Rezultati novega Clia na Euro NCAP 2012

Aktualno

Novi Clio je po preskusih pasivne varnosti, ki jih je izvedla neodvisna ustanova EuroNCAP, prejel oceno pet zvezdic. Ta rezultat, ki je bil dosežen kljub zaostritvi postopkov te ustanove od januarja 2012, ponovno potrjuje strokovno znanje Renaulta na področju pasivne varnosti.

Novi Clio je po preskusih pasivne varnosti, ki jih je izvedla neodvisna ustanova EuroNCAP, prejel oceno pet zvezdic.

 
Ta rezultat, ki je bil dosežen kljub zaostritvi postopkov te neodvisne ustanove od januarja 2012, ponovno potrjuje strokovno znanje Renaulta na področju pasivne varnosti.
 
DB2E0460-F34C-11E1-AF32-0E0966B94067
 
Novi Clio s 85-odstotnim dosežkom v skupni oceni presega oceno svojega predhodnika in se uvršča med najboljše modele v svojem razredu, saj je prejel najvišje ocene tudi za zaščito otrok in pešcev ter za varnostno opremo.
 
Zaščita odraslih potnikov
 
V primeru čelnega trka potnika na prednjih sedežih ščitijo dve učinkoviti čelni varnostni blazini in varnostna pasova, od katerih ima vsak tudi zategovalnik in omejevalnik zatezne sile, ki je umerjen na silo 400 daN. Vsi sedeži zadaj so opremljeni s tritočkovnimi varnostnimi pasovi, stranska pa imata tudi omejevalnika zatezne sile.
 
Renaultova tehnološka inovacija Fix4sure, ki so jo razvili za preprečevanje zdrsa telesa pod varnostnim pasom v primeru čelnega trka (submarining), s posebno grbo v vsakem sedalu in nizko nameščenimi zaponkami varnostnih pasov vse potnike v Novem Cliu učinkovito varuje tudi pred tem pojavom.
 
Sorazmerno slabša zaščita, ki jo nudita stranici avtomobila, pomeni, da so bočni trki pogost vzrok težkih ali celo smrtnih poškodb. Zaradi tega je bil Novi Clio deležen posebnih rešitev, ki so pripomogle k spektakularni najboljši oceni: osem točk od osmih možnih. Za do dvakrat hitrejšo zaznavo trka in odziv nanj ima Novi Clio na vsaki strani vgrajeni dve tipali – po eno v prednjih vratih in po eno v srednjih stebričkih. Poseben algoritem glede na silovitost trka določa čas in način proženja stranskih varnostnih blazin, ki ščitita glavo in trup.
 
Zahvaljujoč tem odlikam je Novi Clio skupaj z rezultati preskusnih trkov v drog in od zadaj za zaščito odraslih potnikov prejel 32 točk od skupno 36 možnih, kar je eden najboljših dosežkov vseh časov v segmentu malih avtomobilov.
 
Zaščita otrok
 
Zahvaljujoč dognani osnovni zgradbi in tritočkovnim pritrdiščem Isofix na sovoznikovem in obeh stranskih sedežih zadaj je Novi Clio prejel eno najvišjih ocen za zaščito otrok med avtomobili segmenta B: 43 točk od skupno 49 možnih.
 
Zaščita pešcev
 
Novi Clio ima prednji del zasnovan tako, da v primeru trka čim bolj omeji tudi poškodbe pešcev. Odbijač nima štrlečih robov, običajno zelo trd spodnji del vetrobranskega stekla p je zasnovan tako, da čim bolj zmanjša tveganje poškodb. Pokrov motorja je za 20 mm višji, da je lahko med njim in zgodnjimi deli motorja zmečkljivo območje, ki pripomore k omejevanju poškodb. Novi Clio je za zaščito pešcev dobil oceno 24 točk od 36 možnih, s čimer je na tem področju zaščite uvrščen na sam vrh svojega segmenta.
 
Novi Clio je že serijsko opremljen z regulatorjem in omejevalnikom hitrosti, opozorilno lučko in zvok za neuporabo varnostnih pasov na vseh sedežih ter sistemom za nadzor stabilnosti ESC. Tako je prejel najvišjo oceno sedem zvezdic, ki je prav tako najvišja tovrstna ocena v tem segmentu.