Rally Idrija 2012: Italijan pobral zmago

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Z drugim mestom skupno in prvim v razvrstitvi slovenskega DP na reliju v Idriji je Darko Peljhan postal najuspešnejši voznik relija od slovenske osamosvojitve. V spremenljivih vremenskih pogojih je bil na reliju sicer razred zase italijanski voznik Andrea Smiderle.

Z drugim mestom skupno in prvim v razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva na reliju v Idriji je Darko Peljhan postal najuspešnejši voznik relija od slovenske osamosvojitve, Humar odstopil.

 
V spremenljivih vremenskih pogojih je bil na reliju v Idriji sicer razred zase italijanski voznik Andrea Smiderle s Peugeotom 207 S2000, drugo mesto pa je osvojil Darko Peljhan z Mitsubishi Lancerjem EVO9. Za Peljhana je bila to prva zmaga po treh letih, skupno pa že 27 v konkurenci slovenskega državnega prvenstva. S tem je postal najuspešnejši voznik po posamičnih zmagah, saj ima zdaj zmago več od Tomaža Jemca.
 
AB5358D2-1695-11E2-B293-E7A465B94067
 
V Idriji mnogo favoritov ni videlo cilja relija. Že na prvi hitrostni preizkušnji je napako naredil Aleks Humar (Škoda Fabia S2000). Aleks in Florjan, ki sta naslov prvakov osvojila že predčasno, sta želela na dirki v domačem kraju nadaljevati niz nepremagljivosti, letos sta namreč v konkurenci slovenskega prvenstva zmagala prav na vseh hitrostnih preizkušnjah, ekipa Target motorsport pa je zmagala na zadnjih zaporednih 17 relije državnega prvenstva.
 
Uvodna preizkušnja relija je potekala po središču Idrije, večtisočglava množica gledalcev pa je kot zadnja na progi pričakala prav posadko Humar – Rus. A njun nastop je bil končan po dobri polovici odpeljanega prvega kroga. Z desnim delom sta zadela šikano, avtomobil je dvignilo on pristanku pa je dirkalnik zadel robnik ob cesti. Ob tem je prišlo do poškodbe prednje desne gume, zaradi česar sta lahko odpeljala le še nekaj sto metrov, zatem pa je bilo nastopa konec. Kasneje je ekipa ugotovila, da okvare ne bodo mogli odpraviti in nastopa je bilo za ekipo Target motorsporta konec. Kljub odstopu pa se ekipa veseli letošnjega naslova državnega prvaka, za Humarja je to drugi naslov, za Florjana prvi, za ekipo Target motorsport pa tretji zaporedni.
 
Predčasno je moral odstopiti tudi Marko Jeram (Citroen C2-R2), Mitja Klemenčič, Rajko Žakelj (oba Mitsubishi Lancer EVO9) in Boštjan Logar (Peugeot 206 R3). Reli je zaključilo le 43 posadk od 69.
 
V skupni razvrstitvi je bil ob Smiderleju in Peljhanu na zmagovalnem odru še Matej Grudnik (Renault  lio RS), ki je prav na zadnji hitrostni preizkušnji prišel do zmage v diviziji II. Z drugim mestom je Alan Pajk potrdil naslov državnega prvaka.
 
V diviziji I je bila največje presenečenje relija Klavdija Senica (Fiat Panda), ki je v najbolj množičnem razredu zanesljivo zmagala in bila kar deseta v skupni razvrstitvi. S tretjim mestom je naslov državnega prvaka pripadel Jerneju Fakinu v istem avtu kot Senica.
 
Jaka Fidel je ponovno pripravil odlično fotogalerijo, ki jo najdete spodaj v videu.