15.000 km, pa le dvakrat na bencinski postaji

Mini, MINI, Testi

Mini coutnryman S E ima kar 165 kW skupne moči, stane pa od 38 tisoč evrov dalje. Gre za prvega elektrificiranega minija, kljub temu pa je njegov hibridni pogon dodobra preizkušen v vozilih sestrske znamke BMW. Kljub temu, da je hibrid ima tudi športno oznako S. To v teoriji pomeni, da zna vozilo pričarati veliko […]

Mini coutnryman S E ima kar 165 kW skupne moči, stane pa od 38 tisoč evrov dalje.

Gre za prvega elektrificiranega minija, kljub temu pa je njegov hibridni pogon dodobra preizkušen v vozilih sestrske znamke BMW. Kljub temu, da je hibrid ima tudi športno oznako S. To v teoriji pomeni, da zna vozilo pričarati veliko dinamike, saj gre za drugi najhitrejši countryman, ki si ga lahko omislite. Le JWC zmore še bolje dvigniti adrenalin, ko pohodimo stopalko za plin.

Kombinirana moč kultiviranega in tihega 1,5-litrskega bencinskega trivaljnika in neslišnega električnega motorja je velika, kar 165 kilovatov oziroma vsega pet manj kot JCW. To se v številkah izraža s pospeškom 6,8 sekunde od 0 do 100 km/h, oziroma vsega 0,3 sekunde manj kot pri modelu JWC. Je pa zaradi obilja navora od začetka pospeševanja od 0 do 60 km/h še bolj prepričljiv od športne različice countrymana, če ne upoštevamo zvočne kulise.

Tudi v resnici je mini cooper S E countryman agilen mesti terenec, ki gre zahvaljujoč štirikolesnemu pogonu tudi na teren, a takrat ne upravičuje svojega poslanstva – hibridi so pa ja ekološki, porabijo malo goriva, zanje je rezerviran desni pas pa umirjene voznike. Tako je. Testni avtomobil zna pokazati dva obraza, povsem nasprotna.

Športno ali ekološko, oboje ne gre

Omogoča tri načine vožnje, s katerimi voznik povsem prilagaja način vožnje, od načina vožnje pa je močno odvisna poraba goriva oziroma elektrike in tudi doseg vozila in pogostost ustavljanja na bencinski črpalki. S pritiskom na stikalo na armaturni plošči smo lahko določili varčevanje z elektriko, avtomatski način preklapljanja med bencinskim in električnim motorjem oziroma smo lahko izbrali zgolj električni način vožnje, ki je omogočen, če je baterija dovolj napolnjena. Poleg tega na slog in dinamiko vožnje vpliva tudi to, ali izberemo ekološki način ali športni režim vožnje, ko se slogu vožnje prilagaja odzivnost stopalke za plin in avtomatski menjalnik.

Mini cooper S E countryman | Avtor: Saša Despot

Mini coutnryman S E ima kar 165 kW skupne moči, stane pa od 38 tisoč evrov dalje.

Ali se da čez mesec priti z eno posodo bencina, brez, da bi se ustavili na polnjenju na bencinski črpalki? V 10 dneh smo tudi v resnici porabili zgolj eno posodo goriva. A pogoje je bil, da smo baterijo vozila ponoči polnili doma, na hišni vtičnici, podnevi pa v službi. Dodaten pogoj je, da morate imeti za premagovanje daljših razdalj doma še eno vozilo, bencinsko ali dizelsko. Ko sem ponoči napolnil baterijo do 100-odstotkov je merilnik dosega pokazal, da lahko na elektriko prevozim 27 kilometrov poti. Ker se v službo iz Kamnika do službe v BTC v Ljubljani ne vozimo po avtocesti, je tak doseg tudi realen.

Še več, po 20 kilometrih poti do službe mi je ostalo v bateriji še za 11 kilometrov dosega. Na srečo je v BTC dovolj polnilnih postaj za električna vozila, da lahko napolnim baterijo tudi med službenim časom. Ko sem se vrnil iz službe domov, je bila baterija še povsem dovolj polna, da sem naredil klasična tedenska opravila, skok v trgovino, v vrtec in še po kakšno malenkost. Torej, med tednom nisem porabil skoraj nič bencina. Je pa bilo zanimivo, da se je zjutraj, kljub polni bateriji, najprej vključil bencinski motor, za kakšen kilometer poti, šele nato je sistem preklopil na izključno električno vožnjo. 

Mini cooper S E countryman | Avtor: Saša Despot

Bistvo tega vozila je, da večino časa voziš na elektriko, kar pomeni polnilnica v službi oziroma doma. Polnjenje je enostavno, zato pa polnilni kabli tratijo prostor. Razlika s 100-odstotno električnim avtomobilom je, da je treba priključni hibrid v mojem primeru polniti najmanj dvakrat na dan oziroma noč, če se želiš na relaciji služba dom, dom-vrtec/šola/trgovina, voziti zgolj na elektriko. Na ta način sta bolj obremenjena baterija in polnilni kabel.

Pod črto

S tesnim vozilom bi na leto lahko prevozil 90 ali celo več odstotkov poti le na elektriko, a bi moral biti avtomobil konec tedna parkiran pred hišo. Če želite po 15.000 kilometrih le dvakrat obiskati bencinsko postajo morate avtomobil več ali manj uporabljati zgolj za pot v službo in nazaj in dvakrat na dan polniti baterijo. Ko se odpravite na izlet v hribe ali na počitnice, je posoda za gorivo hitro prazna. Tudi na avtocesti bo baterija hitro prazna, če ravno ne varčujete elektrike za kasnejšo vožnjo po mestu, nekaj elektrike se sicer v baterijo vrne tudi z regeneracijo zavorne energije.

Tudi s polno posodo za gorivo pa bo na avtocestni poti treba kaj hitro iskati bencinsko črpalko. Ne računajte več kot na 300-kilometrski doseg, poraba goriva pa je tudi v eko načinu velika, devet litrska, ob znani gokart vožnji, pa hitro preskoči mejo 10 litrov na 100 kilometrov.