Novo doma: Renault Mégane 4 (stilska in tehnološka preobrazba)

Novo doma

Novi Renault Mégane, ki je bil prvič predstavljen septembra 2015 na avtomobilski razstavi v Frankfurtu, ima dinamično in dovršeno obliko, ki jo dopolnjuje edinstven niz tehnologij iz višjega segmenta Renaultove flote vozil. Vozne lastnosti so na najvišji ravni, ponudba motorjev pa ustreza vsem potrebam. Novi Mégane ponuja vožnjo s povezljivostjo zahvaljujoč napravi R-Link2, ki je […]

Novi Renault Mégane, ki je bil prvič predstavljen septembra 2015 na avtomobilski razstavi v Frankfurtu, ima dinamično in dovršeno obliko, ki jo dopolnjuje edinstven niz tehnologij iz višjega segmenta Renaultove flote vozil. Vozne lastnosti so na najvišji ravni, ponudba motorjev pa ustreza vsem potrebam.

Novi Mégane ponuja vožnjo s povezljivostjo zahvaljujoč napravi R-Link2, ki je upravljavsko središče avtomobila in tablica z 8,7-palčnim pokončnim zaslonom. Doživljanje vožnje je možno prilagajati osebnim željam s pomočjo tehnologije Multi-Sense, niz modernih in uporabniku prijaznih pripomočkov – vključno z barvnim zaslonom v višini oči – pa prispeva k varnejši vožnji.

Različica GT je prva v segmentu novega Mégana s sistemom 4Control in obesami, ki so jih uglasili pri Renault Sport, s čimer zagotavlja prvovrstno uživanje v vožnji z dinamično, športno lego na cesti in natančno vodljivostjo v ovinkih.

Dinamične odlike novega Mégana, njegovo podvozje in obese mu zagotavljajo izstopajoč položaj v segmentu kompaktnih kombi limuzin. To je avtomobil zelo usklajenih zmogljivosti zahvaljujoč voznim lastnostim in ponudbi motorjev z največjo močjo od 90 do 205 KM, ki lahko zadovoljijo vse potrebe. Skrbna zasnova zagotavlja tudi prijetno blaženje nihanja karoserije in visoko raven zvočnega udobja.

Novi Mégane, Mégane GT in Mégane GT-Line bodo v Sloveniji naprodaj od konca februarja 2016.

novi-megane-spredaj-in-zadaj

Povsem nova zasnova

Novi Mégane s širokimi, izklesanimi rameni izraža čutnost, ki je prirojena oblikovni istovetnosti Renaulta. Spodnji del karoserije in pokrov motorja krasijo napete in natančne linije, ki se stekajo v
prednji del avtomobila in s tem poudarjajo njegovo dinamično postavo.

Prostor med kolesi in karoserijo (vrzel pod robovi blatnikov) je zmanjšan, kar okrepi vtis kakovosti avtomobila. Spremenjena geometrija prednje preme z bolj nagnjenima blažilnikoma je mogočila
zmanjšanje vrzeli med pnevmatiko in robom blatnika za 25 do 30 mm.

Renault_megane-v-akciji

Novi Mégane ima še bolj uravnotežena razmerja kot njegov predhodnik. Zaradi tega je videti, da bolj čvrsto stoji na cesti in je na sploh bolj dinamičen, če povzamemo:

  • Je daljši od predhodnika – 4.359 mm (+ 64 mm),
  • nižji – 1.447 mm (- 25 mm),
  • ima širša koloteka spredaj in zadaj, ki sta najširša v Méganovem segmentu – spredaj 1.591 mm
    (+ 47 mm) in zadaj 1.586 mm (+ 39 mm),
  • večjo medosno razdaljo – 2.669 mm (+ 28 mm),
  • krajši previs zadaj – 771 mm ( – 21 mm) in
  • paleto platišč različnih velikosti vse do premera 18 palcev.

