno, na človeka osredotočeno filozofijo. Zlitje konja in jezdeca v eno (jinba ittai), ki predstavlja Mazdine razvojne …

Mazda 3 facelift 2017

Mazda nadaljuje s svojo napredno, na človeka osredotočeno filozofijo. Zlitje konja in jezdeca v eno (jinba ittai), ki predstavlja Mazdine razvojne težnje že nekaj časa ponuja zelo dobre rezultate. Tudi zato Mazda beleži vse boljše prodajne številke, tudi v Sloveniji.

Svoje delo nadaljujejo s prenovo Mazde 3. Avtomobil je bil izboljšav deležen na področjih, kot so oblikovanje in udobje, pogonski sklopi, zaščita pred hrupom in vibracijami, i-Activesense ter spremembe opreme.


Najboljših 9. mesecev poslovnega leta v Mazdini zgodovini:
Skupna prodaja 1.162.000 vozil (+17.000)
Kitajska 227.000 (+29%)
Evropa 174.000 vozil (+7%)
Najbolj izstopa prodaja CX-3 in CX-5

Napoved za poslovno leto 2016/2017:
Skupna prodaja 1.550.000 vozil (+5%)

V 2016 rast tudi v Sloveniji:
Skupna prodaja 1.106 vozil (1,74%)
Rast TD v 2016 +18,16%
Najbolj prodajana modela CX-3 (400) in Mazda3 (314)


Prenovljena je bila prednja maska Mazde 3. Pri Mazdi pravijo, da gre za poudarjeno 3D oblikovanje. Nove so maska hladilnika in vodoravna linija pri prednjih meglenkah. Odslej so večji tudi smerniki v vzvratnih ogledalih. Prenovljena sta tudi oblikovanje prednjih žarometov in dizajn zadnjega odbijača. Kupci lahko izberejo nova 18-palčna platišča v paleto pa sta bili dodatni tudi dve novi barvi karoserije (Eternal modra in Machine siva).

Spremembe so se dogodile tudi v notranjosti. Oblikovne se odražajo v prenovljenih obrobah notranjih vratnih kljuk, prenovljenem sredinskem merilniku, izboljšani kvaliteti obrobe/ohišja merilnikov, prenovljenih vratnih stikalih, prenovljeni centralni konzoli, prenovljenemu panelu armaturne plošče, dodanih dvojnih šivih materiala sedežev, prenovljenem volanu in povečanih prednjih vratnih odlagalnih prostorih.

Oblikovanje novega volana prinaša številne izboljšave. Oprijem je odslej udobnejši, pokrov varnostne blazine je manjši, manjša so tudi stikala. Kupci lahko za doplačilo dobijo ogrevanje (standardno je od nivoja opreme Attraction naprej).

Izboljšan je tudi sklop merilnikov, kjer so se za Mazdo 3 zgledovali po večji sestri Mazdi 6. Pisava je odslej bolj čitljiva, displej pa je v večji ločljivosti. Vključeni so tudi dodatni barvni poudarki. Pri posodobljenem head up zaslonu sta bili izboljšani ločljivost in čitljivost.

Za zmanjšanje hrupa in tresljajev je bilo pripravljenih kar nekaj ukrepov. V bočnih oblogah prtljažnika in stropni oblogi je uporabljen dodaten izolacijski material. Optimizirana je tudi učinkovitost tesnjenja. Pri dizelskih motorjih je bil uporabljen tudi “gladilec naravnega zvoka” (Natural Sound Smoother), ki zmanjša tresljaje, še posebej pri zagonu motorja in pri počasnem pospeševanju.

Nadaljnji razvoj pristopa Jinba Ittai pomeni tehnologija za nadzor vektorjev g (G-Vectoring). Cilj je zagotoviti še boljše povratne informacije vozila z izjemnim nadzorom krmiljenja in občutkom samozavesti. Po voznikovem posegu tehnologija za nadzor dinamike izračuna ustrezen navor motorja in prenos obremenitve. Navor motorja se nekoliko zmanjša, da ustvari minimalni prenos obremenitve z zadnjega na sprednji del. Nato se poveča obremenitev sprednjih pnevmatik, kar omogoča boljši odziv in boljše povratne informacije avtomobila pri vožnji skozi ovinke.

Nova Mazda3 je opremljena tudi s tipalom zračne vlage, katerega namen je zmanjšati rosenje oken in izboljšati udobje z uravnavanjem ravni zračne vlage v notranjosti vozila.

Izboljšav je bil deležen tudi sistem I-Activesense. Na voljo je nova funkcija, poimenovana TSR, ki skrbi za prepoznavanje prometnih znakov. S pomočjo kamere prepoznava prometne znake in jih samodejno prikaže na Head up zaslonu. Izboljšani so bili tudi sistemi za preprečevanje naleta pri manjši hitrosti (SCBS) in samodejno zaviranje (SBS). Povečan je obseg prepoznanih predmetov. SCBS ne prepoznava le avtomobilov, novi sistem prepozna tudi pešce. Obenem je bila izboljšana zmogljivost na področju največje hitrosti in razpona hitrosti.

Cena nove Mazde 3 se za primerek G100/Emotion prične pri 14.490 evrov, naložite pa jo lahko vse do 26.240 evrov.