Volvo opozarja na cilje in taktike EU

Aktualno

Volvo opozarja, da so cilji EU za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida ogroženi zaradi neobstoja usklajenih spodbud za kupce. Volvo tudi meni, da je ključnega pomena nepretrgano podpirati raziskave in razvoj na področju…

Volvo opozarja, da so cilji EU za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida ogroženi zaradi neobstoja usklajenih spodbud za kupce.
 

Volvo tudi meni, da je ključnega pomena nepretrgano podpirati raziskave in razvoj na področju vozil, vključno z električnim pogonom.

928F8648-73F9-11E1-97C6-D43D65B94067

Stefan Jacoby, predsednik in izvršni direktor podjetja Volvo Car Corporation, je na panožnem seminarju v Bruslju opozoril na morebitno ogroženost delovnih mest, investicij in konkurenčnosti evropske avtomobilske industrije zaradi pristopa Evropske komisije do elektrifikacije.
 
»Podjetje Volvo Car Corporation EU poziva h koordinaciji spodbud ob hkratni podpori raziskav in razvoja, sicer se lahko zgodi, da evropski proizvajalci avtomobilov izgubijo trenutni vodilni položaj na področju tehnologije,« je dejal Stefan Jacoby in dodal: »To dolgoročno ogroža konkurenčnost naše panoge in delovna mesta v Evropi.« Volvo prav tako ni prepričano v uresničljivost Bele knjige Evropske komisije o transportu, ki do leta 2050 zahteva najmanj 60-odstotno znižanje izpustov toplogrednih plinov v transportni panogi za doseganje ciljev EU na področju okoljskih sprememb. Dokument EU prav tako zahteva prepolovitev števila avtomobilov na konvencionalni pogon v mestih do leta 2030 in prenehanje njihove uporabe do 2050. 
 
Resen izziv za panogo
 
»Evropski proizvajalci osebnih vozil bodo pred izjemno težkim izzivom, če se zakonodajni ukrepi za zmanjšanje izpustov CO2 in uporabo elektrificiranih vozil izvedejo brez spodbud za nakup takih vozil, ki bi jih cenovno približale večjemu številu kupcev« je dejal Stefan Jacoby.
 
Leta 2011 je bilo po svetu prodanih manj kot 50.000 električnih vozil, kar ustreza tržnemu deležu okoli 0,1 odstotka. Ta številka namiguje, da bodo vozila z notranjim izgorevanjem ohranila levji delež trga v bližnji prihodnosti. »Resnično prehitro bi bilo odpisati konvencionalni dizelski in bencinski pogon. Nenehno izboljšujemo njihovo učinkovitost. V preteklih dveh letih je Volvo izpuste CO2 naših dizelskih in bencinskih motorjev zmanjšal za 13 odstotkov,« je dejal Stefan Jacoby.
 
Nerealna predvidevanja glede elektrifikacije
 
Čeprav uradni cilji za izvedbo elektrifikacije v EU še niso bili zastavljeni, panožne raziskave nakazujejo, da so številne države članice pretirano optimistične glede hitrosti uvajanja elektrificiranih vozil. Raziskava Evropske komisije z naslovom »Evropska strategija za čista in energetsko učinkovita vozila« za leto 2020 predvideva 3 do 4 odstoten delež električnih vozil na baterijski pogon in električnih hibridov. Ta delež bo narasel na 30 odstotkov do leta 2030. »Obe napovedi sta nerealistični. Glede na pomanjkanje koordiniranih vladnih spodbud in visoke stroške baterij je težko verjeti, da bo delež električnih vozil leta 2020 presegel 1 odstotek,« je dejal Stefan Jacoby.
 
Potreba po raziskavah in spodbudah
 
Eden izmed glavnih razlogov, ki preprečuje hitro povečanje števila električnih vozil na naših cestah, je prepočasno zmanjševanje stroškov elektrifikacijskih tehnologij. »Panožni napori za zmanjšanje stroškov ne morejo v celoti amortizirati dodatnih stroškov baterijskega sistema. Za uspešen nastop na trgu so potrebne panevropske subvencije in spodbude. A te potrebne spodbude so žal ogrožene zaradi trenutne dolžniške krize,« je dejal Stefan Jacoby.
 
Prikaz zavezanosti podjetja Volvo Car Corporation za doseganje vodilnega položaja na področju elektrifikacije je nedvomno predstavitev novega priključnega hibrida V60 v letu 2012. »Priključni hibrid V60 je izvrsten avtomobil, ki je spodbudil izjemno tržno zanimanje, a kljub našim naporom za znižanje cene pod 50.000 evrov, so potrebne dodatne subvencije za doseganje širše baze uporabnikov.«
 
Ogrožen vodilni položaj
 
Elektrifikacija mora biti uresničena ob sodelovanju avtomobilske panoge, vlad, infrastrukturnih ponudnikov, električnih podjetij in znanstvenih ustanov. Kitajska vlada je tako npr. zagotovila 15 milijard ameriških dolarjev za domače raziskave in razvoj elektrifikacije na področju vozil. Ta znesek bistveno presega zaveze EU in ZDA na tem področju.
 
O izzivih doseganja ciljev izpustov za EU so debatirali delegati Evropske komisije, akademiki in panožni predstavniki. Na srečanjih v okviru seminarja, ki se bodo dotikala širših področij kot so infrastruktura, spodbude, gospodarske prioritete in optimizacija stroškov proizvodnje za doseganje resnične elektrifikacije v Evropi, bo sodelovalo tudi preko 300 visokih gostov iz bruseljske politične in gospodarske smetane.