Renault in Caterham skupaj naprej v F1

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Renault Sport F1 in moštvo Caterham F1 z navdušenjem potrjujeta nadaljevanje sodelovanja v svetovnem prvenstvu formule 1 v naslednjih treh letih.

Renault Sport F1 in moštvo Caterham F1 z navdušenjem potrjujeta nadaljevanje sodelovanja v svetovnem prvenstvu formule 1 v naslednjih treh letih. 

Od naslednjega leta naprej bo moštvo Caterham F1 uporabljalo nov pogonski sklop Renault Energy F1, ki je zasnovan v skladu s korenito spremenjenim tehničnim pravilnikom. Pogonski sklop Energy F1 združuje motor V6 z neposrednim vbrizgavanjem bencina in turbo puhalom z dvema elektromotorjema-generatorjema, ki zajemata energijo iz izpušnih plinov in zavor, ter jo dajeta na voljo v obliki električne in mehanske energije. Kadar bo ta sistem sproščal zajeto energijo, bo njegova skupna moč presegala moč sedanjih motorjev V8, a bo kljub temu za več kot 35 odstotkov bolj energijsko učinkovit. Zadostiti bo namreč moral novim določilom tehničnega in športnega pravilnika, ki pretok goriva omejujejo na največ 100 kg na uro, količino goriva pa na največ 100 kg na dirko.

Caterham f1 renault 2013Angleško-malezijsko moštvo in francoska avtomobilska znamka sta v svetovnem prvenstvu formule 1 začela sodelovati s sezono 2011. Odtlej motor Renault RS27 V8 daje pogonsko moč dirkalnikom moštva že tretjo sezono. Jean-Michel Jalinier, predsednik in izvršni direktor Renault Sport F1 je dejal: “V zadnjih treh letih smo videli, kako je Caterham dozorel. Njihova nova oprema je impresivna, tehnična struktura pa trdna. Nova tehnična pravila prinašajo velik izziv, vendar spremembe ponujajo tudi priložnosti. Naslednje leto bo za to moštvo prineslo prvovrstno priložnost, da doseže svoje naslednje cilje. Že od začetka je bilo naše sodelovanje zelo celovito in odprto, zato povsem naravno pričakujemo tudi, da se nam bo obrestovalo. Zelo smo zadovoljni s kakovostjo in zavzetostjo moštev, ki jih bomo oskrbovali, in komaj čakamo, da bo prvi rod dirkalnikov s pogonskim sklopom Energy F1 zapeljal na stezo.”

Cyril Abiteboul, vodja moštva Caterham F1 je dodal: “Ta objava je za naše moštvo formule 1  dobra novica in odraža trdnost vezi, ki smo jih med našima podjetjema spletli od leta 2011. To pe posebej velja za leta 2012 začet skupni projekt serijskih športnih avtomobilov znamk Caterham in Alpine, katerega razvoj že lepo napreduje.

Sezona 2014 bo za formulo 1 pomenila novo obdobje. Naš šport bo naredil korak naprej z navezavo na tehnične spremembe v svetovni avtomobilski industriji, Renault pa je v samem vrhu tega razvoja. Ob začetku našega sodelovanja leta 2011 so na nas, zelo mlado moštvo, naredile velik vtis številne operativne prednosti, ki nam jih je prineslo to sodelovanje. Odtlej nenehno napredujemo. Glede na mladost in položaj našega moštva smo bili navdušeni tudi nad dejstvom, da so pri Renault Sport F1 svoje delovne postopke prilagodili naši velikosti in našo vključenost optimizirali z razširjenim tehničnim sodelovanjem. Skupaj delamo na odprt in odkrit način z namenom, da moštvu Caterham F1 na kratek rok omogočimo doseči veljavo resnega akterja v formuli 1, Renaultu pa zasluženo priznanje za vrhunsko raven tehničnega znanja.

Temeljitost našega sodelovanja bo nedvomno pripomogla k nagli in učinkoviti prilagoditvi na nova pravila in nam omogočila kmalu obirati plodove tega dela. S tem bomo imeli najboljše možnosti za nadaljnje napredovanje po hierarhični lestvici formule 1 v letu 2014 in kasneje.”