Posebnost pri novem Méganu je v prepoznavnem svetlobnem pečatu spredaj in zadaj, kar pomeni, da so sprednje in zadnje luči prižgane dan in noč.

Renault_megane_zadnje_prepoznavne-luci

Pri Renaultu so bili nad lučmi tako navdušeni, da so se odločili; to bo prepoznavni znak.

Ta značilna svetlobna pečata imata svoj odmev v notranjosti avtomobila zahvaljujoč tehnologiji Multi-Sense, ki v povezavi s petimi načini vožnje ponuja pet vrst ambientalne osvetlitve.

Občutenje vožnje po osebnih željah s tehnologijo Multi-Sense

Tehnologija Multi-Sense, ki je že na voljo v modelih novi Espace in Talisman, uporabnikom omogoča, da svoje občutenje vožnje prilagodijo osebnim željam s spreminjanem odzivnosti stopalke za plin in motorja, prilagajanjem hitrosti prestavljanja samodejnega menjalnika z dvojno sklopko EDC (Efficient Dual Clutch), čvrstosti volana, osvetlitve notranjosti in masažne funkcije voznikovega sedeža (če je ta vgrajena).

Gumb Multi-Sense na osrednji konzoli zagotavlja neposreden dostop do teh funkcij preko zaslona naprave R-Link 2, prav tako pa tudi do petih tovarniško nastavljenih načinov delovanja: Neutral, Sport, Comfort, Perso in Eco. V primeru različice GT je namesto gumba Eco gumb R.S., ki omogoča takojšen preklop v športni način vožnje.

Ob teh načinih vožnje je na voljo pet ambientalnih osvetlitev notranjosti: sepija, rdeča, modra, vijolična in zelena. Osvetlitev obdaja osrednjo konzolo, v najbolje opremljenih različicah pa tudi obloge vrat spredaj in zadaj, njena barva pa je skladna z barvo osvetlitve zaslona TFT za merilnike in pokončnega zaslona multimedijske naprave.

Poleg tega lahko voznik s pomočjo tehnologije Multi-Sense prilagaja zvok motorja z izbiro ene od treh možnih nastavitev: Neutral, Comfort in Sport.

Skrbno dodelana notranjost z lepo oblikovanimi, obdajajočimi sedeži

Notranjost je urejena v slogu kokpita, ki voznika razvaja s funkcijami, kot so barven zaslon v višini oči (»head up display«), instrumentna plošča s 7-palčnim barvnim zaslonom TFT, ki ga je možno
prilagajati, pokončnim 8,7-palčnim zaslonom na dotik multimedijske tablice s sistemom R-Link2 in osrednja konzola. K potovalnemu udobju in prijetnemu vzdušju veliko prispevajo izredno skrbna izdelava in obdelava notranjosti, kakovostni in na otip mehki materiali okrog voznika in sovoznika, na primer mehko obložena armaturna plošča, zgornji del in vstavki na oblogah vrat, nasloni za roke, elegantne kromaste obrobe, v necepljeno usnje Napa oblečen volan itn.

Sedeži so bili predmet natančne obdelave. Z lepo obliko obetajo udobje, z obdajajočo zasnovo, čvrsto oporo telesu in uporabo pene z dvojno gostoto pa to obljubo tudi izpolnjujejo. Ogrodje sedežev je prevzeto iz novega Espaca in Talismana, navdih za tople in moderne prevleke pa je prišel iz sveta usnjene galanterije in pohištva. Okrasni šivi na sedežih in oblogah vrat so bolj diskretni kot v Méganu 3. Na voljo je pet vrst prevlek, vse v odtenkih črne barve, vključno z žametnimi, ki imajo globok lesk in trirazsežen videz izjemno mehke površine. Prednja sedeža sta opcijsko ogrevana, voznikov pa ima tudi masažno funkcijo in električno nastavljivo ledveno oporo.

megane-notranjost

Tehnologije iz višjega segmenta

Novi Mégane temelji na Renaultovi modularni arhitekturi CMF C/D (Common Module Family) in ima zaradi tega mnoge funkcije avtomobilov višjega segmenta in prevzete od novega Espaca in Talismana. Ta celovita ponudba tehnologij je edinstvena v segmentu in vsebuje tudi barven zaslon v višini oči (»head up display«), armaturno ploščo s prilagodljivim 7-palčnim barvnim zaslonom TFT (Thin Film Transistor) za merilnike, dva formata zaslona multimedijske tablice R-Link 2 (7-palčen vodoraven ali 8,7-palčen pokončen), poleg tega pa še tehnologijo Multi-Sense in 4Control.

