Aleš: 7 razlogov zakaj je WRC boljši od Formule 1

Avtomobilizem, WRC

Še danes se v živo spominjam iz otroštva tistih trenutkov, ko smo se prepirali v šoli kateri voznik in moštvo v Formuli 1 je (naj)boljše. Če temu (v otroštvu) dodamo še neizmeren užitek v igranju dirkaških igric se sploh ne čudim, da lahko danes nekateri otroci (s precej boljšimi računalniškimi igrami kot včasih) cele dneve […]

Še danes se v živo spominjam iz otroštva tistih trenutkov, ko smo se prepirali v šoli kateri voznik in moštvo v Formuli 1 je (naj)boljše. Če temu (v otroštvu) dodamo še neizmeren užitek v igranju dirkaških igric se sploh ne čudim, da lahko danes nekateri otroci (s precej boljšimi računalniškimi igrami kot včasih) cele dneve presedijo v svoji sobi.

A v mojem otroštvu se je zgodilo še nekaj, kar dejansko vpliva na vsakega posameznika skozi celo življenje. Ustvaril sem si določeno percepcijo o avtomoto športu, konkretno to pomeni, da sem dojemal Formulo 1 kot kraljico v svetu avtomobilističnih dirk in vse ostalo niti malo ni bilo dobro.

Nehote mi je oči odprla legendarna dirkaška igrica Colin McRae in od takrat naprej sem drugačnega mnenja, čeprav še vedno občasno pogledam kakšno F1 dirko.

V času, ko čakamo na začetek sezone Formule 1 sem želel deliti svoje osebno prepričanje, zakaj je spremljanje WRC dirk precej bolj zanimivo kot spremljanje Formule 1.

1. WRC je Zimzelen šport

WRC dirke lahko spremljaš praktično skozi celotno koledarsko leto, Formulo 1 pa samo od marca do novembra.

2. Bolj zahtevna dirkališča

WRC dirke potekajo na različnih podlagah in za končno zmago se je treba izkazati v različnih pogojih. F1 dirke potekajo samo na asfaltu, če imamo srečo dežuje tu pa tam.

3. Trdoživost voznikov in mehanikov ne pozna meja

Če voznik v F1 zapelje s ceste mimogrede obtiči v pesku. Pri WRC dirkah lahko voznik izleti s ceste v jezero potem pa z istim dirkalnikom naslednji dan že nastopa naprej (Mehika 2015).

4. Veliko bolj pride do izraza sposobnost voznika

Pri WRC dirkah ima elektronika manjši vpliv na vožnjo, bolj je pomembna sposobnost voznika in sovoznika.

5. WRC dirkalniki so ustvarjeni iz serijskih vozil

WRC dirke potekajo s predelanimi (serijskimi) avtomobili s katerimi se vsak dan vozimo. Formulo pa lahko samo gledaš od daleč.

6. Strastni norci (vozniki in navijači)

WRC vozniki so večji norci kot vozniki F1.

Komercializacija prvenstva F1 je pripeljala tako daleč, da postaja udeležba na dirkah imidž posameznikov, prava dirkaška strast se skriva v WRC navijačih, ki ob progi skoraj doživijo orgazem.

7. Ko se ti ob pravem zvoku naježi koža

Zvok WRC dirkalnikov trenutno izraža precej več čustev kot pri F1 dirkalnikih.

Odločitev, kaj boste spremljali je povsem vaša, mogoče je pa letos, ko nobena slovenska TV hiša ne prenaša dirk F1 celo pogledate še kakšno WRC dirko.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.