Selfie med vožnjo lahko povzroči nesrečo

Zanimivosti

Od nemške nogometne ekipe po zmagi na Svetovnem prvenstvu, do Baracka Obame in celo papeža – ‘sebki’ oziroma ‘selfieji’, avtoportreti, posneti s pametnimi telefoni, so neverjetno priljubljeni med vsemi in povsod. Nova raziskava, ki jo je naročil Ford, kaže, da je kar eden od štirih mladih voznikov v Evropi posnel ‘selfie’ med vožnjo. Brez dvoma […]

Od nemške nogometne ekipe po zmagi na Svetovnem prvenstvu, do Baracka Obame in celo papeža – ‘sebki’ oziroma ‘selfieji’, avtoportreti, posneti s pametnimi telefoni, so neverjetno priljubljeni med vsemi in povsod.

Nova raziskava, ki jo je naročil Ford, kaže, da je kar eden od štirih mladih voznikov v Evropi posnel ‘selfie’ med vožnjo. Brez dvoma je to huda motnja pozornosti, skoraj polovica mladih voznikov pa priznava, da so s pametnim telefonom fotografirali za volanom.

Woman_selfie

Anketa med 7000 uporabniki pametnih telefonov, starimi 18–24 let in iz vseh delov Evrope, je razkrila, da vsak četrti za volanom uporablja družabna omrežja in da se mladi (moški) vozniki najpogosteje požvižgajo na tveganje. Skoraj vsi anketirani vozniki so se strinjali, da so te dejavnosti za volanom nevarne.

Prometne nezgode so najpogostejši vzrok smrti mladih voznikov, zato je Ford lani tudi v Evropi uvedel svoj nagrajeni program Ford Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje) in tako zagotovil brezplačno praktično šolo vožnje več kot 5000 voznikom iz starostne skupine 18–24 let in spletno izobraževanje še za nekaj tisoč mladih voznikov. Ford je zdaj program dopolnil in vanj vključil tudi tveganja, kot so fotografiranje ‘sebka’ in uporaba družabnih omrežij s pametnimi telefoni za volanom.

Letos se je zgodilo kar nekaj prometnih nesreč s hudimi poškodbami in celo s smrtnimi izidi, za katere se je izkazalo, da so se vozniki tik pred trčenjem ukvarjali s snemanjem ‘sebka’. Objava ‘sebkov’ med vožnjo na družabnih omrežjih je povečala tudi število oznak, ki pritegnejo pozornost na tovrstne objave, kot je na primer #drivingselfie.

Po podatkih raziskave bodo med vožnjo najverjetneje posneli ‘sebek’ britanski vozniki (33 odstotkov), sledijo jim vrstniki v Nemčiji (28 odstotkov), Franciji (28 odstotkov), Romuniji (27 odstotkov), Italiji (26 odstotkov), Španiji (18 odstotkov) in Belgiji (17 odstotkov).

Zgodovina selfija