2. Rally Nova Gorica Italijanu

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Na Banjški planoti je minulo soboto potekal 2. Rally Nova Gorica. Tekmovanje je bilo po lanski krstni izvedbi uspešna prireditev tudi letos.

Na Banjški planoti je minulo soboto potekal 2. Rally Nova Gorica. Tekmovanje je bilo po lanski krstni izvedbi uspešna prireditev tudi letos.

Nastopajoče posadke so prikazale hitre in atraktivne vožnje, v prijetnem jesenskem vremenu se je zbralo veliko gledalcev in tudi domačini so ponovno gostoljubno odprli vrata svojih domačij. Dirka je potekala po predvidenem urniku, večjih zapletov ni bilo, pa tudi resnih nesreč, razen ene, ne – Žbogarja s Peugeotom 207 S2000, ki je nekajkrat prevrnil svoj najeti dirkalnik. Organizatorji so s prireditvijo zelo zadovoljni.

Na štartu dirke, ki je štela za mednarodni regijski pokal Alpe Adria, se je zbralo 65 posadk iz 4 držav. Največ je bilo slovenskih, sledile so italijanske, po ena posadka pa je prišla iz Avstrije in Hrvaške. Že takoj je povedel lanski zmagovalec Claudio De Cecco in prednost obdržal do zaključka rallyja. Ves čas je bil na drugem mestu naš Aleks Humar, ki je nastop izkoristil tudi kot odlično testiranje pred pomembnim tekmovanjem naslednji konec tedna. Po prvih dveh HP je bil tretji Igor Žbogar, a je domačin naredil napako v 3 HP in na skoku zletel s ceste. Pri tem se je njegov v Italiji najeti dirkalnik Peugeot 207 S2000 večkrat prevrnil po bregu, a se je posadka izvlekla brez poškodb. Žal tega ne moremo reči za avtomobil. Na cilju je nato stal na najnižji stopnički zmagovalnega odra Avstrijec Alfred Kramer. Voznik Mitsubishija, ki letos nastopa s slovensko licenco je postal tudi zmagovalec dirke v konkurenci pokala Alpe Adria, ponovno pa je navdušil še en domačin Vasja Miklavčič. Lansko peto mesto je še izboljšal in končal tik pod zmagovalnim odrom. Ugnal je vrsto voznikov v zmogljivejših dirkalnikih in še enkrat dokazal, da gre za vrhunskega rally voznika. Za njim je odlično peto mesto osvojil še en hiter Slovenec, Matej Grudnik. Velenjčan lani ni nastopil, a je letos dokazal, da zahtevne cesta na Banjški planoti ustrezajo njemu in njegovemu Renault Twingu R2.

Na rallyju se je v prijetnem vremenu zbralo veliko število navdušenih gledalcev, ki so burno spremljali nastope prav vseh posadk. Z njimi so se nato lahko družili v servisni coni, kjer so gostoljubni domačini poskrbeli za obilno ponudbo hrane in pijače. Vsi prisotni so se ponovno izkazali tudi z dobrodelno noto, saj je bila prodaja zapestnic za Fundacijo Vrabček upanja uspešna, njihovo stojnica pa je bila ves dan dobesedno oblegana. Skratka, sobota na Banjški planoti je bila pestra in zanimiva, tako, da lahko vsi skupaj že razmišljamo o tretji izvedbi dirke prihodnje leto. Po odmevih na letošnjo, ki smo jih slišali v večernih urah, je dirka že dobili svoj domicil na planoti nad Novo Gorico.