Jaguar želi v Sloveniji napredovati pod novim okriljem in z novim paradnim konjem

Aktualno, Novo doma

Jaguar in Land Rover, danes združena pod indijskim lastništvom Tate Motorsa, sta z družbo A-Cosmos dobila novo slovensko “domovanje”. Pod okriljem madžarske družbe Wallis, ki je zastopnik za ti dve znamki za celoten trg bivših jugoslovanskih republik (in Albanije), bo skušal A-Cosmos slediti smernicam napredka, ki ga v zadnjem obdobju beležita, sicer originalno britanski, avtomobilski […]

Jaguar in Land Rover, danes združena pod indijskim lastništvom Tate Motorsa, sta z družbo A-Cosmos dobila novo slovensko “domovanje”. Pod okriljem madžarske družbe Wallis, ki je zastopnik za ti dve znamki za celoten trg bivših jugoslovanskih republik (in Albanije), bo skušal A-Cosmos slediti smernicam napredka, ki ga v zadnjem obdobju beležita, sicer originalno britanski, avtomobilski znamki.

A-Cosmos, ki domuje na Celovški cesti v Ljubljani, je s tem postal ekskluzivni prodajalec in eden izmed pooblaščenih serviserjev (poleg Summit Avta). Za začetek bo novi salon in servis na enaki lokaciji – odprli ga bodo v sredini oktobra. V roku približno dveh let pa naj bi se dejavnost preselila na novo lokacijo, kjer bo stal salon po najmodernejših Jaguarjevih standardih.

A-Cosmos, ki odslej zastopa pet avtomobilskih znamk (poleg Jaguarja in Land Roverja tudi BMW, Mazdo in Toyoto), se je za ta korak odločil tudi zaradi prestiža. Jaguar in Land Rover sta v zadnjem obdobju prenovila modelno paleto, tako da se njihovi avtomobili odslej ponašajo z visoko konkurenčnim dizajnom, zanesljivostjo in značilnim slogom. Načrt za leto 2017 je prodati 188 novih vozil, od tega dobri dve tretjini Land Roverjev, slabo tretjino pa Jaguarjev.

Če je paradni konj Land Roverja model Evoque, pa je Jaguar svojega dobil v novem modelu F-Pace. “Najbolj uporaben športni avtomobil na trgu”, kot F-Pacea, raje kot z nazivom SUV, poimenujejo pri Jaguarju, naj bi v Sloveniji v prihodnjem letu predstavljal dobršen del 8 odstotkov prodanih modelov v premijskem segmentu.

Na prireditvi The Art of Performance, ki poteka v okviru Jaguarjeve evropske turneje, smo imeli možnost spoznati vozilo, ki naj bi ga krasili predvsem udobje, moderna tehnologija, prostornost in športni duh.

F-Pace bo na voljo s petimi različnimi motorji: Dvolitrska “turbodizla” s 180 konjskimi močmi bosta na voljo ob pogonu na zadnja (le z ročnim šeststopenjskim menjalnikom) ali vsa štiri kolesa (z ročnim šest- ali samodejnim osemstopenjskim menjalnikom). Trilitrski “Twin-Turbo” dizel s 300 konjskimi moči bo na voljo le s pogonom na vsa štiri kolesa in samodejnim menjalnikom. Enako velja tudi za trilitrska bencinska motorja s kompresorjem (zmogla bosta 340, oz. 380 KM).

Na prvi vtis gre za vozilo, ki bo v segment, ki je izredno zasičen, prineslo nekaj svežine. Krasi ga izredno dopadljiv agresiven izgled. Notranjost vozila je relativno prostorna, a poleg uporabnosti bo ena izmed prioritet kupcev F-Pacea bodo zagotovo tudi vozne lastnosti, ki bodo morale vsaj za nianso preseči konkurenco z vidika športnega duha.

Na prireditvi The Art of Performance imajo obiskovalci možnost spoznati tudi modele XE, XF in F-Type. Nekaj fotografij prilagamo spodaj: