Prihaja novi V90 Cross Country

Novosti

Vodilna vloga, ki v segmentu Cross Country že desetletja pripada znamki Volvo, je dobro poznana. S povsem novim V90 Cross Country pa švedski proizvajalec še dodatno utrjuje svoj položaj in na ta način povečuje svojo linijo avtomobilov z oznako 90 (XC90, S90, V90, V90 CC). Prvi Cross Country je bil razvit leta 1996 in je […]

Vodilna vloga, ki v segmentu Cross Country že desetletja pripada znamki Volvo, je dobro poznana. S povsem novim V90 Cross Country pa švedski proizvajalec še dodatno utrjuje svoj položaj in na ta način povečuje svojo linijo avtomobilov z oznako 90 (XC90, S90, V90, V90 CC).

Prvi Cross Country je bil razvit leta 1996 in je združeval funkcionalno fleksibilnost in izjemno robustno zmogljivost. Danes, dvajset let kasneje, je Cross Country priljubljen segment premijskega avtomobilskega trga. Navdušuje s kombinacijo zmogljive, a hkrati udobne in uživaške vozniške izkušnje.

Ustvarjen za ekstremne razmere

Ko so ga ustvarjali, so imeli v mislih zahtevne cestne in vremenske razmere, ki pogosto vladajo v skandinavskih deželah. Cross Country se odlično znajde na vseh vrstah podlag, od blatnih kolovozov, do večdesetcentimetrske snežne oddeje, hkrati pa uživa v nabiranju kilometrov po gladki avtocesti. Je priljubljena izbira lastnikov čolnov in konj, ki jih je potrebno vleči s posebnimi prikolicami. Cross Country ima dovolj vlečne moči, hkrati pa mu njegova višina omogoča dostop do izjemno težko dostopnih krajev.

“Od samega začetka snovanja koncepta Cross Country smo bili izjemno pazljivi, saj to ni bila le vaja v nekakšnem robustnem podeželjskem slogu. Sami sebi smo zastavili visoke zahteve, ki naj bi obrodile sadove v resničnih življenjskih situacijah. Vsem zmogljivostim smo seveda dodali tudi številne elemente udobja in razkošja, ki jih Volvo vozniki seveda pričakujejo,” pravi Dr. Peter Mertens, vodja razvoja pri Volvo Car Group.

Težko pričakovani V90 Cross Country bo predstavljen v sredini septembra, takrat bomo tudi dobili prve uradne fotografije vozila.

Kratka zgodovina – Cross Country

Volvo XC70

Volvo XC70

Prva generacija 1997 – 2000
Ustvarjen je bil kot zmogljiva alternativa športnim terencem in avtomobilom s pogonom na prva kolesa. Volvov prvi Cross Country je nosil oznako V70 XC in je pripeljal v času, ko so tradicionalni športni terenci začeli postajati mestni džipi. Cross Country pa je ponudil nov, pustolovski pogled, ki je združeval zmogljivost, funkcionalnost in udobje. Volvo V70 XC je že na samem začetku požel velikanski uspeh, še posebej na severnoameriškem trgu.

Druga generacija, 2000 – 2007
Leta 2000 je bila predstavljena druga generacija V70 XC, ki je vsebovala precej bolj mišičast izgled in je ponujala večjo oddaljenost od tal.
Ko je bila leta 2002 predstavljena prva generacija modela XC90, je V70 XC dobil sodoben štirikolesni pogon. Da bi se ločil od svojega večjega brata, pa je spremenil svoje ime v XC70.

Tretja generacija, 2007 – 2016
Tretja generacija je prišla leta 2007. Vsebovala je še dodatno mero elegance in razkošja. Tudi tretja generacija XC70 je nadaljevala svojo veliko ljubezensko zgodbo v Severni Ameriki, saj je tam predstavljala skoraj polovico celotne prodaje vozil Volvo.

Po zaslugi izjemno uspešne marketinške kampanje je leta 2014 XC70 dobil precej globalne pozornosti kot avtomobil Zlatana Ibrahimovića. Vpliv slavnega švedskega nogometaša je bil izjemen, saj se je prodaja modela XC70 drastično povečala v zadnjih letih njegove proizvodnje.