Sistem 4Control velik doprinos za novi Megane GT

Zanimivosti

Novi Megane GT je prvi avtomobil tega segmenta, ki je deležen tehnologije sistema 4Control (Renaultova inovacija, ki upravlja krmiljenje odklonov zadnjih koles). Uglasitev tega sistema posebej za novi Megane so opravili inženirji Renault Sport. Ta tehnologija zagotavlja športno, dinamično in natančno občutenje vožnje skozi ovinke, s tem pa tudi občutenje vožnje. V novem Meganeu GT […]

Novi Megane GT je prvi avtomobil tega segmenta, ki je deležen tehnologije sistema 4Control (Renaultova inovacija, ki upravlja krmiljenje odklonov zadnjih koles).

Uglasitev tega sistema posebej za novi Megane so opravili inženirji Renault Sport. Ta tehnologija zagotavlja športno, dinamično in natančno občutenje vožnje skozi ovinke, s tem pa tudi občutenje
vožnje.

V novem Meganeu GT voznik zahvaljujoč sistemu 4Control ob enaki udobnosti vožnje občuti bolj intenzivno. Sistem 4Control na ovinkastih cestah poskrbi za več dinamičnosti in natančnosti. Vodenje avtomobila je bolj ostro, bolj natančno, bolj sproščeno in ne glede na izbrani način vzbuja pristno uživanje v vožnji. Štirikolesni volan s hipno odzivnostjo v kritičnih okoliščinah vozniku
pomaga in vliva zaupanje.

Poleg tega ta sistem pri večji hitrosti zagotavlja boljšo smerno stabilnost, pri manjši hitrosti pa lažje zavijanje. Zaradi posebnega cevnega stabilizatorja omejuje nagibanje karoserije in poskrbi, da je avtomobil res “prilepljen na cesto”. Za zagotavljanje optimalne stabilnosti avtomobila sistem 4Control preračunava in prilagaja odklon zadnjih koles po stokrat na sekundo, vključen pa je vedno, ne glede na izbrani način vožnje.

Novi Megane GT ponuja štiri načine vožnje, ki so umerjeni po različnih željah voznikov (Sport, Neutral, Comfort in Personal). Sistem 4Control skrbi za sukanje zadnjih koles v nasprotno smer od prednjih pri hitrosti do 80 km/h v načinu Sport oziroma do 60 km/h v drugih načinih vožnje. To avtomobilu zagotavlja natančno vodenje in dinamične vozne lastnosti po vzoru manjšega avtomobila z manjšo medosno razdaljo. Pri hitrosti nad omenjenima mejama se zadnji kolesi sukata v isto smer kot prednji, kar daje občutek vožnje večjega avtomobila z večjo medosno razdaljo in tako tudi boljšo smerno stabilnostjo.

reanult-sistem-4control

Način vožnje Sport omogoča popoln izkoristek športnih lastnosti novega Meganea GT, bližnjica za takojšen preklop nanj pa je gumb R.S. Drive. V načinu Sport pride tehnologija 4Control najbolj do izraza in pokaže svojo odzivnost. Volan potrebuje za 40 odstotkov manjše zasuke (za 5 odstotkov manj kot v drugih načinih vožnje) kot v enakem avtu brez sistema 4Control, kar zagotavlja dinamično in zanesljivo lego na ovinkastih cestah. Način Sport prilagodi delovanje volana, stopalke za plin ter krmiljenja motorja in menjalnika.

4Control ni novost, saj so tehnologijo prvič uporabili že pri Laguni, danes jo zasledimo tudi v novem Espacu in Talismanu, v spodnjem video prispevku (predstavitev novega Espaca) pa si lahko pogledate še vizualna predstavitev tehnologije 4Control.

https://www.youtube.com/watch?v=LlyJAm_Ufro

Novi Megane temelji na Renaultovi modularni arhitekturi CMF C/D (Common Module Family) in ima zaradi tega mnoge funkcije avtomobilov višjega segmenta in prevzete od novega Espaca in Talismana.