Prototip Audi e-tron predstavljen na velikem odru

Aktualno, Novosti

V stavbi danskega kraljevega gledališča (Royal Danish Playhouse) v Kopenhagnu Audi prvič predstavlja notranjost prototipa Audi e-tron. Žarometi so usmerjeni na športnega terenca višjega razreda z izključno električnim pogonom. Od zunaj ga sicer še obdaja za e-tron značilna maskirna folija, a prototip Audi e-tron tukaj javnosti predstavlja svojo zasnovo notranjosti. Tako kot koncertna dvorana tudi […]

V stavbi danskega kraljevega gledališča (Royal Danish Playhouse) v Kopenhagnu Audi prvič predstavlja notranjost prototipa Audi e-tron. Žarometi so usmerjeni na športnega terenca višjega razreda z izključno električnim pogonom. Od zunaj ga sicer še obdaja za e-tron značilna maskirna folija, a prototip Audi e-tron tukaj javnosti predstavlja svojo zasnovo notranjosti.

Tako kot koncertna dvorana tudi električni športni terenec omogoča reprodukcijo čistega zvoka: svojega voznika in potnike po želji razvaja s 3D-zvokom zvočnega sistema Bang & Olufsen Premium Sound System. Glasbo predvaja s pomočjo skupno 16 zvočnikov in ojačevalnik z močjo 705 W.

Prizorišče v notranjosti prototipa Audi e-tron predstavlja velik lok, t. i. wrap-around, ki obdaja armaturno ploščo z navpičnimi linijami vse do izrazito oblikovanih vratnih oblog. Pri tem vključuje ščitnik nad serijskim Audijevim virtualnim prikazovalnikom in zaslona opcijskih virtualnih zunanjih ogledal. Ta bodo svojo svetovno premiero doživela v serijski različici prototipa Audi e-tron.

Virtualna zunanja ogledala nudijo številne praktične prednosti na področju udobja in varnosti. Njihov ploski nosilec vključuje majhno kamero, iz katere se digitalno obdelana slika prenaša na 7-palčni OLED-zaslon v notranjosti vozila. Voznik lahko različne nastavitve opravi z dotikom. Tako lahko na primer premakne izsek slike in s tem prilagodi želeno vidno polje, sliko pa lahko tudi poveča ali pomanjša. V sistemu MMI lahko izbere tri poglede za različne situacije: za avtoceste, za zavijanje in za parkiranje.

Eden od zanimivih elementov v notranjosti je tudi konzola sredinskega tunela, ki leži na odprtih stranicah. Nad njo naslon za roko z integrirano izbirno ročico deluje, kot da bi lebdel. Celotna vozniška kabina se izrazito osredotoča na voznika.

Prototip Audi e-tron je v vsaki izvedbi opreme opremljen s skrbno usklajenimi sedežnimi prevlekami, barvami in dekorativni elementi. Tako žlahtno usnje Valcona kot temni krtačeni aluminij v športnem videzu – na področju obdelave in izbire materialov električni športni terenec izpolnjuje najvišje zahteve kakovosti. Videz šivov na sedežih se ravna po motivu električnih vodnikov. Po želji kontrastni šivi in všiti robovi zasijejo v oranžni barvi. Z opcijskim paketom notranje ambientne osvetlitve površine zasijejo v mehki svetlobi, osnovne linije notranjosti pa so jasno začrtane. Pri njem je iz ozadja osvetljen tudi logotip e-tron na armaturni plošči.

S svojo medosno razdaljo, ki meri 2.928 milimetrov, prototip Audi e-tron nudi prostor za pet oseb in prtljago. V zadnjem delu potniškega prostora ploska površina namesto sredinskega tunela, značilnega za običajne modele, poskrbi za dodaten prostor.

Pri Audiju zaključujejo: “S kombinacijo električnega pogona ter udobne in kakovostne notranjosti prototip Audi e-tron ustvarja novo občutenje mobilnosti. Predvsem pri vožnji po mestu je umirjenost skoraj popolna. Slišati je mogoče samo kotalni zvok pnevmatik in tiho brenčanje elektromotorjev. Akustično udobje je velika prednost vseh Audijevih modelov. V prototipu Audi e-tron je nivo tega udobja še povečan, zato je v njem odlično tudi udobje na daljših potovanjih. Njegova karoserija je na vseh predelih, kjer bi lahko prenašala moteč hrup, posebej zvočno izolirana in zatesnjena. Tudi zvok vetra, ki pri vsakem avtomobilu od hitrosti pribl. 85 km/h naprej zaznamuje zvočno zaznavanje, je v notranjosti vozila komaj slišen. Tako se lahko potniki celo pri visokih hitrostih sproščeno pogovarjajo med seboj.”