Scala je češki način, kako konkurenci nalomiti zobe

Aktualno, Novosti, Škoda

Mnogo kupcev vozil se, ko se odloča za nov avtomobil, ki bo opravljal vsakdanje prevoze, običajno ne ozira v višje avtomobilske razrede, kaj šele med predstavnike premijskih znamk.

A morda bi moralo biti drugače, to dokazuje novi Mercedes razred B. Kupci že nekako pričakujemo, da bo premijski avtomobil obvezno imel tudi premijsko ceno, ki bo v območju 50 tisočih evrov. To pa ne drži vedno, kakor dokazuje nov Mercedes razred B, ki je v osnovni bencinski različici s šeststopenjskim ročnim menjalnikom B 160 na voljo že za dostopnih 24.500 evrov, osnovna dizelska različica B 160 d pa stane 25.900 evrov.

Škoda se je torej resneje kot kadarkoli lotila “golfovega” razreda, v katerem je konkurenca izjemna, konkurente pa marsikdaj ločujejo le nianse, tudi tiste na ceniku. Scala je povsem novo ime, a znamka ni novinec med kombilimuzinami nižjega srednjega razreda.

Na hitro se spomnimo škode rapida (sportbacka): bil je že tukaj, poskušal je že, a prav s fanfarami ga niso pospremili v pokoj, pa čeprav je bila glede na velikost avta njegova cena kar atraktivna, na voljo pa je bil tudi kot limuzina. Premalo drzen videz morda? In premalo vsebine? Pa stara platforma, ki ni dovoljevala kaj več zgolj povprečnega doživetja vožnje …

Scala je dejansko povsem nov avto. Prvi dokaz je platforma MQB, ki je že dolgo stalnica vseh novodobnih vozil iz koncerna VW, sedaj jo je končno dobila tudi scala. Gre za izpeljanko A0, ki jo ima denimo tudi seat ibiza. Pri Škodi so platformo preuredili na način, da sta skupna (4.362 mm) in medosna razdalja (2.649 mm) precej večji. Scala je po dolžini za skoraj 10 centimetrov daljša od VW golfa, po medosni razdalji pa je celo prva generacija škode octavie v primerjavi s scalo pravi palček.

Scala je torej nadpovprečno velika že na zunaj! In ker govorimo o škodi, je scala velika tudi znotraj. Morda je to ob prvem stiku še najmanj očitno na prvih dveh sedežih, a usedite se v drugo vrsto in ostrmite! Toliko prostora za noge v tem razredu je resnično izjema. Vse skupaj začini še kar 467 litrov velik prtljažnik – spomnimo, še nekaj let nazaj je bilo 400 litrov v tem razredu magična meja, vrednosti 467 litrov pa se pred 10 leti ni sramoval niti kakšen karavan.

Prtljažnik je mogoče opremiti z dvojnim dnom, tisti bolj previdni si bodo želeli rezervne pnevmatike – v tem primeru bo prostornina nekoliko okrnjena. Delovno uporabnost scale je mogoče nadgraditi z doplačljivo opcijo zlaganja sopotnikovega naslonjala za prevoz daljših predmetov. Zloženo zadnje naslonjalo sicer za seboj ne pušča ravnega dna.

Če scala po notranji prostornosti lepo nadgradi že tako uporabnega rapida, pa je med avtomobiloma svetlobno leto razlike glede naprednih pomagal. Seveda je v scali standarden sistem samodejnega zaviranja v sili, prav tako pomagalo za vzdrževanje voznega pasu. Za doplačilo je sploh prvič sploh pri znamki Škoda mogoče vgraditi sistem nadzora mrtvih kotov, ki ga imenujejo Side assist. Gre za zmogljive stranske “oči”, ki lahko opazijo druga vozila celo do 70 metrov bočno nazaj in dodatno tudi preprečujejo trke z ostalim prometom pri vzvratni vožnji.

Več na: https://www.zurnal24.si/avto/scala-je-ceski-nacin-kako-konkurenci-nalomiti-zobe-skoda-328345 – www.zurnal24.si

Tri opreme in dva podpaketa

Osnovne opreme so tri: active, ambition in style. Pri active gre bolj za “delavski avto”, ki ima ročno klimatsko napraqvo, prednja električna stekla, osnovne LED luči spredaj in zadaj, 6,5-palčni zaslon na radio napravi … Ambition je tista oprema, ki doda še nekaj pomembnih lastnosti, med drugim alu platišča, samodejno klimo, tempomat in bluetooth. Oprema style dvigne udobje s polnimi LED in prilagodljivimi žarometi, zadnjimi parkirnimi senzorji, boljšim ozvočenjem, 8-palčnim zaslonom in 2x USB-C  priključkom … 

Kupci lahko scalo začinijo še z dvema podpaketoma, imenovanima image (poudarek na zunanjih “črnih” dodatkih) in emotion. Spoznali ju boste med drugim po tem, da imajo takšne scale steklo prtljažnih vrat lično podaljšano v sam zadek. Precej možnosti je še na seznamu doplačil, med opcijami pri scali je tudi aktivni 10,25-palčni voznikov zaslon, ki nadomesti klasične merilnike.

Pri motorjih je scala pragmatična. Jedro motorizacije predstavlja 1,0-litrski TSI motor v različici s 70 kW (95 KM) ter petstopenjskim menjalnikom, ter 85-kilovatnež (115 KM). Slednji naj bi bil najbolj priljubljena izbira, mogoče ga je spariti že tudi s sedemstopenjskim DSG menjalnikom. Vrh bencinske ponudbe predstavlja 1,5-litrski motor s 110 kW (150 KM) in serijsko tehnologijo izklapljanja valjev. RS in scala? Ne bi se spodobilo … Dizelske barve bo branil le 1,6-litrski TDI motor s 85 kW (115 KM). 

Start pri 15.046 evrih

In še cene. Scala je v primerjavi z upokojenim rapidom dražja čez palec za kakih 1.500 evrov, s čimer še enkrat več dokazuje, da gre za popolnoma drugačen in tudi bolje opremeljen avto. Cene se začnejo malenkost nad 15 tisoč evrov, zlata sredina (ambition 1,0 TSI 85 kW) pa stane po ceniku 17.385 evrov. Dizel z opremo ambition starta šele pri dobrih 20 tisočakih.

Uvoznika niti malo ne skrbi, da scala ne bo šla v promet, letos jih nameravajo prodati do 500, prihodnje polno leto pa že 800. A številka bo še najbolj odvisna od tovarniških kvot, saj se Škoda trenutno bori s hudim pomanjkanjem prostih proizvodnih kapacitet, kar lahko povzroča tudi daljše čakalne dobe za posamezna različice.