Red Bull na drugo mesto z močjo motorja RS27

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Sebatian Vettel iz moštva Red Bull Racing je z močjo motorja Renault RS27 V8 v uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva formule 1 v Melbournu osvojil drugo mesto. Lanski svetovni prvak je v cilj pripeljal 2 sekundi za…

Sebatian Vettel iz moštva Red Bull Racing je z močjo motorja Renault RS27 V8 v uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva formule 1 v Melbournu osvojil drugo mesto.
 

Lanski svetovni prvak je v cilj pripeljal 2 sekundi za zmagovalcem Jensonom Buttonom in dve sekundi pred tretjeuvrščenim Lewisom Hamiltonom. Drugi dirkač moštva Red Bull Racing, Mark Webber je v cilj pripeljal na četrtem mestu, kar je njegova najboljša uvrstitev v domači dirki doslej. Zveza Red Bull Racing – Renault je skupaj osvojila 30 točk.

Williams F1 Team je bil v prvem nastopu z motorjem RS27 ta konec tedna zelo konkurenčen. Pastor Maldonado je dirko začel z odličnega osmega startnega mesta in je dirkal v vodilni deseterici vse do zadnjega kroga. Venezuelec je bil šesti, a je v tesnem zasledovanju Fernanda Alonsa v Ferrariju izgubil nadzor nad dirkalnikom in le nekaj ovinkov pred ciljem dirko končal ob zaščitni ograji. Bruno Senna je bil takoj po startu vpleten v nesrečo v prvem ovinku, zaradi česar je zdrsnil na začelje, vendar je dirko nadaljeval zaradi nabiranja podatkov in izkušenj z novim dirkalnikom in motorjem. Na žalost je bilo dirke zanj konec v 53. krogu, ko se je izkazalo, da je bil v prerivanju s Felipejem Masso dirkalnik preveč poškodovan.

Lotus F1 Team, ki tudi uporablja motorje Renault RS27, je ves konec tedna dosegal zelo dobre rezultate, saj se je Romain Grosjean z dirkalnikom E20 v kvalifikacijah uvrstil na tretje mesto. Za Francoza je bilo dirke predčasno konec po le dveh krogih, ko je bil odrinjen čez rob steze na pesek. Ob tem se je zlomila prednja desna obesa, kar je pomenilo neizogiben in takojšen odstop. Kimi Räikkönen je s 17. startnega mesta v dirki napredoval na sedmo mesto, s katerim je osvojil dragocenih šest točk.

Caterham F1 Team je pokazal solidno hitrost, saj sta Heikki Kovalainen in Vitalij Petrov vozila v sredini, vendar je bil Vitalij v 36. krogu prisiljen odstopiti zaradi težav z volanom, Heikki pa je dirko končal v 41. krogu zaradi suma okvare krmilnega droga, saj so v moštvu želeli preprečiti morebitno večjo škodo.

92C95914-7330-11E1-A157-D43D65B94067Rémi Taffin, vodja operacij Renault Sport F1 na dirkališčih: “Dirkališče v Melbournu je za pripravo motorjev zelo zahtevno, saj morajo biti zelo odzivni v izhodih iz počasnih in srednje hitrih ovinkov za močno pospeševanje na ravninah. To pa zelo poveča porabo goriva, kar pomeni, da moramo zelo skrbno programirati krmiljenje motorja. Tako je težko doseči res dober rezultat, torej imeti tri dirkače med osvajalci točk sploh ni slab začetek sezone. Vendar so še bolj opogumljajoči hitrost in zmogljivosti, ki smo jih pokazali z vsemi našimi partnerji. Sebastian je imel dobro dirko s končnim drugim mestom, prav tako Mark s četrtim osvojenim mestom. Čeprav to ni največji dosežek, kakršnega bi si želeli, je soliden uvod v letošnjo sezono in dobra osnova za doseganje napredka.
Lotus F1 Team je danes s Kimijem osvojil lepo število točk. Ves konec tedna je naša naveza delovala dobro, saj je Romain osvojil zelo dobro startno mesto, nazadnje pa je Kimi glede na njegov izhodiščni položaj dosegel odličen izkupiček.
Tehnični paket Williams-Renault je tukaj deloval izjemno dobro tako v kvalifikacijah kot tudi v dirki. Sezona bo še dolga, vendar so obeti že vidni. Pastor je dobro dirkal in videti je bilo, da bo osvojil pomembno število točk, vendar se tokrat pač ni izšlo. Tudi Bruno je imel smolo, da so razbitine, ki jih je dirkalnik pobral ob zapletu, povzročile pregrevanje dirkalnika. Ker moramo ta motor uporabiti tudi za naslednjo dirko v Maleziji, je bila odločitev o odstopu pravilna, da bi se izognili morebitnim poškodbam motorja.
Caterham nadaljuje svoj vzpon proti sredini in prav škoda je, da niti en dirkalnik ni mogel pripeljati do cilja. Heikki je imel že na začetku dirke težave s sistemom KERS, ki jih sedaj proučujemo. To je pomenilo, da je imel na voljo manj moči in ni mogel doseči več. Vendar je moštvo v primerjavi z lanskim letom doseglo napredek, to pa je dober znak za naprej.
Dirka v Maleziji  bo zelo kmalu, tam pa bodo obremenitve motorja popolnoma drugačne, saj visoka temperatura in velika vlažnost otežujeta izbiro pravih in natančnih nastavitev. Kljub zelo omejenemu času med obema dirkama zahvaljujoč močni podpori sodelavcev v preskusnih laboratorijih v Viry-Châtillonu menimo, da smo pripravljeni in zmožni ta dober začetek sezone še nadgraditi.”

Motorji Renault so v dirki za VN Avstralije skupaj osvojili 36 točk za SP.

Nekaj najvidnejših uspehov Renaulta v formuli 1 doslej: 142 zmag, 194 prvih štartnih mest, vključno z dosežki motorjev z imeni Supertec, Mecachrome in Playlife.