R-Link 2 je upravljalno središče za nadzor nad raznimi funkcijami avtomobila: multimedijskimi vsebinami, navigacijo, telefoniranjem, radijskim sprejemnikom, sistemom Multi-Sense, pripomočki za vožnjo (ADAS), sistemom 4 Control itn.

Vožnja s povezljivostjo zahvaljujoč 8,7-palčni tablici in R-Link2

Renault_megane-za-volanom

Bolje opremljene različice novega Mégana imajo vgrajeno napravo R-Link 2 z 8,7-palčnim (22 cm) pokončnim zaslonom, ki je enak kot v novem Espacu in Talismanu. V tem segmentu je edinstven, saj kapacitivni zaslon na dotik omogoča podobno enostavno upravljanje s prsti kot pametni telefoni in tablični računalniki.

Novi Mégane je pridobil vse najsodobnejše tehnologije pripomočkov za vožnjo (ADAS), ki so že vgrajene v novi Espace in Talisman. S temi pripomočki za vožnjo se upravlja preko tablice R-Link 2.

Novi Mégane GT-Line: bolj športno oblikovan novi Mégane

Novi Mégane GT-Line ima paket zunanjih in notranjih športnih lepotnih dodatkov, ki je na voljo za določene različice novega Mégana.

Ima tudi poseben, bolj športen prednji odbijač. Širšo spodnjo režo za zajem zraka, katere maska je v obliki satovja, obdajata dodatni reži v vsakem vogalu. Zgornji del maske je enak, kot ga ima novi Mégane. Različica GT-Line ima tudi eliptično kromasto izpušno cev na levi strani in nakazan difuzor, ki prispeva v dinamični podobi avtomobila. Na prednjih blatnikih in na zadku so oznake GT-Line.

Serijsko so nameščena 17-palčna platišča, za doplačilo pa so na voljo tudi 18-palčna platišča. Temne kovinsko sive barve so tudi ohišji zunanjih ogledal, difuzor in stranski reži v prednjem odbijaču.

Novi Mégane GT-Line je v notranjosti športno eleganten. Udobna obdajajoča sedeža nudita dodatno bočno oporo, vzglavnika sta združena z naslonom, na prevlekah so modri okrasni šivi in športen znak z vzorcem kariraste zastavice. Na voljo so tri vrste prevlek: iz blaga ali iz Alcantare® z modrimi črtami oziroma črnimi črtami. Drobne poteze modre barve na okrasnih letvah in šivih so v notranjosti odsev elegantne prusko modre barve karoserije. Na armaturni plošči je enak zaslon TFT, kot ga ima novi Mégane, poseben volanski obroč pa zagotavlja boljši oprijem. Oznaka GT-Line, ki je na prednjih blatnikih, je tudi na okrasni letvi armaturne plošče.

megane-sport

Ponudba motorjev za vse potrebe

Renault se je kot strokovnjak za motorje ter pionir pri uporabi turbopolnilnikov in zmanjševanja prostornine v formuli 1 odločil za razvoj motorjev z zmanjšano prostornino. Nekateri izmed njih so
dopolnjeni s samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko EDC (Efficient Dual Clutch), ki je poznan po enostavni vsakdanji uporabi. Motorji v novem Méganeu imajo najnovejše tehnologije, npr. neposredno vbrizgavanje goriva, bate iz jekla ipd. in povsem naravno združujejo užitek v vožnji z učinkovitostjo.