Aleš: Zakaj Kevin Spacey vozi novega Renault Espaca?

Blog, Renault

Od prvega dne, ko sem zagledal Renaultov oglas v katerem uglajen moški srednjih let, slavni Kevin Spacey predstavlja novega Espaca, sem se spraševal, kaj za hudiča ima eleganca in poslovni stil veze z legendarnim enoprostorcem. Renaultov model Espace pete generacije priznam, da sem napeto pričakal, mogoče tudi zaradi izkušenj z blagovno znamko, saj sem kot […]

Od prvega dne, ko sem zagledal Renaultov oglas v katerem uglajen moški srednjih let, slavni Kevin Spacey predstavlja novega Espaca, sem se spraševal, kaj za hudiča ima eleganca in poslovni stil veze z legendarnim enoprostorcem.

Renaultov model Espace pete generacije priznam, da sem napeto pričakal, mogoče tudi zaradi izkušenj z blagovno znamko, saj sem kot prvi avtomobil imel zabavno Katrco in kasneje še Clia, še bolj pa zaradi bogate zgodovine, ki jo ima ter dejstva, da je (davnega) leta 2002 prišel Espace četrte generacije, vmes torej več kot deset let pa je bilo zatišje oz. kot pravijo pri Renaultu, so čakali na pravi trenutek.

Če vas zanimajo podrobnosti, kdo je bil pred Renaultom idejni oče prvega enoprostorca (na svetu) Espaca in kako se je od leta 1970 do danes razvijal si poglejte zgodovinski pregled.

https://www.instagram.com/p/2RIIGFMbAX/?taken-by=renault_live

In kaj je pravzaprav novo?

Praktično vse razen imena.

Novosti je pravzaprav toliko, da je niti ne vem, kje bi začel.

novi-renault-espace

Zunanjost

Tisti, ki se predhodnih modelov spomnite, veste kako oglati in škatlasti so bili nekateri. No Espace pete generacije je vse prej kot to.

Oblikovalci so dosegli očitno ravno pravo razmerje, da avtomobil kljub velikosti in prostornosti izgleda še vedno elegantno / prefinjeno in masivno.

espace-zunanost

Notranjost

Navdih pri oblikovanju so črpali iz aeronavtike, zato ni čudno, da je tudi v notranjosti prestavna ročica skupaj z armaturno ploščo deloma podobna tisti iz letala. Očitno je Renault želel narediti večji korak naprej pri notranjem oblikovanju oz. zasnovi notranjosti.

Podobno zasnovo armaturne plošče kot jo ima Espace jo ima tudi povsem novi Talisman (poslovni avtomobil).  

Na testu sem imel model Espace Initale Paris Energy dCi 160 EDC Stop&Start, torej z opremo, ki izraža najvišje udobje kar ga premorejo pri Renaultu.

https://www.youtube.com/watch?v=_GgIWRkvtMY

V primerjavi s prejšnjo generacijo se spredaj sedi precej bolj utesnjeno, kar je pravzaprav bolje, a zadaj je še vedno občutek prostornosti, kot bi prišel v dnevno sobo. Tudi ta Espace ima povsem zadaj na razpolago dodatna dva sedeža (skupaj največ 7 sedežev).

Dobro počutje zagotavljajo udobni sedeži, višina sedišča ter vsa tehnologija.

Na sredino armaturne plošče so v pokončni legi umestili zaslon velik 8,7″, ki skupaj z ostalimi elementi tvori sistem, ki je ga Renault poimenoval R-Link2. Preko zaslona in vrtljivih gumbov se lahko upravlja večina nastavitev v avtomobilu, od nastavitve profilov voznika (6 različnih možnih nastavitev sedeža, stila vožnje …), spremljanje navigacije do masaže voznika in sovoznika.

Presenetilo me je dejstvo, kako zelo radikalno so se inženirji poglobili pri integraciji nastavitev načina vožnje.

Možno je nastaviti več načinov vožnje:

  • Eco,
  • Sport,
  • Neutral,
  • Comfort in
  • Perso.

Kot je že iz imen razvidno, vsak način ponuja določene nastavitve motorja, udobja in izgleda v notranjosti, npr. ko vključiš sport način, se spremeni oblika merilnikov za hitrost, osvetlitev notranjosti postane rdeča in kar je najbolj zabavno, spremeni se tudi zvok motorja.  

espace-2015-notranjost

Sam osebno sem največ časa preživel v Eco načinu, ki poskrbi za manjšo porabo goriva (7,2 l / 100 km). 

Torej, zakaj Kevin Spacey vozi Espaca?

Danes Espace ni več umeščen med klasične enoprostorce ampak je postal del družine danes aktualnih križancev.

To je poleg zaslužka tudi razlog, zakaj Kevin Spacey v oglasu vozi novega Espaca. Njegov poslovno-inteligentni karakter iz TV nanizanke House of cards je precej dober približek osebe s katero se Espace najraje druži. 

Sam sedaj (po testu) vidim v tem avtomobilu bolj kot Kevina, očeta 2 ali več otrok, ki se med službo z njim ponosno zapelje na poslovni sestanek ali poslovno kosilo, popoldan pa brez skrbi prevaža ženo, otroke (tudi sosedove) in še kakšnega hišnega ljubljenčka.

Foto: youtube, group.renault.com

Fotozgodbam iz slovenskega avtošporta lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.